Existuje nejaký univerzálny kaliber ktorým by sa dala loviť čierna srnčia vysoká a líšky naraz ??? Samozrejme aby to bolo dostatočne účinné na všetko a zároveň aby to nenarobilo na zveri nejaké katastrofálne škody.
Freelander a čo má skromnosť s obmedzeniami? To, že niekto má v dnešnej dobe niečo v 18tich rokoch a ľudia pred 1989 museli nato čakať možno aj celý život a liezť do zadnice vtedajším pohlavárom, ktorí ti ešte, aby si náhodou nemusel premýšľať a slobodne si vyberať určili kaliber, kúpu z druhej ruky a aj opodstatnenosť tvojej požiadavky? Koľko ľudí malo vtedy prvé auto v 18? Koľko ho má teraz? Čo má skromnosť s lovom Afrike? Lov v Afrike je otázkou peňazí nie skromnosti, to, že si niekto splní poľovnícky sen alebo len chuť si ísť skúsiť Afriku hoc i v 18 absolútne neznamená, že má zlý charakter. Či má čakať 10,20,30 rokov pokiaľ si to "zaslúži" a možno riskovať, že sa tam nikdy nedostane? Čo je merítkom dokedy mám behať so vzduchovkou a odkedy si môžem dovoliť 300WM? "Požehnanie starších", ktorí nato museli čakať a nemohli to mať hneď po získaní PL? Navyše lov v Afrike je špecifický, tam sa zveri darí práve a aj vďaka peniazom lovcov, ktorí si tam zapoľovať idú. Skromnosť a slušnosť treba uplatňovať pri ponúknutí prvej rany staršiemu poľovníkovi na spoločnej poľovačke, pri obetovaní vlastného lovu za účelom pomoci staršiemu poľovníkovi pri ťahaní úlovku, či vzdaní sa vlastného podielu z diviny v prospech staršieho alebo iného člena, ktorý toľko poľovať nevládze. Alebo pri tom, že keď v združení lovíme 5ks vysokej a hoci nemáme obmedzenia na počet ulovených ks, strelím len toľko, aby si zapoľovali aj ostatní. Čiže v tomto súhlasím s motaqom, v tomto prípade nejde ani tak o nepochopenie tvojho príspevku ako skôr o použitie úplne nevhodného príkladu z tvojej strany. To, že si ty v 18 do Afriky v dobe minulej nemohol nie je z dôvodu tvojej skromnosti, ale pre režim aký tu bol. A nikto v súčasnej dobe nepotrebuje "popáliť", aby vedel kde je sever a aká "tvrdá" doba vtedy bola, keďže ťa obuškom mohli pretiahnuť aj za dlhšie vlasy. Lebo toto presne z tvojho príspevku cítim. Krivdu, že niekto si v 18 skúsi Afriku, keď ty si nemohol. Svet dnes nie je malina, žije sa rýchlejšie a v dlhu, predpokladám, že 1976 si úver banke na prvé bývanie s 30 ročnou lehotou nesplácal... Každá doba má svoje plusy aj mínusy, ale vyčítať absenciu skromnosti niekomu preto, že má niečo, čo ja som v tom čase mať nemal je to isté, ako keby som 10 ročnému dieťaťu vynadal preto, že ono má teraz mobil a ja som v 10 nemal ani hračkársku pevnú linku... PS: Na margo kalibru. Pri dnešnom výbere striel a ich konštrukcii je univerzál takmer všetko od 6,5mm vyššie, čo plošne platí do vzdialenosti 150m. Univerzál stráca opodstatnenie, pokiaľ jeho používateľ nerešpektuje jeho limity. Dobrá strela, správne umiestnenie zásahu a primeraná vzdialenosť sú kľúčové, na SR nežije zver, ktorá by bola tak zásadne odlišná od priemeru, že by sme kalibre od 6,5mm vyššie nevedeli u nás použiť na všetko žijúce, spadajúce pod poľovnú zver lovenú guľovou zbraňou...
Ja sa prikláňam ku kombinovanej zbrani. Guľový kaliber min. 7 mm. V jednotných strelách do brokovníc je teraz široký výber, a na spoločných poľovačkách je to skoro guľová kozlica. A je tu ešte možnosť výmenných hlavní. Lovu zdar. ◄ reagovať
Jasné Edu, pozri sa vždy na seba a potom niečo napíš, Ty tu neútočíš len na ľudí v diskusii, ale ešte aj na ich psy, autá, zbrane atď. Moja činnosť pri hodnotení fotiek Ťa nemusí trápiť, ale Teba asi trápi, že som nepochválil tie Tvoje, tak to vidím. Narcizmus, zdrobneninky, moji rodičia - pokazený gramofón je oproti Tebe total šúvix, nehovoriac o tom, k akým úbohostiam si sa pri ich zmieňovaní uchýlil. O Tvojich subjektívnych radách - každá rada jednotlivca je subjektívna, ale v Tvojom prípade nejde len o subjektivitu, ide o to, že máš nutkavú potrebu radiť vždy a všade, aj tam kde nemáš o tom ani šajnu. Tak prosím láskavo radšej obmedz svoje rady na oblasti, ktorým rozumieš, lebo inak znižuješ úroveň tohto fóra verejným prezentovaním svojej obmedzenosti, pričom nemáš v sebe kúska úcty, či empatie k iným, k ich činnostiam, či vedomostiam. ◄ reagovať