termovizia nocpix
dnes je nedeľa,  14. december 2025,  meniny má Branislava/Bronislava,  spln: 5. december 2025,  dnes východ slnka: 07:35,  dnes západ slnka: 15:47
Kniha návštev revíru - online manažér revíru

Kde postavit krmelec - diskusia

autor: off JagerHA
pridané: 9.12.2010 19:04

Poradte mi kde by sa tak najviac hodil krmelec zeby bol aj na nieco uzitocny na luke priluke pri lese v lese alebo kde niekde bylko dediny alebo niekde tak dalej zeby mla zver klud?? za radu vopred dakujem.

počet zobrazení: 53 942
počet hlasov: 0

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 628 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off tome83, 2.1.2011 o 11:56

jozibaci vaše príspevky su dobré akurát tak preto, že sa na nich všetci smejeme ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Jelsovec, 2.2.2011 o 7:50

dolina, kazdemu polovnikovi co sa len trochu zaujima o chov a starostlivost o zver je jasna potreba prikrmovania a odcervovania. ten kto chce, a dá si aspon malú námahu niečo o výžive prečítať, vie cim a ako prikrmovat aby to zveri neskodilo. a ked k tomu pridas prakticke poznatky zo svojho reviru, da sa vyhnut chybam ktore by sposobili zhorsenie zdavotneho stavu zveri. to iba jozibaci vo svojom VPR ( virtualny polovny revir ), kde chova losy, soby, pižmone a srnce zo Sibírskej oblasti nemá potrebu dávať zveri nič. verím ze bezny polovník, žijuci medzi Bielymi Karpatami a Vihorlatom je toho nazoru, ze ked chces brat musis aj nieco dat. ale ako napisal Edu, niektorym nie je dostatocny ziadny argument. su veci medzi nebom a zemou... ◄ reagovať

off Edu, 1.2.2011 o 21:30

dolina hlavne je neprikrmovanie členmi PZ zákonom zakázané !!! ◄ reagovať

off Blaser300VM, 1.2.2011 o 21:36

Veru Tatrovky su aj u nas zakazane. Zbytocne rusia zver. Jedine s vlekom je vynimka, ale aj tak sa najlepsie osvedcili 50 kubikove navesy. Ked uz tak 30 ton naraz. A dam Ti 1000€, ked najdes jednu repu nezozranu. A to este do polovice januara sa repa dala zohnat. ◄ reagovať

off dolina, 1.2.2011 o 21:15

Jozibaci,krmit zver treba,ale s rozumom - ziadne tatrovky plne repy,silaze........ Osobne mam vyskusane ,ze ak zver dostane ovos,kukurisu,jacmen - tak s toho sa neposerie,ani nahodou! Samozrejme ,ze musi byt jadro kvalitne,bez plesne.Psenica,tak to moze byt zabijak pre zver,a ked sa skombinuje s repkou tak ma srncia miesto bieleho zrkadla hnojisko.A co sa tyka tej kamery v Estonsku - je tak nastavena ,ako ju chceli oni nastavit,takze nemusi snimat okolie,kde moze byt repkove pole,resp.kvanta nekvalitneho krmiva na velkych kopach!!! Ale propagovat nekrmenie zveri,to je hlupe. ◄ reagovať

off Edu, 1.2.2011 o 21:02

Jozibaci ja ťa nemám o čom presviečať :Teba nepresväčí nič .Ty máš istú diagnozu ,ktorá sa dá liečiť odborným lekárom . Teda ak sa ešte vôbec dá . Tebe nebude tak či tak dostatočný žiaden argument! ◄ reagovať

off Jozibaci, 21.3.2011 o 5:37

Mojím šťastím a šťastím našej zúboženej zveri je, že to čítajú aj ľudia s vyšším IQ, ako je vaše. Ktorí vidia jasný rozdiel medzi porušovaním zákona o poľovníctve a navádzaním na jeho novelizáciu. Už sa vraj zákon prerába, tak si počkám na jeho novú verziu. Ešte k tomu kandidátovi. Slovník cudzích slov ho vysvetľuje ako čakateľ na členstvo, hodnosť. Prenesene - kto niečo očakáva. Čiže - fakt, že som nebol komunista, dokazuje, že očakávať od Štb, že ma vezmú za člena, to je ako keby som očakával od polície, že mi dovolí viesť motorové vozidlo ožratému a bez vodičáku. To sa teda načakám. Čo myslíte, vy dvaja mudrlanti??? ◄ reagovať

off orol, 20.3.2011 o 22:54

Tak je, ako uvádzaš. ◄ reagovať

off Edu, 20.3.2011 o 22:37

Orol len problém je a šťastie pre jožiho ,že ani Ty ani ja nemáme záľubu v udávaní :-D ◄ reagovať

off Solirov, 20.12.2010 o 9:55

pán Jozibaci - ja by som len rád od Vás dostal vysvetlenie, kam sa nam stratilo z krmelcov seno - jeden velky krmelec za dobu kratsiu ako tyzden. Ked sme ho plnili tak mufloncia cakala cca 80 metrov od nas a este sme neboli s traktorom prec a uz bola pri krmelci. podla stop boli vsetky krmelce v reviri navstevovane aj vysokou aj srncou. nestihali sme ich doplnat. Nevravim ze pri nespravnom sposobe prikrmovania sa nemoze stat ze ma zver hnacku, vycerpava ju to a potom hynie, ale pokial sa spravne prikrmuje tak to zveri podla mojho nazoru len a len prospieva. O soli a soliskach a ich navsteve zverou pocas celeho roka sa ani nebudem rozpisovat.. Preto este raz poprosim odpoved na otazku - kam zmizlo to seno z krmelca? Rozfukal ho vietor? Ci?? ◄ reagovať

off Edu, 20.3.2011 o 18:09

hozibaci ani orol ani ja sme Ti nenadávali do eštebákov ! Je to iba konštatovanie z periodík na ktoré sa tak rád odvolávaš. To ,že si spolupracoval s štb si sám priznal i prepožičiavanie bytu štb . Dávaj si čítať polícii čo len chceš! U mňa si obyčajné udavačské eštébácke prasa trpiace ťažkými duševnými poruchami . Pošli to polícii :-D Putuj naďalej prstom na mape po celom svete a čuduj sa čo vidíš v telke :-D Neviem kde som akú termokameru spomínal ale je mi to úplne jedno . ◄ reagovať

off Mrlian, 30.6.2011 o 10:26

Presne to som zabudol do svojho komentára napísať - Ahoj Martin. Krásne fotky si pridal. Fakt sa kochám. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 13.7.2011 o 9:41

Edu, ja nemusím byť ani poľovník, nemusím mať ani žiadnu skúšku, mne úplne stačí pohodlne si sadnúť do električky /R1/, otočiť hlávku doprava, alebo doľava a s príjemným pocitom sledovať každoročne stúpajúci stav srnčej pri košickom letisku. A ver mi, že nielen ja, ale ani nikto z 57 000 poľovníkov, jej neubližuje. Nepočul som, že by tam nejaký traktorista našiel mŕtvy kus. To by sa hneď roznieslo. TV Naša by bola pri tom, ako na koni. A poľovníci by mali po chlebe. Nič také ale, ver mi, nehrozí. ◄ reagovať

off Edu, 2.1.2011 o 11:45

Jozibaci naše prikrmovanie je dané zo zákona . Buď ho budeme porušovať alebo rešpektovať. Kto nebude prikrmovať bude vylúčený z PZ . Je to logické .Pravidlá sú proste dané . Bolo to tu x krat zopakované . Keby tebe išlo o škodlivosť prikrmovania čo samozrejme nejde a sam to dobre vieš snažíš sa pripomienkovať zákon o poľovníctve nie to dokoloka nabadať poľovníkov na úmyselné porušovanie zákona z dôvodu ,že to vymyslel deduško eštebačik z východu . Mne vadilo povinne jarné dvodňové sčítanie raticovej zveri. Napriek tomu ,že mi vadilo som sa ho zúčastnil ,ale dosiahol som v novom zákone zrušenie tejto nezmyslnej činnosti . Sú zákony ktoré mi nevyhovujú ba zdajú sa mi až postavené na hlavu .To však neznamená ,že ich nemusím dodržiavať . Ak Ťa to prikrmovanie naozaj toľko trapi a je to jedniná tvoja priorita na dôchodu pripomienkuj zákon . Moja teoria je ,že ti chýba proste konšpiračná činnosť ktorú si tvoril za bolševíka ako eštebak. Preto sa tu svojim klamstvom snažíš nabádať na úmyselné porušovanie zákona. Klameš že si členom PZ ,klameš ,že Ty prikmovať nemusíš ,klameš vo včeobecnosti každú druhú vetu atk ako si klamal že si bol jediným eštebakom na Slovensku ktorému vraj neplatili . Platili ti za špinavosti len sa to hanbíš povedať tak ako sa hanbíš povedať ,že si nepoľovník a nepoľuješ v žiadnom PZ . Ono totiž ani nemôžeš lebo bud by ťa kopli do zadku alebo by si im Ty zrušil PZ. ◄ reagovať

off Jozibaci, 1.1.2011 o 21:24

Lubenko. Zamestnanci TANAPU a záchranári sa štverajú po skalách a nosia seno kamzíkom? Si zábavný. Viem, že uzávera je pre verejnosť. Ale koho tam záchranári potom ratujú? Síce stáva sa, že nedisciplinovaný turista môže zablúdiť. Ale to je rarita, ktorá s prikrmovaním kamzíkov vôbec nesúvisí. ◄ reagovať

off Edu, 13.7.2011 o 10:32

Osamelyvlk to je tvoja virtuálna predstava práve z tej električky čo sleduješ .Tam siahajú tvoje znalosti po okienko električky alebo po okienko komunistickej krabičky ktorú si dostal od eštebakov . Inak tvoje znalosti sú pomiešané sledovanie komerčných televízí a máš potom v tej hlávke riadny rachot a chaos keď si to všetko v tej hlávke pomiešaš . Na celom slovensku i v česku stúpajú stavy srnčej zveri !!! odkaz Aj v našom revíri je 5x toľko srnčej zveri ako bolo pred 20 rokmi. ◄ reagovať

off Jozibaci, 1.1.2011 o 21:05

O odčervovaní píše Ing. M. Rajský z Centra výskumu živočíšnej výroby v Nitre v najnovšom čísle časopisu Naše poľovníctvo č. 1/2011, str. 10. Doporučujem poštudovať. Ale k našej debate. Edu píše, že prikrmovaním sa nezachraňuje zver pred umrznutím, ale /Edu, len tým DDD si nerozmláť klávesnicu. Nová síce nie je drahá, ale aby si si nenarušil vlastný metabolizmus/, iba sa zvyšuje jej príjem živín, aby ĽAHŠIE pracoval jej metabolizmus. Edu, odkiaľ berieš, že zveri v zime ťažko pracuje metabolizmus? A odkiaľ, že ho treba zľahčovať. To ako keby si podceňoval pána Boha/evolúciu a staval sa do úlohy dotvárača, zdokonaľovača - čo nedokáže pán Boh, to dokážem ja. Nezdá sa ti to pritiahnuté za vlasy, A poriadne? Mne áno. U nás srnčia aj v repke stojí s čistými, akoby naškrobenými zásterkami. O vakcácii líšok nepochybujem, ale besnotu sme síce utlmili, rozšírila sa však prašivina. Takže zase vymyslíme vakcínu proti prašivine, utlmíme aj tu, potom sa objaví čo? A pritom stačí iba správne loviť líšky - od 1.7. do 31.12. Najlepšie do 30.11, resp. do prvých príznakov honcovania líšok. Jelsovec. Keď ja tápem, potom ty si protirečíš. Nazvať prácu nedôveryhodnou, hoci som tam nebol, je podľa teba prejavom diletantizmom, alebo hlúposti. A odvolávať sa na ich príspevky v časopisoch už úplne scestné. Pobavil si ma. To ako keby si mi povedal, že keď mi banka pošle SMS o stave môjho účtu a ja jej nemám veriť? To si mám ísť tam osobne prepočítať eurá. Poznám taký prípad - priateľka, pracovníčka v banke, mi ho raz spomínala, keď /dokonca Ing./ prišiel, vybral peniaze a pri priehradke si ich prepočítal. Potom ich vrátil a bol spokojný. Tak toto neurobím, aj keď si naďalej budeš myslieť, že som diletant a hlupák. A že mi stav účtu pošlú esemeskou tiež nepovažujem za scestné. Ja im verím. Už to funguje roky. A o tej zvernici písal p. Hell. Ako zazveroval Forgáč a šľachta, nie je podstatné, pretože srnčia tu bola, keď ešte my sme v Afrike skákali po stromoch. Podobne na Sibíri - srnčia je pôvodná a dvakrát toľká, ako naša. Bez vášho láskavého prikrmovania. ◄ reagovať

off Pa33ck, 9.12.2010 o 20:13

V prvom rade,krmelec už mal stáť a mal byť aj naplnený senom ,letninou a poprípade ak je tam aj válovec tak aj jadrové krmivo.Najlepšie je ho postaviť blízko húštin-aby zver mala v blízkosti úkryt.Samozrejme aj blízko vody.Je vhodné mať pri krmelci alebo v jeho blízkosti soľník. ◄ reagovať

off orol, 9.12.2010 o 20:52

No, je letný a zimný režim zveri, presnejšie kde sa združuje, grupuje, sústreďuje atď atď atď.... Čiže krmelec je vhodné zriadiť a postaviť v prvom rade na miestach NERUŠENÝCH, južných ( nie je podmienkou ), ALE V PRVOM RADE na takých miestach, kde má raticová zver od krmelca DOSTATOČNˇY ROZHĽAD, PREHĽAD, najlepšie na VŠETKY STRANY. Takýto krmelec sa najčastejšie „rieši“ v STOJACEJ RIEDKEJ HORE s dostatočným a ďaľekým výhľadom pre zver najlepšie na všetky stany. Vtedy sa zver, berúca krmivo z krmelca, resp. navštevujúca krmelec jednoducho nebojí. Nebojí nie len človeka, ale hlavne šeliem, ich útoku - napadnutia. Krmelec postavený pre raticovú zver v príliš „hustom“ prostredí, prípadne na „príliš“ otvorených a rušených miestach, sa mi nejaví ako rozumné riešenie a od toho by som osobne upustil. Blízka voda v akéjkoľvek forme má patriť nie len pozemku :-)), ale aj ku krmelcu. ◄ reagovať

off Zigi9, 9.12.2010 o 21:09

vše záleží na tom, jaká zvěř to bude navštěvovat, jaké jsou podmínky dané honitby, to jaksi tady nevyřešíme :-) Nejlepší by bylo zajít za majitelem lesa nebo prostě daného území a zeptat se ho, kde je ochoten ti krmelec tolerovat ... ◄ reagovať

off tome83, 9.12.2010 o 21:46

a hlavne aby nebol niekde priamo pri dedine-zver možu plašiť psy z dediny ◄ reagovať

off hunter2, 10.12.2010 o 12:22

ale pozor na majiteľov pozemkov , oni ti to musia povoliť!! ako všetky poľovnícke zariadenia. ◄ reagovať

off Edu, 12.12.2010 o 20:46

Tam kde Ti to funkcionári PZ povolia. ◄ reagovať

off orol, 12.12.2010 o 22:20

Presne tak, hlavne pokiaľ je, ako som si to neskoršie všimol, nepoľovník. ◄ reagovať

off MAX2, 13.12.2010 o 12:55

Mne to vždy ukázala zver sama. Treba chodiť po revíri a teraz podľa stôp zistíš, kde sa zver najviac zdržuje, kadiaľ prechádza. Neobíď hospodára združenia a majiteľa lesa. ◄ reagovať

off orol, 20.3.2011 o 18:08

Jozibaci, ja som ti doposiaľ ani v jednom jedinom príspevku nenadával do paranoikov, tak nenadávaj ani ty mne. Ľahko sa totiž môže stať, že sa začnem brániť a opätovať tvoje invektívy, čo predbežne zatiaľ neurobím. To, že si bol eštebácky špiceľ som si ja nevymyslel, to je verejne známe a prístupné každému odkaz odkaz odkaz Čo sa týka tvojich teórií a nabádania poľovníkov, aby neprikrmovali a aby povyhadzovali všetky krmelce a soľníky z revírov a tým vedome porušovali zákon, už len za toto by si mal dostať ban na tejto stránke, ako to urobili aj na Pid ( redaktor johny ). odkaz= ( čítaj najmä príspevok hausa a johny ). Jozibaci, toto je realita a nie výmysel, ako sa to snažíš nazvať ty. ◄ reagovať

off JagerHA, 14.12.2010 o 22:22

no nesom polovnik ale s tym povolenim by to nemal byt problem pretoze kamaratom striko je polovnik tak dufam ze sa dohodneme. dakujem za rady ◄ reagovať

off orol, 14.12.2010 o 23:05

Aha, tak to je iná vec, nech sa Ti darí, do toho. ◄ reagovať

off Jozibaci, 15.12.2010 o 14:26

JagerHA. Možno ťa to prekvapí, ale o tejto problematike sa už v odborných poľovníckych kruhoch dosť dlho diskutuje a doteraz sa prišlo na to, že zver seno z krmelcov odmieta. Vo voľných revíroch, samozrejme. Vo zverniciach nemá na výber. Preto trpí. Zrnoviny sú pre lepok smrteľné, zver je gravidná /od zač. decembra do konca mája/, preto bude rozumnejšie stavať posedy na pozorovanie zveri, ako trápiť zver neštandardnými krmivami v krmelcoch. Ja by som ich prísne zakázal. ◄ reagovať

off tome83, 15.12.2010 o 14:56

jozibaci: vysvetlite prosim podrobnejšie vašu vetu citujem: "doteraz sa prišlo na to, že zver seno z krmelcov odmieta" ◄ reagovať

off Edu, 16.12.2010 o 22:19

jozibaci za predpokladu ,že srnčtá sa rodia obyčajne začiatkom júna keď pripočítam 7 mesiacov vychádza mi že bolo strelené začiatkom januára . Možné je že bolo narodené i koncom mája a to by sa dalo stihnúť to je fakt ,tých 7 mesiacov .To je samozrejme iba hypotetická úvaha. Mňa by zase zaujímalo ako sa vám podarilo z tých 10 kusov srnčej zveri za predpokladu že dodržiavate správny pomer pohlavia čiže z 3-4 srn vypestovať tých 400 ks a ešte k tomu tak geneticky dokonalé jedince ,že majú srnčatá 18 kilo . Tomu proste nemôžem uveriť . A to aj keby ste mali miesto srnčej zveri králikov odolných proti všetkým chorobám .Prikrmovanie zveri majú poľovníci nariadené povinne zo zákona .Pri nedostatku kvalitného krmiva a hlavne objemového v zimnom období zver srnčia vyhrabáva repku s ktorej sú tie žalúdočné ťažkosti spôsobujúce často až úhyn. Práve tie žalúdočné poruchy ,pred ktorými si varoval ,že nastávajú po prikrmovaní letninou ,sušenou lucerkou prípadne špecialnymi granulami určenými pre zver ,ktoré sú namiešané práve optimálne pre zver čo sa týka najdôležitejších látok . Tiež podávanie liečiv v soliach napríklad cermix a podobné veci sú pre zver veľmi prospešné najmä proti strečkovitosti atd.. Tiež odčervovacia a iné liečivá zlepšujú kondíciu zver. Poľovníctvo totiž nie je o tom strielať a potom zožrať zvieratko ale je to chov zveri . Kto chce zver chovať musí sa o zver i starať . Odstrel by mal byť práve na udržanie optimálneho stavu zveri a vyradovanie jedincov nehodiacich sa do chovu . Streliť 18 kilové srnča nie je selekcia a je to počin nehodný poľovníka . K tej soli poviem toľko celoročne podávať a čo najviacej !!! Prečo soliť sa mi už nechce rozoberať :-D Pekný večer a LaL zdar. ◄ reagovať

off maros17, 15.12.2010 o 15:27

to by som aj ja chcel vediet..trochu ma to pobavilo :) ◄ reagovať

off Jozibaci, 15.12.2010 o 16:13

Je dobre sledovať médiá. Informácie mám z televíznej relácie Halali, poľovníckych časopisov /odoberám ich 5/, z kamery online z Estónska, kde seno na jar odstránili zhnité, aj s krmelcom. Stačí? ◄ reagovať

off maros17, 15.12.2010 o 17:01

Chcel by som videt to seno v akom bolo stave alebo ake bolo kvalitne ked ho zver nebrala. ◄ reagovať

off Jozibaci, 15.12.2010 o 17:13

Seno ti ukázať nemôžem, lebo to bolo ešte na jar. Žiadaš teda nemožné. Ale vyskúšaj si to sám - nalož krmelec a sleduj. Inak na yutube Myslivost je viac videí, kde zver berie seno zo zeme, navlhnuté, ale aj to by nebrala, keby nebola zavretá v prezimovacej zvernici, ktorú ja nazývam prezimovacia mučiareň. Zver je gravidná, po odčervení bruchatá, namiesto pokojného prežúvania pobehuje polohladná od krmidla ku krmidlu, otrasné. ◄ reagovať

off maros17, 15.12.2010 o 17:29

Ked je seno v krmelci v kvalitnom stave tak ja nechapem preco by to nemala zver brat. V obdobi nudze nema tolko zdrojov potravy a ked najde nieco v krmelci co jej bude chutit tak to zozerie. ◄ reagovať

off Jozibaci, 15.12.2010 o 18:13

Už som tu písal - zver nemôže byť v zime v období núdze, keď je gravidná, pári sa a vrhá mláďatá. Musí byť v pravom opaku - v hojnosti, aby vrhla plnohodnotné mláďa. Jej chutí seno na "koreni". Teda tráva, ktorá je neskosená a prirodzene vlhká. Suché seno je "tabakovité". Zrejme preto ho nechce. Asi to bude podľa príslovia - inak chutí seno nám, zamilovaným, inak koňom, teda srnčej. Ale chcel by som ti popísať ešte jeden postreh. Všimni si srnčiu na poli. Raz som si všimol na posliedke za mrazivého rána, keď mi išli všetky plomby vypadať, že zver, namiesto toho, aby ostala v húštine, vyšla na pole a pomaly sa pasúc na takmer holom, posmykovanom poli pohybovala - smerom po vetre. Nie proti vetru, aby ten kĺzal po srsti, ale opačne - aby sa jej dostával pod srsť. Najprv som si to nevedel vysvetliť, teraz to už chápem - zveri je horúco. Asi ako keď som zababušený v kožuchu a je mi horúco / a ešte si dám rum s čajom. Či naopak?/. Ono si treba ozrejmiť aj fakt, podľa ktorého je rozdiel medzi naším kožuchom a kožuchom srny. Náš kožuch nás chráni iba vzduchom medzi chĺpmi, ktoré sú mŕtve /čosi ako studené rebrá radiátora, medzi ktorými je vzduch. Alebo vzduch medzi okennými tabuľami/, kožuch srny tvoria živé chĺpy - teplé rebrá radiátora. Zveri je preto horúco. V mnohých dokumentárnych filmoch je vidieť, ako si napr. vlk spokojne odpočíva na snehu, hoci vedľa má suchú trávu /starinu z poslednej vegetácie/, ktorá je oveľa "teplejšia", teda aspoň izoluje od chladnej zeme. Ja by som si ľahol na ňu. Vlk je však iného názoru. Alebo soby v Arktíde, či u nás kamzíky v Tatrách. Líhať si na studený "diván" nefunguje len ako ochladzovanie, ale aj ako tlmenie aktivity vonkajších parazitov - soby vdychovaním studeného vzduchu tlmia činnosť nosohltanových strečkov. Takže neposudzujme stav v revíri podľa našich pocitov, ale podľa stavu zveri - určite nehladuje a nemrzne. Ak by áno - to by z húštin nevyliezla po celú zimu - má tam úkryt pred predátormi, závetrie a "švédsky stôl". ◄ reagovať

off tome83, 15.12.2010 o 19:00

No popravde niečo na vašich príspevkoch bude...s tym že zver neprijíma seno však rozhodne nemožem súhlasiť..zoberme si vysokohorské revíry v ktorých napadne meter snehu a viac. Tam prežitie zvery doslova závisí od toho čo im poľovníci predložia. Iné je to ale v poľnom revíry kde napadne max 50 cm snehu (niekedy aj viac) a tam som si naozaj všimol že zver pokiaľ nemusí, tak seno nekonzumuje. ◄ reagovať

off Jozibaci, 15.12.2010 o 19:22

Aj v Tatrách? Zavolám Johnymu Tribulovi, nech to zistí. Lebo doteraz som nič o tom nepočul. Najmä v prísne uzavretých Belianskych Tatrách kvôli kamzíkom. ◄ reagovať

off tome83, 15.12.2010 o 19:33

takže ak som to správne pochopil tak zver by sa mala iba strieľať a v zime sa na ňu treba vysrať.... ◄ reagovať

zobrazené 1-40 z 628 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama