EDU, kedy si reklamoval tu MEOPTU? podla zakona, ktory plati v sucasnej dobe by taketo nieco nemalo nastat, ak samozrejme nie je zakaznik makky. 30 dnova lehota plati pre akykolvek obchod v SR ci kamenny alebo e-shop. odporucam nastudovat zakon - obcianksy zakonnik a zakon na ochranu spotrebitela. Mozem dat aj cisla zakonov ak bude zaujem.
tych 40 E som bral tak ako to bolo napisane a len som ti napisal, preco by som to ja kvoli 40 E neriesil. Nepreveroval som a ani som sa nezaoberal ci taky produkt za taku cenu niekde maju alebo nie.
Co sa tyka reklamacie v US, osobna skusenost, ktoru prave riesim (nie optika). Kupil som produkt, ktory nefunguje tak ako by som mal, zaruka z USA je 1 rok narozdiel od SR kde musi byt min. 2 roky. podla reklamacneho poriadku je v pripade poruchy treba kontaktovat technical support e-mailom a popisat problem, co som spravil, uz sme si vymenili asi 7 e-mailov, kde mi popisovali co a ako mam vyskusat... kopec veci s toho co mi poradili som mal davno automaticky preverenych. toto sa tahalo asi 2 tyzdne. nakoniec mi poslali schvalenie, lebo na to aby som mohol produkt poslat na reklamaciu k nim (oprava alebo vymena) ho musim od nich dostat. teraz musim produkt zabalit a poslat na moje naklady k nim spat, okrem toho si mam zavolat na nejake cislo do USA kde mi povedia kolko im mam poukazat aby mi produkt po oprave poslali spat domov (nakoniec sa mi to podarilo vybavit e-mailom takze som nieco usetril za telefonat). Takze suma sumarum, uz som stratil 2 tyzdne co nemozem produkt pouzivat, musim ho na moje naklady poslat do USA co bude vzhladom na velkost balika cca 20 Eur (poisteny balik) predpokladam ze postovne spat bude cca 40 dolarov = cca 30 E (tolko to bolo ked to posielali sem), balik (postou) pojde 3-5 dni tam a 3-5 dni spat takze dalsi 1-2 tyzdne, a neviem kolko bude trvat oprava. Ta vecicka ma stala 280 Eur aj s DPH aj s clom aj s dopravou. Reklamacia ma bude teraz stat cca 70 E co je uz spolu 350 E. U nas sa da podobny produkt kupit za 400E. cize ked som ho kupoval tak som usetril peknych 120 Eur. co ma celkom potesilo. teraz to uz je len 50E a strateny cas.
keby som to bol kupil v SR tak ziadne, e-maily a podobne, zoberm to do obchodu, reklamujem a je to problem predajcu. ak reklamaciu uzna ma 30 dni aby reklamaciu vybavil. Vybavenim reklamacie sa rozumie podla zakona oprava veci, vymena alebo vratenie penazi.
a teraz mi povedz, kolko usetrim ak sa ten produkt pokazi este raz? co ked sa mi pokazi po 1 roku? komu ho pojdem reklamovat?
Ber to ako priklad, ktory je realny, netyka sa optiky.
Takze len tolko k nakupom z USA, je pekne usetrit ale treba poznat vsetky mozne nastrahy, ktore s tym suvisia. A o to my islo. Takze kto chce nakupovat cez Ebay ci inak v USA kludne.
Islo a ide mi o to upozornit na uskalia, ktore mozu nastat a o ktorych ludia radiaci nakupovat v USA nehovoria, alebo nevedia.