Blaser: Môžeme sa tu baviť o rýchlosti horenia prachov, dĺžke hlavní pri jednotlivých kalibroch, ale aký vplyv majú tieto veličiny na bežnú poľovnú streľbu? Myslím, že to najlepšie vystihuje slovo- zanedbateľný. Ja za poľovnícku streleckú vzdialenosť považujem vzdialenosť do 200m. Dá sa streliť aj ďalej, ale väčšia vzdialenosť už neumožňuje dôkladne prečítať zver, vyhodnotiť prostredie pred a za zverou, odsledovať znakovanie, či jednoducho spoľahlivo určiť a následne aj nájsť nástrel. Pre mňa je poľovnícky kumšt, dostať sa k zveri čo najbližšie, na knižnú streleckú vzdialenosť, nie ju odfajčiť v kľude na 300m, z ľahu, ideálne s dvojnožkou. Netreba si mýliť poľovanie so súťažou v presnej streľbe, tu si ja nechávam na strelnicu a papier. Verím ti, že kde si 300wm oprieš, tam ti ide rana, ale to do 200m aj mne s mojou .270win, na tú vzdialenosť mi to padá cca 3-4cm, čiže nejakú korekciu neriešim. Trafil som aj gong na 400m, ale na zver by som asi nad 250m nepotiahol a nie preto, že by ten kaliber energiou nato nemal. Pre klasického poľovníka, či návštevníka tohto fóra sú viac cenné údaje o konštrukčne vhodnej strele v danom kalibri a poškodení diviny ako o MOA, rýchlosti horenia prachov, či poklesu úsťovej rýchlosti z dôvodu kratšej hlavne, keďže väčšina poľovníkov vzhľadom na vzdialenosti aké strieľa, tieto veci riešiť nemusí. Som presvedčený, že cez 200m strieľa tak 10% poľovníkov a tí ak trafia si vedia aj sami vyhodnotiť vhodnosť kalibru či balistiku, tí lepší si strelivo ládujú sami. Poľoval som v rôznych revíroch a najčastejšie strieľam na vzdialenosť od 30-120m, pretože naviac mi to buď nedovolil terén alebo lovecká situácia. Boli aj úspešné rany na 200m, ale tie v reáli prídu raz za rok. Opakujem- .308win aj 270win sú ideálne, univerzálne kalibre do našich podmienok, so super balistikou a dostatkom energie na všetko u nás žijúce. Spodné limity (balistické aj vykonové) týchto kalibrov sú ďaleko vyššie ako sú hranice a schopnosti priemerného poľovníka. Ako som uviedol magnumové kalibre nezatracujem. Ale ich skutočný potenciál začína pri 200m, pokiaľ si človek neprebíja, bežný lovec ináč ich prednosti ani naplno nevyužije(ak nerátame totálny prebytok energie). Kebyže kalkulujem tvojou logikou o prebytku energie a ideálnej balistike, kúpim si ako ideálny kaliber .408cheytac. Aj tebou spomínaný kaliber 7x57 je fajn, ale s dobrou strelou a do 150m. Pri komorovom zásahu nemôže nastať vážnejší problém.