Aktuálny článok vyšiel v časopise Hubertlov 2/2011, str. 24. Príčiny úmrtnosti kurčiat bažanta. Autor poukazuje najmä na predátory a ich tlmenie. Veľmi zjednodušene si vysvetľuje vzťah bažant - predátory. Napr. líška objaví hniezdiacu bažanticu, roztrhá ju a zožerie aj násadu. Ak by to tak bolo, bažanty by nemohli hniezdiť na zemi, ale niekde na skalách, ako orly. Nie je to však tak. Asi ešte nevidel, aká vie byť "besná" vodiaca hus, kačica, či kvočka, ak sa k nej priblíži pes, mačka, ale aj on sám. Zrejme nebol ešte poštípaný. Ja som bol nepočítane. Takže to nemám z dokumentov, periodík, ale z vlastnej skúsenosti a od detstva. Ale v týchto dňoch sa o tom môže presvedčiť každý, kto navštívi chovateľa, odchovávajúceho hydinu klasickým, prirodzeným spôsobom - pod kvočkou. Najmä na vidieku je to bežné. Nechcem sa zastávať škodnej, naopak - autor má pravdu, že ju treba tlmiť, ale aj to je treba robiť profesionálne. Klasické celoročné tlmenie prináša opačný efekt, ako od neho očakávame - líšok je stále viac. A nielen to - zastrelenie líšky, či inej škodnej, priláka /výstrel/ z okolia ešte viac líšok, krkavcov,... A ak je nablízku bažantica s kuriatkami, nepohŕdnu ani nimi. Ak je dravcov viac, spanikári aj ona, inak besná. V tomto období je preto efektívnejšie nechať líšky na pokoji /tak, ako v Škandinávii, kde poľovníci lovia, na našu zlosť, aj desaťtisíce lesných kúr/ a pustiť sa do nich až po 1.7. A až, alebo len, do prvých mrazov, kedy líšky začínajú kvapkovať. Do revíru je preto pre zver najlepšie chodiť bez flinty a s kamerou, foťákom. Tak by to bolo v mojom revíri.