Bola uz vydana kvota na lov vlka na tuto polovnu sezonu ? nemozem to nikde najst.
Ake cislo by na nej podla Vas malo byt ?
jkupculak, naši pseudoochranári vlka ešte ani nevideli!!! Možno len v kúpeľni, keď si umývali svoju vysedenú riť. Však oni nevedia o vlkoch vôbec nič, robia iba to, čo im iný nakázali, lebo iné robiť nevedia. Keby sa mali živiť vlastnými rukami a vlastným rozumom, tak pokapú od hladu...
ja sa nebavím o vplyve človeka, ale o faktoroch, ktoré spoločenské správanie sa ovplyvňujú ◄ reagovať
APPLE- vplyv človeka-lovom na soc. štruktúru u diviačej zveri je možné pozorovať ľahko, ale u vlka som realitu nečítal. Taktiež aj táto diskusia je tu len teoretická. Teda vlk a diviak by som neporovnával. ◄ reagovať
každá sociálna štruktúra má zákonitosti, aj vlčia, aj diviačia. a princípy sú rovnaké! aj u ľudí. aj táto skutočnosť - nadbytok potravy - ovplyvňuje vytváranie štruktúry. samozrejme, že sú i né faktory. pri obmedzenom odstrele argument o alfa samcovi je dosť diskutabilný. no nie som proti, len dávam aj iné skutočnosti, možnosti. ◄ reagovať
APPLE - keď sme už pri tom rozpade sociálnych štruktúr, nedával by som to do súvislosti s dostatkom potravy. Dostatok potravy práve stabilizuje sociálnu štruktúru vlkov - nie je dôvod na odchod zo svorky a počet členov vo svorke rastie. Vplyv na rozpad sociálnej štruktúry má práve ulovenie jedného z alfa jedincov (alebo oboch). Ak je svorka veľká a uloví sa napríklad samec z alfa páru vo veľkej svorke, na jar vlčica nemusí mať mladé, lebo si ešte nestihne nájsť nového partnera. Neskôr na jeseň sa môže svorka rozpadnúť na dve samostatné svorky, lebo sa uvoľnila disciplína samčej línie vo svorke. Ďalší rok sa stabilizujú a budú plodiť namiesto jednej, dve svorky. Jedna s pôvodnou vlčicou na starom teritóriu a nová svorka na novom teritóriu. Lov jedinca z alfa páru tak prispieva k zmenšovaniu veľkosti svoriek, nárastu počtu svoriek a expanzie vlkov na nové územia. Tento poznatok sa pravdepodobne niekto z ministerstva na niečiu odbornú radu snažil zapracovať do návrhu kvóty 2015/2016, ale veľmi nešťastným spôsobom, pretože rozoznať alfa jedinca v teréne pri pár okamihov trvajúcom stretnutí s jedným vlkom asi nebude možné, rovnako ako po ulovení skontrolovať, či ide o alfa jedinca. Jediným kritériom, ktoré aj tak nebude na 100% správne je váha uloveného vlka a jeho pohlavie. 55kg vlk môže, ale nemusí byť alfa samec. ◄ reagovať
"STOKLASA - píšete, že Ste videl viacero svoriek. Máte 30 rokov a nie Ste poľovník." Som prírodovedec a v prírode som veľmi často a to na miestach, kde je výskyt vlka bežný (uvedomujem si, že som mal v živote, čo sa videnia vlka týka, toľko šťastia, že som sa až sám divil). Okrem toho priateľu, píšete, že nie som poľovník... To nie som. Ale len poľovníci majú právo vidieť vlky? Vlky nerozlišujú medzi poľovníkmi a nepoľovníkmi. A to, že niekto nie je poľovník, neznamená, že nemôže byť priateľom poľovníkov a zúčastňovať sa na poľovníckych akciách a poľovačkách :) ◄ reagovať
pre mňa je téza o menších svorkách celkom jedlá, aj v súvislosti s mladšími kusmi. môže ísť o rozpad sociálnych štruktúr vzhľadom na dostatok potravy, tak ako pri diviakoch ◄ reagovať
U mňa je logika: viac potravy - lepšie životné podmienky - viac jedincov - expanzia šírenia - menšie svorky - väčší prírastok... klasická stará Odumovská ekológia ;) ◄ reagovať
už ked sa tu debatuje o číslach o velkosti svoriek...dovolím si aj ja po dokladnom preštudovaní publikacie vlk na slovensku a v karpatoch a s mojími skormnými praktickými skusenostami vyslovit dva názory prečo je to tak...podla mna vdaka vysokej hustote zveri sa možno zmenšili okrsky jednotlivých populácii na tolko ze nemusia mat az tolko clenov aby prebrusili stovky štvorcových kilometrov,dalej ma napadá aj možnost že tým že preniká dalej a nachadza vhodné podmienky na šírenie areálu pribudaju svorky ktore zakladaju mlade jedince s prvými vrhmi tak je rodinka menšia akoby ju tvorili aj prislušníci predošlých vrhov to može nasledovat neskor kto pozná problematiku vie že svorku tvorí rodičovský pár a jedince z minulého vrhu a súčasneho s tým že životaschopne jedince si zakladaju vlastne svorky a vytvaraju nove teritorie slabšie zostavaju s materskou svorkou...pribuzenske vztahy a vzajomne sužitie vo svorke ktora je viazana na svoje lovecke uzemie dáva predpoklad aj na názor moj skormný názor že vlk expandoval u nas už do takej miery že sam reguluje svoju početnost vo svorke lebo zabral všetky uzemia kde sa u nás dá prežit a nebude pokračovat dalej ako snívajú ekoteroristi do česka madarska atd...jedna lastovička leto nerobí a hoc sa par jedincov zatula niekam netreba s toho robit halo ako napríklad v čechach...to že su diviaky a jelene na maxime neznamené že predatorstvo prestane brat v úvahu celkovú ponuku svojho teritoria ktoré mu ponúka konkretné aspekty ...bezpečnost potravinovu ponuku a x faktorov na ktore tupci pseudoochranari zabúdajú....dovolil by som si tvrdit ze ak je vlcie uzemie schopne uzivit sest clennu svorku asi sa na nej nebudu tlacit 15 vlci a ak uzemie uzivi desiatich tak dvaja naviac sa stratia...sami tvrdia mnohy samozvany odborníci ako je vlk dokonalý predator tak prečo by tomu nemohlo byt tak že on sam rozhoduje kde bude a kolko ho bude...videl som tabulku s minuloročnym odstrelom a priemerny vek ulovenych vlkov bol okol 4 rokov čiže vo veku kedy sa bud alebo akurat osamostatnili čo svečí o omaldenej a možno rozrastajucej sa populacii...treba byt objektivny a aj to že sa vracia na uzemia odkial bol vytlačený je sprievodným javom mnohých iných faktorov ...vlk je prisposobivý tvor stale však platí že človeku sa vyhne a dá prednost velkym lesnym komplexom kde ma v prvom rade pokoj a dostatok potravy...samotny odstrel prenho nie je takym zlom ako sa prezentuje horsie su kadejake aktivity v jeho životnom prostredí najme bezcharakterne trávenie volneho času a relaxacie obyvatelstva ktore tak tuho bojuje za jeho lepší život a pri tom sposobuje pravy opak...o tom všetkom vieme ...čo s tým?...poliaci si nezaslužia dirigovat ochranu u nás pokym neprestanu robit bordel v pohraničnej oblasti mnohy vieme o tom svoje su to proste h____a ktore nikoho a nič nerešpektuju tak prečo by sme mali my?...v sobotu mame mat policajnu raziu napíšem vám ako dopadla... ◄ reagovať
marekeram - to vytie som počul okolo 5-6,januára , čiže už prakticky na konci lovného aj "lovného" obdobia, takže ak svorka prišla odstrelom o 2-3 svojich členov mohlo to mať aj túto logiku. ◄ reagovať
STOKLASA - píšete, že Ste videl viacero svoriek. Máte 30 rokov a nie Ste poľovník. To Vám potom gratulujem, lebo väčšina poľovníkov v živote celú svorku pokope neuvidí nikdy. Väčšinou a vzácne sa podarí zahliadnuť jedného-dvoch vlkov. A ak aj uvidíte viac vlkov pokope, nemáte istotu, že je to celá svorka. Svorka sa totiž počas roka môže deliť, rozpadávať a znovu spájať. ◄ reagovať
LYSEC - ono takáto debata je v podstate debatou o nepresných číslach, lebo rôzne zdroje udávajú rôzne odhady počtu vlkov na Slovensku a rovnako nárast počtu svoriek môžeme iba odhadovať. Osobne beriem čísla od Slavomíra Finďa za dôveryhodnejšie, ako čísla z iných poľovníckych zdrojov, ktoré som uviedol nižšie (500 až 700 vlkov). Slavomír Finďo uvádza najnovšie odhady na 400 až 500 kusov vlkov v súčasnosti na Slovensku, čo je v súlade s číslami nahlásenými do EÚ zo Štátnej ochrany prírody. Vychádzajme teda z čísel Slavomíra Finďa. Ak bolo predtým 250 až 300 vlkov na cca 52 svoriek a dnes máme 400 až 500 vlkov na cca 62 svoriek, potom nám vychádza 4,8 až 5,8 vlkov na 1 svorku predtým a dnes nám vychádza 6,5 až 8 vlkov na 1 svorku. A teda napriek rastu počtu svoriek priemerný počet vlkov na 1 svorku rastie. Myslím si, že údaj v rozsahu 6 až 8 vlkov na 1 svorku je v súčasnosti reálny odhad. Môžu byť samozrejme väčšie (viac ako 8) alebo menšie (menej ako 6) svorky, ide o priemerné čísla za celé Slovensko. ◄ reagovať
MAREKARAM- ako som kúpil tak predávam .A ten rozhovor so Slavom F. som absolvoval asi v júni tohto roku a bol pre neho aj pre mňa pracovný (keďže ja som poľovný hospodár istého revíru vo VF a on sa zaujímal o lokality a frekvenciu výskytu veľkých šeliem v našom revíri). A len tak na okraj , priemerne menej vlkov vo svorke nemusí znamenať menej vlkov celkom ak sa počet svoriek zvýšil. (Presne to bolo tak , že ja som mu referoval o tom , že som v I/2015 počul zavýjať 4-člennú svorku a on povedal, že je to zaujímavé, pretože menší počet vlkov vo svorkách má potvrdený z viacerých zdrojov.) ◄ reagovať
ELCIERVO - viem, že PhD. je ekvivalent bývalého CSc. ,ale priznám sa , že časovú hranicu odkedy sa to zmenilo nepoznám (a ani to nepovažujem za potrebné, pretože ja si vážim bez výnimky všetkých , ktorí to vo vedeckej činnosti dotiahli až po tento titul ba aj tých , ktorí to tam nedotiahli, ale vo vede pracovali ,alebo pracujú - za súčasných podmienok zvlášť). A Ing.Finďu ,CSc. poznám osobne ,vážim si jeho prácu,tykáme si , je to môj mladší spoolužiak z LF VŠLD.A môžem Vás ubezpečiť , že ak by ste mi Vašu invektívu povedali do očí asi by ste nasucho neobišli (takto jednajú len obyčajní chrapúni !) ◄ reagovať
Coze, take velke svorky? Normalne ma zacal svrbiet ukazovak :-o) ◄ reagovať
Videl som viacero svoriek. Podľa Vašich výpočtov je vo svorke 8 až 11 vlkov. Zväčša som však nevidel (s jednou výnimkou) svorku väčšiu ako 5ks. ◄ reagovať
RE: Stoklasa. To je síce teoretická možnosť, ale v praxi je to asi takto: Hlásenia z poľovných revírov hovoria o tom, že areál rozšírenia vlka sa zväčšil. V súčasnosti hlási výskyt vlka 550 až 600 poľovných revírov. Po roku 2000 vlk postupne osídlil Javorie, Štiavnické vrchy, Kremnické vrchy, Vtáčnik, Tribeč i Strážovské vrchy. Čoraz častejšie preniká do Javorníkov aj Bielych Karpát. Rastie teda zákonite aj počet svoriek (rozširuje sa areál vlka), ale rastie aj celková populácia. Najnovšie odhady z poľovníckych zdrojov (Pozor: nie z oficiálnej poľovníckej štatistiky) hovoria, že v súčasnosti je na Slovensku 500 až 700 vlkov. Vlkovi sa teda začína dariť, lebo početnosť jelenej a diviačej zveri láme na Slovensku historické rekordy. Ak teda vzrástol počet vlkov z 250-300 na 500-700, potom priemerný počet vlkov na jednu svorku rastie tiež, napriek tomu, že počet svoriek vďaka rozšíreniu areálu tiež musel o niečo vzrásť, ten nárast možno odhadnúť približne o +10 svoriek. Predtým teda bolo cca 52 svoriek na 250-300 vlkov a dnes 62 svoriek na 500-700 vlkov. Spočítajte si sám priemer na 1 svorku. ◄ reagovať
"RE:Počet vlkov na Slovensku narastá a zákonite teda musí narastať aj počet vlkov vo svorkách. Pán Lysec tvrdí opak, zrejme má staré informácie." Nemusí. Môže byť viac malých svoriek. Teda svorky môžu byť menšie, no je ich viac. ◄ reagovať
Použiť termín radikálnosť v tomto kontexte v súvislosti s poľovníkmi je prinajmenšom úsmevné. ◄ reagovať
RE: elcievro Nie, to som spomenul iba mimochodom a ďakujem za poznámku. Inak úplne zle Ste to pochopil. Odbornosť pána Finďa nespochybňujem. Podstata môjho príspevku bola inde, snáď Ste to postrehol. A síce, že aj podľa Slavomíra Finďa počet vlkov na Slovensku v posledných rokoch narastá. A teda to, čo tvrdil pán Lysec (že to údajne má z ústneho podania pod pána Finďa) asi musel počuť veľmi dávno a dnes je to už úplne inak. Počet vlkov na Slovensku narastá a zákonite teda musí narastať aj počet vlkov vo svorkách. Pán Lysec tvrdí opak, zrejme má staré informácie. ◄ reagovať
pre Rado100 - pojem som pouzil v kontexte jeho vyznamu radikalnost = nezmieriteľnosť, riešenie za každú cenu ... ◄ reagovať
"A len tak mimochodom, Ing. Slavomír Finďo má za menom titul CSc. a nie PhD." CSc je ekvivalent k titulu PhD. ktorý sa používa od 1996...čiže ak ste chceli poukázať že daný pán nie je hodný odbornosti tak to bolo veľmi chabé z vašej strany,ako malý chlapec :) ◄ reagovať
Páni, treba ale k celej problematike povedať, že organizácie, ktoré v týchto veciach majú zastupovať poľovníctvo, sú buď neaktívne, alebo len nedostatočne aktívne. Argumentácia je slabá a nie je dostatočne podopretá. Najhoršie je , že celá snaha je slabá. Viem o čom hovorím, keďže som mal možnosť nahliadnuť do tohto procesu. Výsledok je na svete a ochranári si mädlia ruky. Potom my tu môžme vypisovať čo chceme ... ◄ reagovať
Pán Lysec RE: "tá infomrácia o nižšom počte vlkov vo svorkách mi bola podaná ústne od Ing.Slava Finďu PhD. z Nár.les.centra vo Zvolene." To už muselo byť asi veľmi dávno pán Lysec, pretože Slavomír Finďo z NLC dnes tvrdí čosi úplne iné: "Počet vlkov na Slovensku nie je známy. Podľa hrubých odhadov je ich na Slovensku 400-500 pričom pred 5 rokmi ich bolo 250 až 300 kusov." A len tak mimochodom, Ing. Slavomír Finďo má za menom titul CSc. a nie PhD. odkaz ◄ reagovať
V poslednom komentári si to vystihol apple do bodky.Mimochodom nie je potrebné mi vymenovávať veci,ktoré poľovník vykonáva.Niekoľko ich poznám osobne,ročne prejdem x rôznych revírov viac než často a mnohokrát vyzvedajú informácie o zveri práve odo mňa.Len tu človek ľahko nadobudne pocit,že tie veci,ktoré má poľovník vykonávať zo vzťahu k prírode robí z donútenia.:) ◄ reagovať
Poprosím o vysvetlenie pojmu radikálny poľovník. S týmto termínom som sa zatiaľ nestretol. Ďakujem. ◄ reagovať
Apple suhlasim s tebou...ryba smrdi od hlavy a tam treba zacat... ◄ reagovať
len jednu poznámku k pytliactvu: ako pytliactvo sa označuje všetko možné..... no poviem ti, že pytliakov v zmysle zákona je naozaj málo, no to je vec nastavenia práva. a s tým súčasným nemožno súhlasiť. tak, ako s mhohými inými zákonmi! a hlavne so zákonom o poľovníctve, ktorý je zlý, nevykonateľný, kryjúci pytliactvo. viď príklad lebockého, šubu a celej timurovskej zberby... dodnes pytliačia v zádielskej... choré je to naše poľovníctvo, choré... ale treba sa dívať aj na tých poctivých, podvedených ◄ reagovať
Mikulas, mozno trocha moralizujem, ale ak si precitate moje prispevky ani v jednom neobhajujem peticii ako taku. S cim sa nestotoznim je bagatelizovanie pytliactva, ci uz pod zamienkou nastavenia kvoty vlka alebo akoukolvek inou. Myslim si, ze tato cesta pri presadzovani polovnickych zaujmov je kontraproduktivna. Viem, ze si tu za svoj nazor vysluzim od radikalnych polovnikov niekolko nalepok, ale co u s tym. A za pozvanie dakujem, ak zostane trocha volneho casu vychod rad navstivim, samozrejme za svoje :-) pre apple – minuly tyzden som na svoje naklady spolu s mojou zenou vysadil cca 250 odrastenych stromcekov (duby, buky, smreky, osiky, brezy....), po dohode s polnohospodarmi zalozil niekolko novych remizok pre drobnu zver, minuly a predminuly rok nakupil a vypustil do volnej prirody niekolko desiatok bazantov, ktorym sa zatial velmi dobre dari, 7 ha pody premenil z monokultury, kde sa pestovala repka na pasienky a to, ze krmivo a sol pre zver na zimu kupujem za svoje a denne roznasam na krmelistia ani nemusim spominat. Takze viem co vsetko musi obetovat polovnik ... ◄ reagovať
Sa to tu poriadne rozohnilo. Margot ako si na to prišiel, že nepoľovnícka verejnosť nemá rada poľovníkov. V mojom okolí, s tým nemám absolútne žiadny problém skôr naopak. Stretávam sa s takými názormi nepoľovníckej verejnosti že prečo nestrieľame viac medveďov, lebo ich je veľa a robia škody. Odkážem ich na "ochranárov". Vtedy sa dozviem, aký má nepoľovnícka verejnosť názor na týchto "ochranárov". Takže asi sa pohybujeme v rôznych kruhoch nepoľovníckej verejnosti. ◄ reagovať
batuska, na koľko si ceníš odpracovanú hodinu? a máš vôbec tušenie, koľko práce a vlastných peňazí obetuje poľovník? je maximálne desatinový podiel zo "zisku" - mäsa vyjadrením spoločenskej hodnoty našej práce??? ono sa veci majú tak: štát túto svoju povinnosť starať sa o obnoviteľné prírodné zdroje posunul na poľovníkov. bez finančnej odplaty. a či to robíme dobre? nuž ako ľudia, mnoho dobrého a aj sa čosi pokazí. no celkový výsledok je neprehliadnuteľný - napriek naschválom máme lesy plné zveri. naraz príde niekto, kto historicky najlepším ochranárom prírody - poľovníkom začne dávať nezmyselné návrhy a ešte je mu aj vyhovené štátom... pritom sú to veci úplne vytrhnuté z kontextu i koncepcie a osvedčených praktík. to sa týka aj vlka. dlhodobo sú u nás slušné stavy, nie sme závislí od toho, či nám niečo príde z okolitých krajín. a naraz bum - do akejsi osvedčenej chovateľskej rovnováhy sa vnesie zmätok. presne to sa stalo. vnáša sa nerovnováha. tak sa nediv, že je taká ozvena, aká je. ◄ reagovať
Pán batuska ak ste narázali na mna tak chápem mali by ste aj vy ´kto ste aby ste kázali o morálke a posudzovali?...ak vám na vytvorenie mienky stací dotazník tak sa láskavo preberte chlapi Vám to vysvetlili a ja si servítku pred #ústak klást nebudem...je prinajmensiom chore aby podpis bratislavskeho decka rozhodoval o tom ze sa nebude lovit vlk napriklad v Litmanovej ...preco nebol vlci ifostanok v starej lubovni ktora mimochodom vykazala za minuly rok najvyssi odstrel? Pretoze by asi dostali pocitit ze tu to vidime inac ako z poza stola od dunaja...unavuju ma inteligenti ako vy...vraj dochadzaju argumenty? Ponukam vám na moje naklady vikendovy pobyt u nas v krasnom pohrancinom prostredi kde sa budeme cely vikend venovat tomu ako v praxi vyzera aktivita ludi v nature 2000 a na uzemi europskeho vyznamu...ziadna prezntacia polovnictva len ukazka nezmyslov v praxi aby ste si nemysleli ze len stekam ... ◄ reagovať
Pre vsetkych zastancov filozofie " nechajme to na prirodu" len tolko, ze najprv si treba ale uvedomit, ze zver na SR nie je obhospodarovana preto, lebo si sama neporadi, ale preto, lebo polovnictvo je castou hospodarstva statu ako takeho, vratane ziskov aj skod s nim spojenych, rovnako ako je napr.rybolov v primorskych ci ostrovnych statoch. Je to aj hobby, ale hobby naviazane na trzby, hospodarstvo a regulaciu statom, ktore obnasa sankcie v pripade nesplnenia nastavenych cisel. Ci skody na lesnych porastoch a polnohospodarskych plodinach budu znasat hubari a turisti? Ti budu tlmit diviaky v oblastiach kde sposobene skody idu plosne v statisicoch eur? Ti budu vakcinovat proti KMO, odoberat vzorky, robit monitoring besnoty? Viest statistiky, zabezpecovat prikrmovanie pocas stradania a zimy, riesit plan chovu a lovu? Pricom polovnici na rozdiel od inych skupin navstevnikov lesa, majitelovi pozemkov ci polovnickej komore aj platia. Nezijeme v jaskyniach ani na cernobylskej pustatine, clovek hospodari v lesoch aj na poliach a polovnicke hospodarenie je toho sucastou. Dufam, ze tito zastancovia "prirodzenej selekcie" uzivaju antibiotika, ked ich skoli chripka, vtedy to na prirodu a jej vysporiadanie sa s poctom jedincov asi nenechavaju. Neda sa na jednej strane kulturne obhospodarovat krajinu a na druhej nechavat vsetko na prirodu, logicky sa tieto pojmy bez kolizie sklbit nedaju, ale mozu byt v silnej symbioze. Polovnictvo nie je len o vlastnom mraziaku, je to subor povinnosti, o ktorom bezny navstevnik lesa ani nema sajnu. A ze turista a hubar nic neporusuje? Ak neratam niekedy hromadne najazdy do istych hubarskych lokalit spojene s hlukom, odpadkami a s tym suvisiacim neustalym prehananim zveri, stanovanie a kladenie ohna v zakazanych zonach, pustanie psov na volno, ktore prebehnu tri kopce, pokial najdu opat pana, skupinove turisticke popiskovanie pocas nocnych presunov na hrebenovky zo strachu zo zveri, ignorovanie vyznacenych chodnikov, tak vlastne nie, turisti a hubari su na SR bezproblemovi navstevnici lesa. Castokrat ani nevedia co porusuju, lebo ich zaujima len to co mozu, nie to, co nesmu. ◄ reagovať
Pan Durik, chapem vasu propagandu, ako i snahu zobrat spravodlivost do svojich ruk, ved to musi nastvat kazdeho, ked su zohladnene poziadavky nejakeho elektrikara a vase nie. Ak vsak pouzivate rovnaku retoriku pri presadzovani kvot na odstrel vlka ako v predchadzajucom prispevku ani sa necudujem. Zaujimalo by ma, ci s rovnakym nasadenim obhajujete obciansky neposlusneho polovnika, ak miesto vlka nelegalne zastreli srnu alebo jedena...Ved pre jedneho je zly predpis ten a pre druheho onen...A co sa tyka invektiv, tak ako v pripade vaseho mladeho sympatizanta nema zmysel na ne reagovat... ◄ reagovať
Rád by som ešte dodal zopár viet.Aby som veci uviedol na správnu mieru,vôbec som nepísal o nejakom "protipoľovníckom spojení".Poľovníctvo rešpektujem a v mnohom s ním súhlasím.Nabádal som len k disciplíne,dodržiavaniu zákonov a nulovej tolerancii k členom združenia,ktorí ich porušujú.Podľa štatistiky uverejnenej Lyscom ich naozaj nie je málo.Napokon neustále porušovanie potvrdzujú aj samotní odborníci v nižšie uvedenom odkaze na článok Vlčí problém v PaR.Ak ktokoľvek poruší zákon a je prichytený,tak je aj potrestaný,len pri nelegálnom love je neustále tendencia ututlávania a zatvárania očí.Petície ako táto,by mali byť preto mementom k zlepšeniu a mnohými podceňovaná nepoľovnícka verejnosť už takto svojim spôsobom zasiahla.Mimochodom dávať turistu,hubára,ktorý zákon nijak neporušuje na rovnakú úroveň s motorkárom alebo nelegálnym jazdcom,ktorý zákon porušuje mi príde scestné.A pre tých,ktorí majú dojem,že zver je bytostne odkázaná na neustálu starostlivosť človeka odporúčam článok z prostredia,kde sa zver neobhospodaruje a vôbec nevyzerá,že by sa jej nedarilo-odkaz ◄ reagovať
Marekaram- tá infomrácia o nižšom počte vlkov vo svorkách mi bola podaná ústne od Ing.Slava Finďu PhD. z Nár.les.centra vo Zvolene. Pre Margot - protipoľovnícke spojenie turistov, hubárov (?), bikerov a fotografov ,ktoré naznačujete mi silne pripomína združovanie sa istej šelmy , ktorá dokáže od zaslúženej koristi odohnať aj leviu svorku , a ktorej meno sa (nezaslúžene) používa na vyjadrenie tých najhorších vlastností človeka - ak ste to nepochopil , jedná sa o hyenu (len ešte ste ten výpočet mali rozšíriť o motorkárov, štvorkolkárov,snehových skútristov,paragliderov, rogalistov a možno aj o vrtuľníky našej finančnej špičky ...). Nám potom nezostane nič iné len sa spojiť s neštátnymi vlastníkmi pozemkov a usilovať o zrušenie ÚEV ,alebo dokonca aj tzv.národných parkov na neštátnych pozemkoch - čo poviete na túto možnosť, nás poľovníkov je asi 50.000 a nás neštátnych vlastníkov lesov a PPF (na ktorých názor každý zákonodarca zatiaľ zvysoka kašle !) je určite viac ako milón .Ak štát preferuje niečo čo veľkej časti obyvateľstva nevyhovuje ,tak nech si to robí na štátnej pôde ! A ešte aj na to by sa dalo pozrieť - tie štátne pozemky sú aj naše ! Ako by sa Vám páčila táto konfrontácia ?! Nie je lepšie sa dohodnúť teraz ,lebo ak nás k tomu donútite tak následky môžu mať charakter lavíny , ktorú nezastaví ani zaklínadlo EÚ... pe batušku - ak to neviete ,tak občianska neposlušnosť má vždy dve strany - jedna strana zákony aktívne porušuje (resp.ich porušovanie trpí ,alebo dokonca podporuje) a druhá strana sa tej prvej snaží v jej nelegálnej činnosti brániť (a ako vidieť najmenej v ČR,Rakúsku či Maďarsku sa to v ochrane veľkých šeliem Vašim súkmeňovcom príliš nedarí už najmenej 40-50 rokov, a ani v tom Poľsku to nebude bohviečo ako počúvam - celoročne chráneného vlka tam vraj hlušia viac ako u nás!).A ešte niečo : nie je problém dodržiavať rozumné a objektívne predpisy, problém je dodržiavať sprosté predpisy ,a že sú sprosté to dokazuje ich takmer masové európske porušovanie bez akýchkoľvek následkov zo strany orgánov činných v trestnom konaní.Inak: reakcie mnohých z Vás na poznanie čo sa vlastne z veľkými šelmami u nás deje a čo im ešte určite hrozí mi silne pripomínajú socialistické heslo veľmi frekventované v rokoch 50-tych "KTO NEJDE S NAMI , IDE PROTI NÁM !".Aj v zmysle toho sa konali vykonštruované procesy a niekoľko stovák ľudí bolo popravených vraj "za vlastizradu" a pár desiatok tisíc strávilo dlhé roky vo väzení, kde stratili nielen zdravie ,ale mnohí aj život.To však bolo za tzv. diktatúry proletariátu ! Demokracia nie je o diktáte väčšiny ,ale o umení počúvať aj druhú stranu .Samozrejme nielen počúvať ,ale prípadne aj dokázať rešpektovať jej stanoviská a požiadavky... ◄ reagovať
Marek so rad, ze je tu odkaz na clanok "Vlčí problém". Poukazuje aj na medvediu sluzbu, ktoru samotnému polovnictvu sposobuje nedisciplinovanost a porusovanie zákonov casti polovnickej obce - ze ich nie je malo ukazuje anonymna anketa ktoru vyhodnotil Lysec odkaz- ◄ reagovať
KeĎ už tak veľmi chcú poliaci, česi a maďari, rakúšaci a neviem kto ešte toho nášho vlka a medveďa, prečo sa všetky tie finncie, ktoré idú pseudoochranárom nepoužíjú na odchyt týchto šeliem a vypustenie ich za,,nepriateľskou líniou. Samozrejme by tieto štáty za šelmy platili, bol by to skvelý vývozný artikel. Utržené groše by sa použili na slovensku povedzme na ochranu ďalších ohrozených druhov, nie cigána obecného :00 ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.