Jelsovec 15:15. Vďaka za opravu toho pyroli. Vedel som, že niečo nesedí, ale... O škodlivosti toho tiež viem dosť. Parazity poškodzujú tkanivá, ale je to výnimočné a v spojitosti s inou predispozíciou - chorobou, slabosťou, stresom z ohrady, atď. Ak by to bolo pravidlom, parazit by si ničil živiteľa. A to nemá logiku. S tými článkami z umelého prostredia to, samozrejme, stále platí - aj o tých parazitoch. Vo voľnosti sú v zanedbateľnom množstve, v zajatí sa premnožujú. Z výskumu si treba brať to, čo nám zapadá do logických súvislostí, čo nám pomáha vo voľnom revíri, hlavne zveri - ak výskum povie, že parazit je vo voľnosti pre zver v neinfekčnom kvante, tak načo to riešiť? Len preto, že je tam? Stačí jeho prítomnoť u pár kusov a už budeme otravovať celú populáciu zveri v revíri medikovaným krmivom? Nie je lepšie posilniť zver? Nie však prikrmovaním, ale správnou dobou lovu. Takže - je to ok. Žiarivým príkladom sú kamzíky. Tie sa pozdvihli obyčajnou ochranou pred pytliakmi. Žiadnym prikrmovaním medikovaným krmivom, odstrelom dravcov, občerstvovaním krvi, či inými spôsobmi "starostlivosti o zver". Naviac - TANAP je najexponovanejším voľným revírom na Slovensku. Tamojšie kamzíky by podľa vašej úprimnej a zákonom nariadenej starostlivosti najviac potrebovali sena, cermixu, soli, vlákniny, munície na škodnú a čo ja viem, ešte akých komodít. No a vidíte - im stačí ochrana pred pytliakmi a rekreantmi, aby zo 180 kamzíkov spred desaťročia stúpli stavy takmer na dnešnú tisícku. Pritom "živia" aj parazity. V predaji som videl knihu Parazitárne ochorenia kamzíkov. Nepočul som však o úhyne na parazity. Len na lavíny. Edu máš staré informácie - podľa Myslivosti sa odčervuje iba v Čechách a na Slovensku. Neklam. Hlavne Nemci sú alergickí na cermix, preto divina končí v kafilérii. Nejde o mesiac nelovenia, ide o rezíduá, ktoré sa ešte len začínajú skúmať u zvernicovej zveri a ktoré ostávajú v tele po celý jej život. Kedy sa začnú skúmať u zveri z voľných revírov? Ja sa toho asi nedožijem. Na druhej strane, čo sa mňa týka, ja zjem naozaj všetko priemyselné mäso. Nemám s tým problém. Aj mäso z cermixovanej zveri po stanovenej mesačnej lehote. Mne prekážajú vedľajšie škodlivé účinky na zver - acidóza po podávaní návykových kŕmiv /samozrejme,vražednej pšenice/, bruchatosť, atď.