Solirov Tvoj návrh je zaujímavý, lenže s takým znením ja nesúhlasím. Usmrcovať psy vo vzdialenosti väčšej ako 200 m od najbližšieho trvale obývaného domu je nástroj, vo vzťahu k ochrane zveri, preventívny, tj. nástroj na odvrátenie nebezpečenstva v budúcnosti, alebo inak - pes, ktorý je v poľovnom revíri ďalej ako 200 m atd., môže byť usmrtený preto aby niekedy v budúcnosti nespôsobil poškodenie zveri alebo ju neusmrtil atp., druhá časť ustanovenia "alebo psa, ktorý hľadá atd., je nástroj na odvrátenie okamžitého hroziaceho nebezpečenstva pre zver, kedy pes priamo pred očami oprávnenej osoby zver ohrozuje, a v tomto prípade môže byť usmrtený aj vo vzdialenosti menšej ako 200 m od najbližšieho trvale obývaného domu. Ak by v zákone bolo napísané to, čo navrhuješ Ty, takéto ustanovenie by zabránilo usmrtiť napr. psa, ktorý prenasleduje zver vo vzdialenosti menšej ako 200 m od najbližšieho trvale obývaného domu, teda znamenalo by to len sa nečine prizerať ako pes prenasledovanú zver stresuje, zraňuje prípadne usmrcuje a čakať či náhodou neprekročí onú 200 m hranicu, ale inak by neexistoval nástroj ako tomu zabrániť. Samozrejme je možnosť na takého psa kričať, hádzať po ňom napríklad skaly ak je dostatočne blízko, ale všetko sú to asi neefektívne riešenia.
Súčasná formulácia tohto oprávnenia nie je najšťastnejšia, pretože umožňuje usmrtiť každého psa nachádzajúceho sa v poľovnom revíri vo vzdialenosti väčšej ako 200 m od atd., nevzťahuje sa to na poľovníckeho psa, ale už tu nie je vyňatý napr. služobný pes, záchranársky pes, slepecký pes atp. Chcem veriť tomu, že sa nenájde poľovník, ktorý by strieľal na psa v revíri, ktorý ma na sebe červený kríž, ale zákon o poľovníctve takéhoto psa už nevyníma spod tohto oprávnenia. Treba si ale uvedomiť, že vykladať § 29/1/f je treba v kontexte s § 24/3/d zákona o poľovníctve a zákonom 282/2002 ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov. Zároveň si treba uvedomiť, že nie je zakázaný pohyb psov v poľovnom revíri absolútne, ale je zakázaný pohyb psov bez oprávnenej osoby. Tj. pes v poľovnom revíri ďalej ako 200 m od najbližšieho trvale obývaného domu, s ktorým je oprávnené osoba, je v poľovnom revíri legálne a je predpoklad, že pes v prítomnosti oprávnenej osoby nepredstavuje nebezpečenstvo pre zver. Oprávnenie 29/1/f prvá časť vety je ako som spomenul nástrojom preventívnym, ale v určitom zmysle má aj prvky nástroja sankčného, kedy trestá majiteľa psa, za to, že porušil zákaz podľa 24/3/d zákona o poľovníctve. Podľa mňa teda nie je legálne usmrtenie psa v poľovnom revíri, ktorý sa tam pohybuje s oprávnenou osobou a neprenasleduje ani inak neútočí na zver, pretože by šlo o postihovanie legálneho konania. Plus je neetické a spoločensky neakceptovateľné aby boli usmrcované služobné, záchranárske, pastierske atd. psy, pokiaľ neútočia na zver.