650525, 4.4.11., o 17,25. Poľnohospodári ničia životné prostredie – to je už tak sprofanované, že si to už nik ani nevšíma. Navyše – nič proti tomu nikto nezmôže, pretože potraviny vyrábať je nevyhnutné. Ale v tom nie je problém pre poľovníctvo. Podobne, ako aj plašiče zveri. Najmä na kosačky. Keď sa začínajú kosiť trávne porasty, mláďatá zveri sú už dávno natoľko odrastené, že uhnú kosačke skôr, než sa dostane z cesty na pole. Nebudú predsa čakať, až dostanú reťazou plašiča po hlave. Preto hromadné hynutie drobnej zveri pod kosačkami je iba strašidelnou predstavou, nie realitou. Lycan, 4.4.11., o 17,53. Nemáš pravdu, že som nechodil po revíri s drobnou, ja som tam býval. Východoslovenská nížina je zajačiarska oblasť a zajace nám nechodili len do záhrady obžierať ovocné stromy, ale až na dvor – pár metrov od vchodových dverí. Takže máloktorý poľovník tak dobre pozná drobnú, ako ja. Drobná zver nie je úhorová, ale zver poľnohospodársky obrábanej pôdy. Sú známe prípady z oblastí, kde sa pôda prestala obrábať, farmári sa odsťahovali a s nimi aj zver. Iboo, nemaj obavy, že drobná zanikne. Aspoň u nás to nehrozí. Je treba si viac všímať pobytových stôp zveri – zajačie chodníčky, ohryz,... Opakujem – vidím nápravu v spoľahlivom sčítaní zajacov v januári svetlometovou metódou, noktovízormi, keď sú v pohybe, nie zaľahnuté v pekáči a na základe toho určiť odlov v mimoreprodukčnom období. Zajac je obozretný, má s nami určité zlé skúsenosti a na základe nich mení taktiku a stratégiu prežitia. Uteká pred lovcami, pred sieťami a vracia sa z miest zazverovania do miest odchytu, teda – domov. Ako poštový holub. Uvádzajú to viaceré odborné publikácie. Pri tých kalkuláciách s drobnou je treba racionálne vychádzať z kompenzačnej mortality – ak zajačica vrhne 8 – 10 mláďat ročne a za 5 rokov je to päťkrát toľko /40 – 50/ prežiť môžu v rámci prirodzenej stability živočíšneho druhu, jeho prosperity iba – 2. Jeden za otca, jedna za matku. Všetko ostatné musí uhynúť skôr, ako dospeje. A či tých 48, alebo 58 potomkov skonzumujú prirodzené predátory, kosačky, autá, mačky, psy, zajacom to je úplne, ale úplne jedno. Ide o to, aby sme si aj my urvali svoj diel. Podstatné je – neohrozovať rozmnožovanie. Teda loviť v mimoreprodukčnom období – u zajaca je to od 1.7. do 30.9. A loviť aj individuálne. Do výšky vypočítaného odlovu.