Bola uz vydana kvota na lov vlka na tuto polovnu sezonu ? nemozem to nikde najst.
Ake cislo by na nej podla Vas malo byt ?
jkupculak, naši pseudoochranári vlka ešte ani nevideli!!! Možno len v kúpeľni, keď si umývali svoju vysedenú riť. Však oni nevedia o vlkoch vôbec nič, robia iba to, čo im iný nakázali, lebo iné robiť nevedia. Keby sa mali živiť vlastnými rukami a vlastným rozumom, tak pokapú od hladu...
že vraj nechcem sa zapájať a dá 40 riadkov.... že Vás to chlapi baví!?. Túto tému treba otvoriť inde a nie tu na tejto stránke kde všetci vieme aká je pravda... ◄ reagovať
tak u nás ich je tak 12-15 jak spustia koncert tak nepríde ani veverička, a keď si zoberiem koľko jeden vlk zožerie zveri tak za rok je to obrovský predačný tlak, ktorý sa z 20timi poľovníkmi nedá ani porovnať. ◄ reagovať
Sailormoon81. Ten "obrovský predačný tlak" sa dá približne spočítať. Na teritórium 150km2 8 člennej vlčej svorky pripadá asi 24 ulovených kusov jelenej zveri ročne. Veľmi hrubý odhad. Závisí od pomeru ulovených jeleňov a diviakov. (Predpoklad je, že jelenia zver tvorí asi polovicu potravy vlka). To je 1,6 kusa jelenej na 10km2 ročne pre vlkov. Spočítajte si to potom podľa veľkosti revíru. Počet vlkov vo svorke sa podľa zvýjania určiť nedá, na to treba exaktné metódy. Pre revír veľkosti 2000ha (20km2) pripadá na vlkov cca 3ks ulovenej jelenej ročne. ◄ reagovať
Akceptovatelnym dovodom, pre obhospodarovanie vlka na Slovensku je jeho selektivna regulacia z dovodu jeho nadpocetnosti alebo odlov z dovodu ochrany. Preto vsak musia byt splnene tri zakladne podmienky (zistenie realneho stavu, nastavenie poctov s ohladom na geograficke a dalsie podmienky a vseobecny koncenz). Ani jedna z podmienok nebola pri vlkovi doposial dostatocne naplnena. ◄ reagovať
batuska, aplikuj prosím svoj názor na ktorúkoľvek poľovnú zver. začni napr pri kačke a skús niečo i pri jazvecovi. ◄ reagovať
sailormoon81 , to čo píšete sú veci vycucané z prsta. Vlk skonzumuje v priemere asi 2kg mäsa denne. A samozrejme, že nežerie každý deň, ide o priemerný údaj za 365 dní v roku pripadajúci na 1 deň. Vlk sa poriadne nažerie vtedy, keď svorka niečo uloví a to nebýva každý deň. V priemere na deň a jedného vlka to vychádza tých 2kg - toto číslo pochádza z výskumov. 12 člennú svorku Ste videl možno vo sne, alebo na Youtube. Hodnoverný dôkaz o tom samozrejme asi nemáte (foto, video). Svorka môže mať aj viac ako 12 členov, ale my sa tu nebavíme o maximálnom čísle, ale o priemernom počte vlkov na 1 svorku. A to je číslo oveľa nižšie, ako je 12. Vlčica síce môže vrhnúť určitý počet mladých, ale viac ako polovica neprežije prvý rok - a nie preto, žeby ich postrieľali poľovníci. Taká je totiž prirodzená úmrtnosť vĺčat. Vlk sa nemnoží geometrickým radom, dokáže svoju populáciu sám regulovať. Právo na rozmnožovanie nemajú všetky samice vo svorke, ale iba rodičovský pár. Takže nemusíte sa obávať, žeby sa vlci namnožili ako králiky a zožrali Vám všetku pečienku v lese. A ten argument, že investujeme do zveri a preto vlk nemá právo si čosi beztrestne odloviť je smiešny. To má žrať trávu len preto, že investujeme do zveri? ◄ reagovať
Apple, ked sa chce aj konsenz sa najde - v prvej polovici 80. rokoch boli v nasom reviri uplne zdecimovane stavy jazvecov. Pricinou bol enormny polovnicky tlak a honba za jazvecim tukom. Nory sa bezne vyhrabavali a jazveca strielal kazky, ved to bola skodna. Niekolko rokov vsetky nory zivali prázdnotou alebo sa v nich zabyvali iba lisky. Po piatich rokoch jeden so starych hradov obsadila mlada samica, kde vyviedla tri mlade. V ten rok sme sa dohodli s polovnikmi, ze dalsich pat rokov sa jazvec v reviri lovit nebude a vytvori sa im prietor na navrat do starych miest. Polovnici slovo dodrzali a dokonca jazveca nelovili az do chvile, kym jeho stavy nedosiahli stabilny stav - spolu cca 10 rokov. Dnes mozu lovit jazveca bez problemov aj vdaka zdravemu rozumu, ktory vtedajsia generacia polovnikov mala... ◄ reagovať
Uz je to jasne mame 1256 medvedov.Dnes bolo zverejnene z Technickej Univerzity Zvolen ◄ reagovať
K počtu vlkov vo svorke. Priemerne sú na Slovensku svorky malé. Sú však územia, kde sú svorky veľké a dosiaľ sa nepodarilo vysvetliť, prečo tomu tak je. Pravdepodobne sa spojí viacero malých svoriek. Otázne je prečo. Sú doložené svedkami výskyty svoriek do 9-15 kusov (aj z tohoto roku, i. napr. dnes počutá a následne videná 9 členná svorka, na ktorú reagovala svorka z opačného kopca vzdialeného cca 200m vzdušnou čiarou, plus zavytie z iného kúta, ale to tretie skôr samotárske). Nikdy to nie je trvalo, dočasne. A iba na určitom území, ako ho opustia, svorky sa znova rozpadnú. Opakuje sa to takto často. A zatiaľ nik nevie prečo a prečo len na danom území. ◄ reagovať
sailormoon81 , iba som Vám naznačil, že to, čo píšete spolu vôbec nesúvisí. Investovanie do zveri nesúvisí nijako s lovom vlkov. Vy si to spájate dokopy. O právach vlkov sa baviť nebudeme, lebo je to smiešne. Tak, ako má zajac právo žrať trávu, tak má vlk právo loviť zver. Údaj 2kg pochádza z vedeckých štúdií, na to netreba žiadne fotografovanie. K pozorovaniu vlkov: Chváliť sa môžete vtedy, ak máte rukolapný dôkaz, inak sú to len také krčmové reči. Takže zopakujem: Na výpočet, ktorý som previedol sa musí použiť priemerný počet vlkov na svorku, nie maximálny, neviem prečo do toho ťaháte informáciu, že Ste údajne videl 12 člennú svorku. 12 určite nie je priemerný počet vlkov na svorku na Slovensku. A 2kg na deň a vlka si naštudujte vo vedeckej literatúre a nie u JPP na webe. ◄ reagovať
apple, zábavné to prestalo byť po Vašom poslednom príspevku. To, čo som napísal, sú vedecky overené fakty. Vy to spochybňujete, ale netuším na základe čoho. Asi Ste sa zle vyspal. Pokiaľ vedecky overené fakty považujete za "perly", nuž naozaj nemá zmysel sa s Vami baviť. Vlci dokázateľne zlepšujú zdravotný stav zveri. Stačí si pozrieť štúdie o klasickom more ošípaných - šíri sa prostredníctvom diviakov. Vlci naozaj zvyšujú trofejnú hodnotu zveri. Stačí si pozrieť, z akých oblastí na Slovensku pochádzajú najlepšie trofeje jeleňov. Vlci naozaj prispievajú k ochrane lesa. Spýtajte sa lesníkov na problémy s ohryzom mladých stromčekov v lokalitách, kde chýba vlk. A stačí sa pozrieť na ktorých územiach je diviak premnožený - tam kde chýba vlk. Takže doporučujem Vám s takýmto folklórom, čo Ste predviedol prestať a tiež s pchaním hlavy do piesku pred benefitmi, ktoré prináša prítomnosť vlka v krajine. ◄ reagovať
Aby sa nam debata nezvrtla :-) Su kompetentejsi, ktori maju svoje nazory aj podlozene faktami - asi by sme ich mali respektovat odkaz jaro1 - hej besnota bola, skus mi ale vysvetlit, preco nepostihla u nas v takej miere ako jazvecov aj lisky.... ◄ reagovať
Apple, samé všeobecné kecy. Treba dať konkrétne čísla a potom môžeme spolu diskutovať. Napríklad rekordné trofeje jeleňov (podotýkam, že z voľnej prírody) pochádzajúce z Lesov SR: Jeleň: 240,65 (CHPO Poľana, 1961), 236,74 (CHPO Poľana, 1991), 235,36 (CHPO Poľana, 1998), 231,23 (Čergov, 2002), 230,20 (Slánske vrchy, 1967), 227,34 (Palota, 1998). (Nebavíme sa o jeleňoch chovaných v oborách.) Všetko sú to oblasti, kde žije trvalo vlk. Existuje súvislosť medzi predačným tlakom vlkov a kondíciou, zdravotným stavom a trofejnou hodnotou jeleňov. Vlk pôsobí selekčne a z genofondu odstraňuje hlavne najslabšie články. Z toho potom rezultuje to, čo som napísal. Tam, kde vlk nie je, genofond postupne upadá. ◄ reagovať
Apple, čo sa týka KMO, opäť Ste nič nepovedal. Mám sa pozrieť na mapky? Mám dojem, že Ste sa nepozrel Vy. Citujem Slavomíra Finďa: "V minulosti sa nám naskytla možnosť posúdiť účinok vlka na priebeh klasického moru ošípaných u diviačej zveri. Na Slovensku žije diviak prakticky na celom území a vlk žije len na 40 % územia štátu. V južnej časti Slovenska za doteraz celkom neobjasnených okolností v populácii diviakov prepukol klasický mor ošípaných. Táto vysoko infekčná choroba sa rýchlo šírila do iných oblastí, no územia osídlené vlkmi postihla minimálne. Tento poznatok sa prejavil zreteľne v následnosti viacerých rokov. Diviačia zver je druhou najvýznamnejšou zložkou potravy vlka, pričom mladé jedince, ktoré boli zároveň aj hlavným zdrojom nákazy, sú ľahkou korisťou najmä v čriedach, kde poľovníci odlovili dospelé diviaky, čím sa narušila ochrana čriedy. Okrem toho choré diviaky boli vždy ľahkou korisťou. Vlky týmto spôsobom popri intenzívnych asanačných opatreniach vykonávaných Štátnou veterinárnou správou a poľovníkmi, prispeli k odstráneniu klasického moru ošípaných v populácii diviakov." ◄ reagovať
lubenko, ja tu dávam konkrétne čísla z dôveryhodných zdrojov. Trepú tí, čo si informácie cucajú z prsta. A mimochodom, debata je o vlkoch a nie o medveďoch. ◄ reagovať
marekarem, centaurus je neviem či ste neni kompletní, alebo si v hlave vytvárate nejaké divné myšlienkové pochody. Bez urážky, ale myslím, že Vám chýba základná schopnosť porozumieť písanému textu. Ja keď píšem, že koľko som videl vlkov, tak som ich toľko videl,a oznamujem kolegom poľovníkom aká je u nás situácia, nepotrebujem sa chváliť ani to dokazovať videozáznamom alebo nejakých pseudoochranárov presviedčať o pravdivosti môjho tvrdenia, nie som vari pred súdom aby som všetko čo poviem musel mať podpísané a overené notárom či nahraté na kamere. Verte si čomu chcete je mi to jedno. Toto je diskusné fórum nie vedecký boj, kde sa dokazuje kto má pravdu, tak si to v hlave upracte. Všetci u nás v združení vieme koľko ich máme. Len za tento týždeň sme ich počuli viac krát. Nezaujíma ma koľko je priemerný počet vo svorke na slovensku, ja píšem o postrehoch z nášho revíru. A nesnažte sa stále vykresľovať poľovníkov ako tých čo sú za vyhynutie vlka. Vlk patrí do prírody aj do revíru. Len si nemyslím, že je napr. v našom revíri potrebné takéto množstvo vlka. A keďže u nás je úplný zákaz lovu, nie je to fér, keď za celý týždeň, čo som bol vonka nevidím ani chlp, len počuť zavíjať vlky všade vôkol každý tretí deň. Takže ešte raz, nasaďte si tie papuče a ďalej študujte vedecký cýskumy, kým ich zas nevyvráti nejaký iný vedecký výskum, alebo si zoberte kameru choďte kamerovať po celom slovensku aby ste mali dôkaz a robte priemery ◄ reagovať
Voľáko tí páni čo bagatelizujú vplyv vlka na raticovú zver zabudli na jeden dôležitý fakt : a to, že vlk je u nás už najmenej 3 roky lovený hlavne n e l e g á l n e (a pravdepodobne v počte vysoko prevyšujúcom aj tú najnovšiu kvótu). A to jeho tlak na populácie koristi silne zmenšuje. Taktiež nie všetky jedince (hlavne mláďatá ulovené sólo vlkmi vo vegetačnom období) sa nájdu...Ekologická matematika (vzťah konzumenta a reducenta v prirodzenom potravnom reťazci) je jednoduchá : ak sa vlk v skutočnosti (lebo papier znesie veľa) nebude loviť,tak poľovníci budú zbytoční. ◄ reagovať
Pán apple, s invektívami a zosmiešňovaním Ste ako prvý začal Vy, tak sa nemáte čo ohradzovať. O súvislosti KMO s výskytom vlka nemáte ani šajnu. Samozrejme, že vlk odstraňuje v prvom rade najslabšie články - mladé, prestarnuté a choré jedince. Ak svorka loví čriedu jelenej, doplatí na to vždy ten, čo nestíha, zaostáva, je chorý atď. čiže najslabší článok. Vlci šetria energiou a nebudú naháňať kondične silného jedinca, ktorý im ujde. Píšete: "to si kde čítal, že vlk odstraňuje najslabšie články???? je to dravec a loví to, čo mu je v tom momente najdostupnejšie, ty chytrák!" V prvom rade sme si nepotykali. V druhom rade, opäť pokračujete invektívami. A v treťom rade, to, čo Ste napísal je hlúposť. Naštudujte si ekológiu a etológiu vlka, potom môžeme snáď diskutovať ... ◄ reagovať
WolfHunter, nie som tvoj nepriatel, takze nad tie urazky sa povznesiem. Dokonca nemam ani problem s tym, aby sa vlk lovil tam, kde je to opodstatnene – nestaci vsak iba chcenie vlka lovit. Mam problem s tym, ako sa k danej veci stavia, stale verim, ze iba mala cast polovnikov. Moj pohlad na polovnika, ktory ulovi vlka protizakonne je rovnaky ako na policajta ktory kradne. A na kazdeho, kto o tom vie, akoby kradol s nim. A to, ze sa v poslednych rokoch stalo polovnictvo trnom v oku nepolovnickej verejnosti?...no skus porozmyslat preco... ak ta nic nenapadne precitaj si svoje diskusne prispevky – stacia v tomto vlakne...mozno ta to nakopne.... ◄ reagovať
lubenko, slubujem ti, ze dohovorim svojej skupine, aby sa retazami neprivazovala k stromom, ked je sfetovana... ◄ reagovať
Ospravedlňovať sa nie je potrebné. Niet za čo. Neurazil som sa. ◄ reagovať
Svět Myslivosti,12/2015, článok od J.Ďuríka:Veľké šelmy a poľovníci. K veci. ◄ reagovať
jarko, vo všetkej úcte: po piatich rokoch platenia do nelegálnej komory tu dáš rečnícku otázku?? nemal si si ju dať už dávno a aj si na ňu odpovedať? opk, antipetícia ... týmto výrazom nerozumiem, obidva sú kravina. naozaj v dobrom: prestaň snívať, realita je úplne iná, je mi ľúto že to musím takto. byť na strane ochranárov, tak si poľovníci ani neškrtnú, ver mi! porozmýšľaj prečo! buď rád, že VLK nás potrebuje, ináč .... ◄ reagovať
Zase sme pri tom istom.Pokiaľ sa zákon nezmení ,na Slovensku je to stále jeden zo spôsobov zákonom zakázaného plašenia zveri (trebárs aj samotných veľkých šeliem).Takže u nás je potrebné ich jednoducho hnať z lesa,otrlejších zadržať a odovzdať polícii ,alebo zistiť totožnosť a dať pokutovať lesnému úradu.Dobré by bolo na vstupe do revíru umiestniť tabule s týmito zákazmi...(Keď sa kedysi pýtali podvodníka Majského, že či nemá v jeho revíroch problémy s pytliactvom,on odpovedal, že nie, že jeho chlapci majú svoje príkazy a vedia čo treba robiť..? V kuloároch sa dokonca spomínali nejakí najatí Ukrajinci, či Čečenci...Ale nepočul som ,že by niekto zmizol,možno že aj hej,ale kto by hľadal človeka, ktorý sa dal na krivé chodníčky...) ◄ reagovať
jarodt - 100 bodov, nech si aj oni ochutnajú zo svojej kaše :-) ◄ reagovať
dám citáciu z FB, stránka Katarína Grichová: "...O 4 dni končí sezóna na lov vlka a podľa ministestva bolo zatiaľ zabitých a zaregistrovaných 30 vlkov z povolenej kvóty 90. Vďaka VLK-ovi sú nastavené také obmedzenia, že vlka je uloviť veľmi ťažké. Tieto obmedzenia budeme postupne zvyšovať a zvyšovať...Videli ste stopy alebo trus po hrebeňoch? Videli ste mihnúť sa vlka? Vravíte o tom. Takto to tu roky nebolo. Život vlkov sa zlepšil. A ešte sa zlepší! Ďakujem." ◄ reagovať
Správne - zabitých a ZAREGISTROVANNÝCH, pričom dôraz treba klásť na to druhé slovo. Našim poľovníckym šéfom, zrejme nezáleží na tom čo odsúhlasia, oni sa zrejme spoliehajú na to, že chlapi (a dámy) to tam "vonku" už nejako "vybavia" (bohužiaľ asi aj vtedy ak bude vlk chránený celoročne).Lebo ak by im záležalo na poľovníckej disciplíne a hlavne vlkovi samotnom tak by bojovali do "krvi" ,len aby sme sa vrátili aspoň čiastočne k tomu, čo sa už 20 rokov osvedčilo.Lenže pravdu môže mať asi aj APLLE - tažko byť zásadový, keď sám mám maslo na hlave...SEJKO : takže asi aj do toho cieľa sa dobehne ,len cieľ bude dakde inde a o tom dobehnutí (dokonca možno v rekordných hodnotách) sa nik oficiálne nedozvie... ◄ reagovať
Rozdiel je v tom, že medveď sa ti vyserie všade, rys nikde (ako mačkovitá šelma najčastejšie trus zahrabáva) a vlk tam, kde to nikto nevidí... Má skrátka svoje špecifické chodníčky... ◄ reagovať
Tak nejako som si to aj predstavoval, ináč by tú metódu už asi niekto navrhol... ◄ reagovať
Viete niekto ako je to s populácou vlka na Čergove? Podnimájetsja, pádajet ili bezperimen? ◄ reagovať
Lysec, ten citát je v tomto prípade len z polovice pravdivý. Každý už nech sa sám prikloní na tú - ktorú polovicu :-) Inak zber medvedieho trusu krásne potvrdil to, čomu sa VLKári dlhodobo bránili. U vlka (toho normálneho) by to nešlo? Ak je to blbosť, sorry, ja som z dolniakov, kde tých praktických skúseností s vlkom moc nie je, takže ma kľudne dajte do obrazu. ◄ reagovať
bojda, 18.1.2016 o 17:11 sa pýta: "Jak mám potom rozumět tomuto?" (rozumej predĺženej dobe lovu na vybrané druhy raticovaj zveri) Tu odkaz je zdôvodnenie, no vlčia selekcia je založená minimálnom výdaji energie tzn. vlk skôr zdecimuje kotnú jelenicu, než mladého jeleňa. Pozn. nesplnenie plánu lovu je parádnym dôvodom na vymáhanie mastnej náhrady za škody na lesných i ovocných porastoch páchaných jeleňou zverou. ◄ reagovať
"Proč krásné dívky hloupé jsou ?" - citát z jednej starej ,ale peknej a rytmickej piesne OLYMPICU. Podľa tohto musí byť APLLE-m citovaná pani (slečna) KG krásna ako svätý obrázok (lebo to čo je schopná dať na FB už sa ani nedá nazvať naivitou). ◄ reagovať
Apple, myslim, ze v Polsku sa odhaduje pocet vlkov priblizne na 600 jedincov a optimisti hovoria o cisle 1000... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.