220gr strely môžu byť do 308miny špeciálne iba vtedy, ak sú špeciálne určené na lov diviakov pri vňadisku, alebo na spoločnú poľovačku inak určite nie. S 220gr strelou sa pri tomto kalibri pripravujem o jeho výhody ako o plochú balistickú krivku o rýchlosť a ostatné veci s tým súvisiace. 308mina nie je stavaná na takéto veľké hmotnosti. Najlepšie je používať strelu ťažkú okolo 165gr. Najťažšie strely čo používam sú Megy 185gr. Do ťažších striel by som už nešiel. Na tú vysokú by som použil Hornady interbond 165gr, Nosler balistic tip, Accubond alebo Partition prípadne výborné monolity GMX alebo TTSX. Diameter 0,308" je vďačný kvôli veľkému množstvu rôznych typov striel a je len na každom z nás ktorú bude preferovať.
220gr strely môžu byť do 308miny špeciálne iba vtedy, ak sú špeciálne určené na lov diviakov pri vňadisku, alebo na spoločnú poľovačku inak určite nie. S 220gr strelou sa pri tomto kalibri pripravujem o jeho výhody ako o plochú balistickú krivku o rýchlosť a ostatné veci s tým súvisiace. 308mina nie je stavaná na takéto veľké hmotnosti. Najlepšie je používať strelu ťažkú okolo 165gr. Najťažšie strely čo používam sú Megy 185gr. Do ťažších striel by som už nešiel. Na tú vysokú by som použil Hornady interbond 165gr, Nosler balistic tip, Accubond alebo Partition prípadne výborné monolity GMX alebo TTSX. Diameter 0,308" je vďačný kvôli veľkému množstvu rôznych typov striel a je len na každom z nás ktorú bude preferovať. ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie naboje pmc (autor: Vaduz28).
moropeter, polujem uz vela vela rokov a rocne vystrielam do terca niekolko tisic kusov streliva a ulovim cca 150 ks zveri, stravim mnozstvo hodin na strelnici testovanim streliva a preto si dovolim tvrdit to, co tvrdim. Vsetky poznatky o strelive, ktore mam, su z mojej praxe. Toto strelivo PMC som testoval na strelnici, ako aj do balistickeho gelu a ulovil som s nim okolo 40 kusov zveri. Vsetky tieto svoje poznatky mam podlozene v pisomnej forme, ako aj fotodokumentaciou. Takze moje tvrdenie viem aj podlozit, tym padom tvoja kritika na moju osobu je uplne scestna. Nie som z tych, ktori daju na marketing a znacku, ale radsej si strelivo sam odtestujem a az potom sa k nemu vyjadrim ci je dobre, alebo zle. Preto vediem aj kategoriu vo fotografiach - Ucinky nabojov na zver, kde su nazorne ukazky. Vsetci co ma poznaju vedia, ze do testovania streliva vkladam vela energie, casu a penazi, aby som ludom vedel ukazat, ze existuju aj ine znacky a kvalitnejsie strelivo, co pritom nemusi stat ani vela penazi. A este nieco ti napisem. Odtestoval som viac ako 50 typov striel, preto uz si mozem dovolit porovnat ucinky streliva a konkretne aj tejto strely PMC s inymi strelami a tvrdit to, co tvrdim. Som zvedavy, s cim mozes porovnat tuto strelu ty, ked ju tak vo velkom obhajujes. Lovuzdar ◄ reagovať
lanus lanus lanus no od teba som toto necakal!! Povazujem ta za odbornika a ty takto! PMC co sa prestnosti tyka je taky slapsi priemer ale pre bezneho uzivatela do 150m sa da dostat do 70mm co nijako neoslni ale este to ujde ale to je jedine a tu to aj konci!! Testovane PMC 180gr PSP je prach obycajni poloplast nekvalitna olovena hlava nachylna na poskodenie. Srncia zver po strelbe za lopatku masivne hematomi tahajuce sa spod lopatky az po slabynu ci na vstrele aj na vystrele odbeh do 50m bez farby vysoka to ma obdobne akonahle tu strelu opries o hrube kosti klby lopatky dochadzalo k masivnemu poskodeniu a casto strela uz neprestrelila odbeh do 50m, diviacia zver po rane za lopatku odbeh bez znacenia a farby ak si strelil cez predne nohy tak to bola des a HRUZA . Mam podrobnu dokumentaciu ci s podrobnym popisom a urcite tam mam aj dajake foto. Takze zaver: polovat sa s nimi da ako pisal BLEIKER ale to sa da hadam zo vsetkym ale tu sa neda brat anilen pomer cena/vykon .V dnesnej dobe uz je na trhu tolko streliva ze urcite najdes aj lepsiu volbu v primeranej cene! ale ja stale tvrdim ze pre bezneho polovnika a priemerneho strelca co vystreli na zver do roka skatulku dve nemoze hrat cena az taky velky prim. Ved ked da niekto za skatulku cigariet 3e + 1 e za pivo denne nemoze ho zrujnovat kupit do roka skatulku za 40e a to uz kupis velmi slusne strelivo.Preto apelujem na vsetkych zamyslite sa pred kupou streliva ved to stoji za to mat nieco poriadne s cim aj ked horsie strelim tu zver tak mi to dava vecsiu sancu na dohladanie a aj tej zveri dozicime uctu pre rychlejsie zhasnutie a neznehodnotenie jej diviny z dosledku destrukcneho poskodenia alebo co je horsie nedohladania § dakujem to je vsetko co som ktomu chcel s pozdravom Lovu Zdar ◄ reagovať
borsuck - guľa ktorá je tvrdá na krátko bude "ešte tvrdšia" na ďaleko .Ale naopak guľa ktorá je príliš mäkká na krátko môže byť akurátna na ďaleko !!! ◄ reagovať
bakchus-ja nemam 24 a bolo to už davno,čo som mal ten vek,aj nejaku tu malu skusenost v oblasti streliva mam a tiež by som to nikomu nedoporučoval na lov.To že by si s nimi dokazal polovat o tom nepochybujem,ale o tych vysledkoch toho polovania už ano.Ak dobre čitaš nevyrazne farbenie u čiernej a vysokej,devastacia u srnčej-ale však hlavne že leží....Ale suhlasim s tym,že strelec je najdoležitejší-lebo ten by take niečo nemal dopustit. ◄ reagovať
bakchus tak ty mas 35 a co akoze ? ja som pisal ze ten pan je amater ?nech to je kto chce ja som ho nikde nespomenul. vystrielal som toho nieco cez 200 ks, skusal som s tym aj polovat, na srnciu zver katastrofa co sa tyka setrenia diviny, pri tych nabojoch by mal viac uzitok pes kedze to neskutocne podlievalo, samozrejme ty si si precital recenziu pana ktory to testoval, lenze on to testoval na strelnici a nie na zveri . To je moj nazor PS: bakchus vidim ze si jeden z odbornikov, skus tie naboje najprv nejake vystrelit a testovat a potom tu dalej odporucaj, a neodsudzuj ludi len za to ze su mladsi, nech sa ti dari ;) ◄ reagovať
Durell - Na legálny "World Universal " treba min.priemer 9,5 mm .Preto sú tie 375 HH v "špecifických oblastiach" také rozšírené . Na ľudí bol postavený 7,62x51 NATO nie 308 Win. . ◄ reagovať
I keď sa to bude zdať mnohým fanúšikom Sako "neuveriteľné " !!! sú nové šarže Sako Hammerhead 308 Win. (v čiernych krabiciach a so zmeneným tvarom plášťa) veľmi mäkké v dôsledku čoho nefunguje "bondovanie"; strely sa aj pri slabom odpore vyvliekajú z plášťa a rozpadajú na kusy !!!
◄ reagovať
tak ako som pisal su to dva priklady, strielal som aj na 90m na 120m proste napisal som co ma napadlo ako prve s tymto strelivom, aj ked som strielal na vacsie vzdialenosti zvier odbiehala, a co sa tyka tych 30m tak sledujem ako to v praxi je ze namierim za usku a diviak musi lezat, ja som si to v danom momente netrufol, kedze ma diviaky prekvapili, tak som mieril na komoru, neviem co je na tom ze strielal diviaka na 30m 308w na komoru, videl som majstrov ze namierim mu na hlavu a padne v ohni, lenze niekedy to je velmi podcenene a nic z toho, ale vidim ze sa budeme len dotahovat, proste podla mojho nazoru co sa tyka streliva PMC pokial namieris ci uz srncovi na krk, diviakovi ako sa povie za usko vsetko padne v ohni, ale nie vzdy ta zver pride na 20m, a treba strielat na vacsie vzdialenosti, sam som sa presvedcil ze mi to odbiehalo aj ked som strielal na 100m, preto som reagoval na tuto diskusiu, keby som neskusal tie naboje tak budem ticho a si to len precitam, preto nechapem tych ktori, vystrelili na zver jeden naboj a idu hodnotit ucinky tohto streliva, dokonca v inom kalibri nez 308W, na ktore sa pytal v diskusii, a co sa tyka tej strelnice, nechapem tvoju narazku, ale tak pdola mna je normalne skusit na strelnici presnost streliva na 100m, keby som si postavil terc na 20m a skusal presnot neviem co si mam o tom myslet. Vies ty si napisal :používal som ich na strelnici ale podarilo sa mi raz s týmto nábojom uloviť srnca. Kaliber 30.06. Rana asi 5cm za lopatku. Zhasol hneď. Podla mojho nazoru je to vela profesional,ktori sa venuju strelivu a ich ucinkov a ty ides sudit podla jedneho srnca, ktory zhasol na mieste. Sam napises ze si ich pouzival na strelnici predpokladam v 30-06 a nie v 308w, a ides ich odporucat dalej ake su fajn. Niekedy si hovorim naco vlastne pisat do diskusie, ked to ani nema zmysel. ◄ reagovať
antonfuri - otec strielal lapua megu 9,7g ale prešiel na iné strelivo tak zvyšok som postúpil kolegovi, čiže videl som v praxi cca 200KS tohoto streliva.Otec strielal donedávna Norma Vulkan a oryx, napsoeldy Winchester silvertip . Oryx bol naproti vulkanu "kultivovanejší" čo sa týka poškodenia diviny, Silvertip by som postavil na samý strop bezkonkurenčne a Lapua mega sa správa velmi dobre!OD nerozbitých gombičkárov cez dospelé kusy diviačej zveri (všetko samozrejme na komoru!) všetko priestrely, všetko pekne vyfarbené a minimum hematómov.Hornady interbond sa poslednú dobu dostáva na môj stôl a prirovnal by som ho k Accubondu.Nosler accubond naproti tomu, že ju mnohí deklarujú za tvrdú strelu dokáže urobiť robotu a skutočne nepotrebuje trafiť tvrdý ciel.Čiže moja rada ak zoženieš silvbertipy tak nešpekuluj, poprípade zvyšok z uvedených. Ešte som zabudol Norma Alaska. Dobrý poloplášť s uspokojivou prestosťou aj na 250m, dobrá strela. ◄ reagovať
Daniel8,používam sierru do 7x64-ky znovu.Strielal som niaký čas hornady sst ale to bola katastrofa,tak som začal používať znovu sierru.Vlaňajšia sezona 4 jelene a 4diviaky okrem jedného jeleňa všetko v ohni.Ten jeleň odbehol s komorovou ranou 70-ov,dobre farbil.Ostatné všetko prestrelené,poškodenie minymálne aj keď som strielal vysokú lopatku.Sierru môžem doporučiť. ◄ reagovať
Ono to bolo pre EDU. Tú obhajobu faktickou argumentáciou by som si rád prečítal. Už 30-06 si viem skôr predstaviť ako " uni - na nepredvídatelný lov EU" Pre edu ak by som mal dať World Universal 9,3x62 alebo 375 HH. a len meniť gramaž a konštrukciu streli. 308W bol prioritne postavený na ludí. ◄ reagovať
Lanus - maš pravdu legálny je min 375 HaH, vyplynula z tradície Britského impéria na čiernom kontinente. Keby ho ovládli Nemci asi by to bol 9,3x62. Aj tak do afriky je vhodnejši 375 strely o hmotnosti až 370 gr. Aj s tým 7,62x51 Nato máš tiež pravdu, ale jedným dychom dodám, že 308W je zamenitelný a v rozmeroch je min rozdiel - 0,06 mm čo výrobne tolerancie komponentov a zbraní zhltnú. Aj CIP udáva pre 308Win " Alternative Names: 308 Winchester, 7,62 x 51 " Takže z tohto pohľadu je rozdiel len v tom čo je zo spodu vyrazené. ◄ reagovať
Pri Nosler Custom Trophy Grade Ammo .308 Win. 165 grs / 10,7g Partition - na lovecké strelivo hlavne špičková presnosť a v súčastnosti aj super cena .S Eo - 3897 J celkom slušne nadupané,ale hlavne NP robí priestrely a nepodlieva takže vstrel aj výstrel bez "Jahodovej Peny". ◄ reagovať
Poprosim ak ma niekto skusenosti so strelivom Federal power shock 180grn a PMC 11,7g co je fakt vyborna cena v 308 win.Pouzitie hlavne na srncia,skodna a sem tam cierna do cca 70 kg.Vopred dakujem. ◄ reagovať
kt1987 : Osobne som sice tuto strelu nestrielal-pripadala mi ako bezny poloplast , ale napisem ti tu poznatok mojho klienta ktory tuto strelu pouziva v 308w na lov na velke vzdialenosti ,, hovori ..vyskusal som uz vsetky mozne strely a tato je jedna z najlepsich co sa tyka presnosti , ranivosti a neposkodzovania diviny,podotykam ze je to clovek co streli rocne tak 30 ks a niektore kusy ma s tym strelene na hoodne daleko , cize urcite neurobis zle ak budes pouzivat danu strelu. lanus : je tvoja skusenost opacna ?? ◄ reagovať
Jager 68 - to ako pre čo ???? Dôležite je aby splnila čo najlepšie podmienky - čo? , kde? ako ? na kolko ? ◄ reagovať
lovu zdar k tej 308w: včera som ju bol nastreľovať, mám tam nový puš.(meostar) Mal so 5 druhov striel, čo som mal po zvyšované. Chcel som ju nastreliť na tie od SB so strelami americkými 11,7g. Nechcem ich. Šlo to dokiaľ som mal jednu sadu, druhá krabica lietala úplne inak, viem o kupovaní viac kusov jednej sady, ale uvážte, koľko si ich kúpiť? Cena 38,5e, Norma 40e. Takže kašlem na české strelivo, v Brode nastreľujú s Gecom! Norma Oryx, tie som vybral, sú tvrdšie ako Vulkán a problém s prachom či strelami tam nemajú. Toť vsio... Lovu Zdar ◄ reagovať
Tak toto sa ani neda komentovať. Aj Alaska - základná strela bude lepšia ako origo SB . Ekonomika je sviňa. ◄ reagovať
martinxl - Asi si mal na mysli 10.7. hornady interbond 10.5 nerobí! Skús ◄ reagovať
Ja som zacal používať Lapua Mega 12g a celkom sa mi to pozdáva. aj keď to na nejaké dlhé vzdialenosti asi nebude to najlepšie, no po dobrom zasahu to pada a znehodnotenie nie je nijako strašné. Aj keď toho dobrého streliva bude asi dosť veľa :) ◄ reagovať
Pridám i ja svoju skúsenosť,CZ 550 FS,Federal SP-FUSION 10,7g ako veľmi všestranné na vitálnu zver.Pevnú ruku a Lovu zdar . ◄ reagovať
Keď sa môžem pripojiť, vyskušal som od S&B 11,7 SP, Lapua mega 12g, norma oryx 11,7 g, lapua scenar 10,85 g, ale naj doteraz čo som mal tak su barnes ttsx 10,9 g, alebo 9,7 g tsx alebo ttsx super strely zvieratko buď v ohni alebo minimálny odskok od nastrelu zalezi podľa terenu, a ktomu kopec farby odporučam vrelo vyskušajte, to hovorim o strielani na komoru bez poškodenia lopatiek a taktiž minimálneho poškodenia diviny. Zbran univerzalna na naše podmienky až až, a to aj pre fajsmekrov ktorí to dajú aj nad 300m. ◄ reagovať
preboha kamaráde to si robíš srandu ? Skús tvoju otázku aspoň trošku konkretizovať, je nás tu moc čo máme dočinenia s 308win a každý má to svoje "orechové", to chceš aby si tu tu mal len zoznam striel ??? :))) ◄ reagovať
Lanus prave tie 11,7g mam . Ja som s tym strelil zatial len diviaca a lanstiaka na spolocnych . Ak si myslel tym "odporom" zasah kosti na vstrele tak ano , boli to take zasahy . Z toho divicata mam aj strelu , ukazkovy hribik . Na PIDku mam v galerii fotku . Samozrejme z dvoch kusov sa zavery robit nedaju . No aj tak som presvedceny , ze je to ovela lepsie riesenie ako S&B a pod. . Je presnejsie , lacnejsie a nefragmentuje . Uvidime mozno sa casom potvrdia tvoje slova , potom to vymenim . ◄ reagovať
Ja používam RWS EVO 11,9g. Sú síce troška drahšie, ale sú ako ťažké "kladivo"! Čo trafíš, to aj nájdeš!!! ◄ reagovať
Čo do toho RWS EVO toľko rýpete? Ak sa niekomu nepáči nech si ho nekupuje a nech si kúpi "gumopušku"!!!... ◄ reagovať
Antofuri- niečo podobné som videl už viac krát aj u vulkanu, že na výstrele bola menšia diera ako na vstrele. ◄ reagovať
Hlavne netreba nič očakávať od nejakeho zázračného streliva . Každý zásah je špecifický . Je veľa druhov streliva ,ktoré sa zvoliť pre lov určitého druhu zveri . Áno RWS EVO patrí k špičke na trhu čo do presnosti ako i svojim vlastnostiam sa prispôsobiť prekážke menšej či väčšej .Preto patrí k univerzál strelivu . Toľko môj názor . ◄ reagovať
osobne pouzivam do mojej 308W jedine RWS Uni classic t.j. 11,7g/180gr. Bez trapenie zvery a mojej pri dohladavkach. Lovu zdar ◄ reagovať
Sorry , ale najlepší na čo ? V čom ? Je dobrý, ale má svoje limity, ako každý kaliber. Na tú líšku na 320 OK . Nosorožec na 20 - ???? to by som neriskoval, jedine, že by to bola jediná zbraň v afrike a bol som v ohrození života, ale účelovo si vziať 308W na nosorožca nooo, to chce riadne gule. ◄ reagovať
smolka na 100 metrov s 9,7g strelou neprestrelena ! urobila max 10 krokov , vsetka farba vo vnutri. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.