Pôvodne som sa do tejto diskusie zapojiť nechcel, ale nakoniec tak učiním... Jozibaci myslím si, že o tom čo tu propaguješ si vnútorne presvedčený a skutočne tomu veríš. Mám však dojem, že články v odborných poľovníckych periodikách o prikrmovaní zveri si zle vysvetľuješ. Autori píšuci o prikrmovaní skutočne upozorňujú na riziko acidózy, ale nikde netvrdia, že prikrmovanie zveri škodí, prípadne, že v zime sa prikrmovať nemá... Cieľom článkov je poukázať na nesprávne postupy pri prikrmovaní a tak upozorniť na chyby, ktorých sa poľovníci majú vyvarovať aby nedochádzalo k zbytočným úhynom zveri. Nie je ich cieľom a žiadny odborný poľovnícky článok, s ktorým som sa ja stretol netvrdí, že zver sa v zime nemá prikrmovať. Tvrdiť, že prikrmovanie (každé) zveri škodí je vyložene nesprávne a scestné. Tak isto ako aj tvrdenie, že zver si zimu užíva. Zver je geneticky na zimu vybavená tak aby ju nejako prežila, ale rozhodne to pre ňu nie je ľahké obdobie a určite to nie je pre zver obdobie jednoduchšie ako napr. leto. Aj keď vysoké teploty, zveri taktiež neprospievajú. Ale to už odbočujem. Na PID som Ti to už, myslím, písal, tu to ale zopakujem. Porovnávať podmienky života a obhospodarovanie druhov voľne žijúcej zveri napr. v savanách Afriky alebo tundrách ďalekého severu s podmienkami a obhospodarovaním zveri v našich podmienkach je prinajmenšom nevhodné a neúčelné. Klimatické podmienky, spôsob života, genetická výbava zveri atd. sú všetko faktory tak odlišné, že jednoducho nie je objektívne možné napasovať podmienky odtiaľ do našich pomerov. Rozumné prikrmovanie zveri na vhodných miestach a predovšetkým vhodným krmivom zveri nemôže uškodiť, naopak je pre ňu len prospešné. Nesúhlasíš s odčervovaním, je to Tvoj názor, máš právo ho mať... Odčervovanie vo voľnej prírode je problematické, každý si tieto problémy asi vie predstaviť. Lenže to nie je dôvod, prečo by sa nemalo odčervovať. Je lepšie dať zveri lieky ako mimo doby lovu vybavovať mimoriadny lov chorej zveri. Podávanie správnych liečiv v správnom čase len pomôže ku kvalitnému chovu a dobrým výsledkom v budúcnosti. Celý čas sa ošívaš, že nemáš náladu ani čas poskytnúť konkrétne čísla strán v konkrétnych periodikách, o ktoré "opieraš" svoje tvrdenia. Kedy budeš mať náladu? Súvislosti zo zákonom o poľovníctve Edu vystihol správne, tam nie je čo dodať... Lesnica1 má v malíčku info ohľadom poľovníctva, z ktorých by sa zase Tebe zakrútila... K téme - krmelec treba postaviť na slnečnom mieste, kde je dobrý prístup aj v zime, na mieste relatívne málo frekventovanom aby zver pri ňom a v jeho okolí mala pokoj. Naplniť kvalitným krmivom a potom už len mať radosť z úspešného chovu.