batuška - verte ,že tí z nás čo sa ohlasujú sú určite z tej poctivejšej časti našej poľovníckej pospolitosti. Nejeden z tých čo sú ticho mi už povedal :"Ja sa Ti čudujem, že sa z tými k.....i vôbec bavíš. Ako to zariadili tak sa treba zachovať a oni nech sa aj na kolomaž rozlejú" (koniec približného citátu). My nechceme nič iné len kompromisné riešenie , ktoré je predovšetkým v záujme vlka samotného čo názorne dokazuje situácia z rokov 1975-1985. Hádam len nechcete aby tento národ ,alebo lepšie povedané hociktorá legálna záujmová skupina rešpektovala sprosté predpisy len preto, že to navrhol nejaký utopický diletant nepozerajúci vľavo ani vpravo a nechal si to schváliť zákonodarným zborom typickej slovenskej "kvality" .Hovorí sa tomu občianska neposlušnosť (keby nie jej, žiadna revolúcia na svete by nezvíťazila , lebo by ani nevznikla) !
Margot narieka, že keby čo len jeden zo 100 poľovníkov tak konal už by to bolo na zamyslenie - no nech sa teda začne zamýšľať.Keby sledoval poľovnícku tlač tak by si v PaR prečítal aj niečo o anonymnej ankete o vzťahu slov.poľovníkov k veľkým šelmám a dozvedel by sa ,že z 310 respondentov sa 12 priznalo, že určite uloví veľkú šelmu aj nelegálne,29 respondentov tak urobí ak bude mať istotu neprezradenia a 38 tak skôr urobí ako neurobí,79 tak skôr neurobí a len 148 (čiže menej ako polovica) tak určite neurobí.Až 147 respondentov má nejaké informácie o nelegálnom ulovení veľkej šelmy a 258 respondentov považuje prípady nelegálneho lovu veľkých šeliem za zriedkavé až úplne bežné.A to počúvam, že tí "najostrejší" sa väčšinou vyplneniu anketového dotazníka vyhli !Som zvedavý ,ako by dopadla anketa po najnovšom výplode MŽP a MPaRV? Nie je to dosť argumentov pre to, aby sa počúval aj hlas poľovníkov ? Nemáme dosť príkladov z okolia (ČR,Maďarsko,Rakúsko ,Poľsko...) kde sú veľké šelmy totálne chránené už niekoľko desaťročí a napriek tomu sa tam naše rysy, medvede či vlci nemôžu usadiť. Asi prečo ? Nuž preto lebo sú tam jednoznačne nie totálne chránené ,ale totálne vybíjané.A vybíjané sú nielen preto, že sa ich tamojšie obyvateľstvo obáva ,ale hlavne preto lebo tamojší lovci nemajú legálnu možnosť získania trofeje z regulačného lovu (lebo raz darmo, ak chceme loviť tzv.úžitkovú zver ,musíme regulovať aj jej prirodzených predátorov,pretože či chceme ,alebo nechceme sú to naši konkurenti).Popritom ani z týchto štátov som nezachytil žiadne správy, že by bol nejaký pytliak veľkých šeliem za to popoťahovaný.Teda - situácia identická so SR. A ak toto niekto nechápe tak je prinajmenšom čudák, lebo my Vaše idealistické snahy chápeme, aj keď ich väčšina z nás považuje za premrštené. Nadarmo sa nehovorí, že dialóg je predovšetkým o ochote počúvať aj druhú stranu, my však máme dojem ,že nás síce počúvate,ale "jedným uchom dnu, druhým von".Popritom sa jedná o nanajvýš vážne veci ...Naša aj európska ochrana prírody by si mala uvedomiť, že "aj menej je niekedy viac" a ,že jeden valec (zo Zlatej Idky) sme tu už mali ...a ako dopadol ?!