Solirov, ty nerobíš chyby len s mäkčeňmi a dlžňami, ale aj so začiatočnými písmenami, medzerami a interpunkčnými znamienkami. A to je už prznenie nášho drahého materinského jazyka. A nevyhováraj sa na písanie na nete! Tam píšu aj školáci so slabými známkami z gramatiky a o všeličom. Tu však píšemš vážne a odborne. VHS už nie je najmodernejšie, to som si vedomý, ale obsah je určite excelentný. Ľudí nasierať a osočovať by mi ani nenapadlo, ale keď sa oni naserú a cítia sa dotknutí, keď im poviem do očí, že podľa výskumu /nie podľa mňa!/ pšenica lepkom zabíja, nedostatočné odčervovanie utužuje červy, atď., to je potom ich problém, nie môj! Ja im iba „nastavujem zrkadlo“. Kto je potom vinný – to zrkadlo, ja, výskum, ty, alebo oni??? Ale hlavne, že zver trpí. To ťa netrápi. Ďalej sa s tebou nedá debatovať. WolfHunter, ďalší przniteľ slovenčiny, rozumiem prírode určite viac, než ty, LOS – VLk a ďalší dohromady, pretože si rozumy beriem nielen z vlastného revíru, ale prostredníctvom médií aj z celého sveta. Z čoho teba ide šľak trafiť. Správne píšeš, že ťa mrzí, že my, poľovníci, sa snažíme vyjsť laickej verejnosti v ústrety maximálne, ako sa dá.... Zabúdaš dodať ale, že poľovníckym výskumom vychádzame maximálne v ústrety laickej verejnosti aj informáciami o hnačkovej pšenici, dužine, prečervujúcim nedostatočným odčervovaním, lovom gravidných zajačíc, ako aj ich odchytom, zatváraním do úzkych debničiek, transportovaním do cudzieho, im neznámeho prostredia, lovom tokajúcich slúk /ešteže to sa podarilo zakázať/, lovom rujných diviakov a líšok, atď, atď. O tom všetkom si môže laická verejnosť čítať hlavne v poľovníckych periodikách, ktorých len na Slovensku vychádza 6, a tvoriť vlastné úsudky. A to aj bez toho, aby ju na to navádzal nejaký Osamelý vlk. A zápal mozgových blán? Ani neviem, čo to je. U lekára som naposledy bol pred dvoma rokmi – u kamaráta, robiť plávajúcu podlahu. Orol, v tom článku sa pán Slamečka, ktorý študuje zajaca poľného už vyše 20 rokov, dušuje, že pred Silvestrom ešte nevidel ani len náznak gravidity u zajačice, ale v nedávnom čísle Naše poľovníctvo už tvrdí, že prvé vrhy zajačiat sa vyskytujú už od januára / u mňa je január od 1.1. do 31.1./. Tvrdia tak aj Kučerovci. Gravidita trvá 42 dní. Tak kedy má pán Slamečka pravdu – sú zajačice gravidné v decembri, alebo nie??? Nechcem nikoho osočovať, ale MÁM to čierne na bielom. A každý si to môže overiť. Tiež tvrdí, že vrhy sú aj v januári, aj na jar, aj v lete. Tvrdí to aj vo svojej knihe s p. Hellom: Zajačia zver, že zajace sú pohlavne aktívne už začiatkom decembra, čo nepochybne znamená, že najmenej od 16.12. začínajú zajačice s graviditou. Zajačica je potom, podľa neho, asi jediný živočích, ktorej to rajcuje aj pri +20°C, aj pri - 20°C. Pán Niedoba zistil honcovanie zajacov už 4.11.2000. Keď som zvedavý na pravdu /lebo tá môže byť len jedna/ , som chuligán? Chuligán je výtržník. Som to ja? Alebo keď tvrdím, že stresovať srnu v tomto období, od 16.5. lovom srncov, nepriamo ju tak dohnať k tomu, aby počala trojčatá, vrhla 3 kriplov a potom ju odloviť ako nesúcu na chov, že to je stredoveké bosoráctvo, je to výtržnosť? Určite nie. Je to excelentná myšlienka. A kto ju vyskúša – teda že dá srnčej pokoj až do skončenia ruje - určite nepochybí. A akých vtákov chránim? Všetkých, ktorí to potrebujú. Edu, že som chorý ja, nie zver? No ty si ten pravý, kto to tvrdí. Už si nám tu podal foto so zasratými srnčími zadkami z Haluzíc /prepáč, admin, že som nechutný/. Lepší dôkaz nepotrebujeme. A či som chorý ja? No svoj zadok tu nevycapím, ale môžeš si byť istý, že špinavý nie je. Nehnačkujem. Ani nikto mi to prikrmovaním nespôsobuje. A či som schopný napraviť spoločnosť? Ide o to akú a v čom. Náprava spoločnosti je široký pojem. O to ide iným ľuďom, nie mne. Prírodovedcom, bádateľom, ja len upozorňujem týmto písaním na ICH výsledky a úsudky – správne, ale aj mylné. Mne teda nejde o nápravu spoločnosti, iba ak o jej sebanápravu. Odo mňa to teda nezáleží, ani o to neusilujem. A k tvojmu odkazu o bludoch. "Blud je mylné chorobné presvedčenie". Tak po 1. Blud je od slova blúdiť, čo znamená – nevedieť a nevidieť cieľ svojej cesty. Ja však viem aj vidím cieľ svojej cesty – srny s jedným silným mláďaťom, z ktorého o pár rokov budem takú silnú medajlovú trofej, že skoba na stene bude mať čo robiť, aby ju udržala. /Srandujem, ale bez vetra sa ani lístok nepohne. A ten vietor mi robíš ty. Platí to na iné prirovnanie, ale pasuje aj sem. Alebo – na hrubé vrece hrubú záplatu. To je trefné./ Po 2. Mylné vôbec nie je, pretože som presvedčený, že ak srnu do párenia nebudem preháňať, nebude ani jej organizmus „preháňať“ s množstvom vajíčok k zreniu a k počatiu potomstva /1, nie 2 - 3/. Po 3. Chorobné – odchýlne od normálu to tiež nie je, pretože to vyplýva z mojich znalostí o rozmnožovaní /nielen srnčej/. Po 4. Presvedčenie – jediné správne slovo, pochádzajúce zo základu – veda, vedieť, presvedčenie. Keď to dáme dohromady, platí na mňa nie blud, ale jasná cesta so správnym, zdravým, excelentným cieľom. Na teba platí blud paranoidný, ktorý Slovník vysvetľuje ako prenasledovanie neexistujúcimi vzťahmi. Teda ľudia s nepoľovníckymi vzťahmi. Ale aj blud perzekučný – presvedčenie, že ťa niekto prenasleduje, sleduje, alebo stráži, s cieľom ublížiť ti. Nebóóój, Edu, ja to nie som. Ale už dosť, uzdraveniu zveri zdar!