Príspevok presunutý z diskusie Rossler titan6, docter 8x56, 270 w. ake najvhodnejsie strelivo? (autor: michal89).
Zdravím Ťa Michal89.Z Tvojho dotazu vidno,že si chceš zaobstarať a vybaviť zbraň, ktorá bude Tvojou srdcovkou. Rozhoduješ sa pre kvalitnú značku, kvalitnú optiku a k tomu treba ešte kvalitnú oceľovú montáž a kvalitné strelivo.Takto vybavená zbraň Ti bude slúžiť k spokojnosti " naveky" a nebudeš musieť hľadať zase niečo nové a " lepšie". Namiesto 8x 56 by stačil aj 7 x 50, je na zbrani estetickejší a v svetelnosti za šera až tak nezaostáva. Ale osvetlený bod by som volil určite, je to výhoda aj za šera a pri splne. Intenzita svietivosti sa dá nastaviť a vôbec neoslepuje oko . Ja si ho nastavujem len slabo, že ho vidím skôr ako hnedý bod, nie ako červený. Takže obrysy tela zveri sú dobre viditeľné. Ráž 270 W je na naše podmienky ideálna, to popisujú aj íní v literatúre a našich časopisoch. Najviac druhov streliva vyrábajú " domáci" američania. Len k nám všetko nevozia ale určite sa dá vybrať kvalitný náboj s kvalitnou strelou aj od európskych výrobcov. Náš európsky kaliber 7 x 64 ( konštruktér W. Brenneke) je odpoveďou na americký 270 W. Je " tučnejší" o 0,1 mm avšak laboruje sa o niečo ( 1 - 2g) ťažšími strelami, čo je výhoda pri love v našich podmienkach.Balistické vlastnosti pri rovnakej hmotnosti striel sú skoro zhodné. Európske muničky robia tento kaliber v širokom spektre striel. Ak si už, ako píšeš rozhodnutý pre 270 W, určite je to dobrá voľba. Už len kvalitnú optiku, montáž a strelivo ( ja by som volil najťažšie strely). Kvalitná zbraň s kvalitnou výbavou Ťa bude sprevádzať veľa rokov a budeš s ňou spokojný. Lovu a lesu zdar.