3006- 52cm hlaven a kaliber 3006 by som veru znasat nechcel, najma po akustickej stranke a asi aj vizualnej, bol by to chodiaci plamenomet :) Urcite je tam ubytok v neprospech energie aj balistiky, ale nemyslim si, ze az natolko zasadny, aby to polovnik pri dodrzani polovnej vzdialenosti enormne citil. Tabulkovo mozno, na zveri az tak nie. Co sa tyka .270win a kratkej hlavne. Maju ju dvaja kolegovia, obaja highland v sauerovi, 51cm hlaven. Rocne strelia dokopy mozno 60ks roznej zveri (muflonia, jelenia, diviacia, srncia). Jeden z nich predtym poloval 7x64, cz 550, 60cm hlaven a predstav si, s tou kratkou sauerkou v .270win je spokojnejsi. Balisticky neriesi nic do 200m, vsetko mu pada rovnako ako pri 7x64, divinu to poskodi rovnako az nato, ze pri sauerke ma lepsi komfort strelby. Ja osobne som nezaznamenal ziadny rozdiel v znaceni, ranivosti, poskodeni diviny ci v balistike medzi mojou 56cm hlavnou a ich 51cm hlavnou a to sme strelenych kusov videli az az. Jediny rozdiel je, ze je hlucna a to riadne. 51cm hlavne su spratne a mnoho polovnikov ozelie tie tabulkove straty v rychlosti ci jouloch sposobene par cm z hlavne dole, pretoze realne ich v praxi ani nepoznat. Tak preco by som to v teoretickej rovine na polovne ucely riesil? Zbran je presna, kaliber spolahlivo usmrcuje zver v mojich streleckych schopnostiach ma nijak nelimituje. Zatial som sa nestretol s polovnikom, ktory by sa stazoval na kaliber a jeho vysledok z dovodu kratkej hlavne, vacsinou stacilo zmenit strelivo a bolo. Je to nieco podobne ako plavajuca hlaven- koluju nazory, aky zasadny vplyv to ma. Ano ma to vplyv, ale od akej vzdialenosti? Pri polovnej strelbe a rozptyle aky postacuje na lov, to ma vplyv na presnost minimalny. Ak polovnik na 150m trafi svojou zbranou podpivnik, nema co riesit.
Opat sa nebavime o presnej strelbe, ci strelbe na vacsie vzdialenosti, tam budem riesit hrubku hlavne, jej dlzku, stupanie a testovat idealnu laboraciu pre konkretnu hlaven, chcem sa predsa zmestit do nejakeho rozptylu. Detto mozno budem zvazovat ked budem hladat flintu na lovy v afrike, tam zohrava spravna balistika a kazdy joul svoju rolu. Ale v podmienkach strednej europy? Polovne stutze sa robia od nepamati a funguju, preto neviem naco diskusiu o vhodnosti dvoch univerzalnych kalibrov komplikujeme dlzkou hlavne. Skor by pomohlo uviest nevhodne strely. Tiez nesuhlasim s nazorom, ze 52cm hlaven je vhodna len na spolocne, bezne a dlho uz funguje v praxi pri vsetkych druhoch polovania a roznych kalibroch, tak naco takto hrubo generalizovat. Ano, mozeme uvazovat aj tak, ze chcem kaliber, ktory ma iste vlastnosti, ale kebyze chceme za kazdu cenu mat pre dany kaliber idealne parametre zbrane, tak podaktori behame so 65cm hlavnami. Ja kludne cast vyhod kalibru ozeliem v prospech lahkej a spratnej flinty, najma ked viem, ze 80% vyhod (balistickych aj vykonovych) bude u daneho kalibru zachovanych. Niektory kaliber by som s 51cm hlavnou nechcel, napr. spominany 3006, ale pri .270win mam v praxi prevereny fakt, ze takato dlzka hlavne kalibru zasadny, pre polovnika citelny problem nerobi a uz toboz nie v terminalnej balistike.