Definícia poľovníctva znie, ako "ťažba" obnoviteľných zdrojov prírody. Len tie zdroje je treba ťažiť odborne, racionálne. Píšem to preto, lebo sa mi dostalo do uší, že SOS/Birdlife /Slovenská ornitologická spoločnosť/ robila sčítanie vodného vtáctva v januári a výsledok bol pre mňa prekvapujúci - kačica divá tvorí až 66 % z celkového počtu vodného vtáctva. Prekvapilo ma to preto, lebo na Slovensku sa uloví ročne ani nie 20 000 kačíc, kým v ČR až 350 000. To znamená, že kačíc máme dosť, preto by aj odlov mohol byť vyšší. Problém vidím v tom, že kým u nás sa loví väčšinou len cez víkend, Česi lovia po celý týždeň. Teda lov je intenzívnejší, ako u nás. Dávam si to do súvislosti aj so zajacom, ktorého stav hodnotíme tiež podľa odlovu - hrmotne prídeme do revíru, zajace sa rozutekajú a z tých zopár "smelých" ulovíme biednu časť. A skonštatujeme - zajacov niet. Preto, keďže zajace sa nedajú tak sčítať, ako pestrofarebné kačice na zamrznutých vodách v januári, tiež zajace na zasnežených januárových poliach "v pohybe" by nám ukázali skutočný stav zajacov, od ktorého potom by sa odvodil plán lovu. Od neho potom aj zmena lovu z výlučne spoločných hrmotných poľovačiek aj individuálne, nenápadné, celotýždňové.