Bola uz vydana kvota na lov vlka na tuto polovnu sezonu ? nemozem to nikde najst.
Ake cislo by na nej podla Vas malo byt ?
jkupculak, naši pseudoochranári vlka ešte ani nevideli!!! Možno len v kúpeľni, keď si umývali svoju vysedenú riť. Však oni nevedia o vlkoch vôbec nič, robia iba to, čo im iný nakázali, lebo iné robiť nevedia. Keby sa mali živiť vlastnými rukami a vlastným rozumom, tak pokapú od hladu...
"p.Stoklasa,to že o sebe prehlasujete,že ste priatel polovnikou a zúčastnujete sa na polovnických akciach,mate dost protipolovnicke nazory,skor by som vas prirovnal ku pseudoochranarom LOZ VLK,ale to je len moj nazor". No vidíte a mňa poslali kvôli mojim názorom "voňať fialky" aj z ŠOPSR. Som málo ochranársky. Nemám názory jednej, ani druhej strany. Mám svoje. V niektorých veciach súhlasím s ochranármi, v niektorých s poľovníkmi. Nepatrím však ani k jednej strane. A LOZ VLK, urobili i dobré veci, ale porobili i kopu hlúpostí. Nie som ich členom, ani som nikdy nebol (a predpokladám, že ani nikdy nebudem). To hlavné, čo som ale chcel napísať je, že ten môj predošlý príspevok nebol obhajoba ochranárov, ale pokus o to, ako by to asi vysvetľovali poľovníci a ako by to asi obstálo pri dokazovaní. Je jedno, čo kto vie. Samotné vnadisko ako dôkaz nestačí. Musel by tam byť odfotený zastrelený vlk. ◄ reagovať
WolfHunter mas pravdu - uz ziaden dokaz o upytlaceni vlka neexistuje :-) Ing. Durik svoju anketu stiahol – ktovie preco :-( odkaz. V tejto ankete sa 147 opytanych vyslovilo, ze ma informacie o nelegalnom uloveni velkej selmy, kde spada i vlk – citujem z prispevku na tomto fore - Lysec, 7.11.2015 o 14:57: „z 310 respondentov sa 12 priznalo, že určite uloví veľkú šelmu aj nelegálne, 29 respondentov tak urobí ak bude mať istotu neprezradenia a 38 tak skôr urobí ako neurobí, 79 tak skôr neurobí a len 148 (čiže menej ako polovica) tak určite neurobí. Až 147 respondentov má nejaké informácie o nelegálnom ulovení veľkej šelmy a 258 respondentov považuje prípady nelegálneho lovu veľkých šeliem za zriedkavé až úplne bežné“ a to sa ti najradikalnejsi ankety neucastnili... ◄ reagovať
p.Stoklasa,to že o sebe prehlasujete,že ste priatel polovnikou a zúčastnujete sa na polovnických akciach,mate dost protipolovnicke nazory,skor by som vas prirovnal ku pseudoochranarom LOZ VLK,ale to je len moj nazor ◄ reagovať
pán Stoklasa ja viem svoje...a takto sa líšky v polsku nevnadia...ja nechcem nič dokazovat iba chcem ukazat ako je to v polsku...myslím že koli líške by si nedavali tu namahu každy tyžden vlačit tam uhyny oviec krav... cez tu mrežu liška nevopcha ani hlavu neviem videl som tam dost zaujimaveho+u nás takisto nie je žiadny dokaz o upytliačení vlka a špekulacie stačili na sučasny stav takže ako to je? hm ◄ reagovať
"Program starostlivosti o vlka dravého je v súčasnosti na Slovensku jediným funkčným nástrojom na trvaloudržateľné obhospodarovanie vlka dravého na Slovensku."...by ma fakt zaujímalo ČÍM je ten ich program funkčný, či tým, že sa nemôže loviť tam kde sa prirodzene vyskytuje a to hlavne v NP..?! ◄ reagovať
Na tej snímke nie je žiadny dôkaz o tom, že sa tam nelegálne ulovil vlk. Ak aj nemajú dovolené takto vnadiť, tak podľa snímky je dokázané len to, že ide o nepovolený typ vnadiska. Na líšky samozrejme. ◄ reagovať
Fotené dnes v Polsku necelý km od štátnej hranice a hranice nášho revíru...toto je v praxi polska ochrana vlka...nie je mi známa ich legislatíva ale myslím že nemaju dovolené živočíšne vdanenie...nazor si urobte samy toto sa malo riešit a použit ako argument protí drístu o tom ako ich v polsku chrania!!!
◄ reagovať
Prečo by elektrikár nesúhlasil, zasa sa im podarilo priškrtiť lov vlka. Z pôvodného počtu 150 vlkov v roku 2010 sme sa dopracovali na 90. Postupne sa odkrajuje aj z území, kde možno vlka loviť. Odkrajuje sa hlavne z území ich najväčšieho výskytu. Takže uvidíme s čím budú VLCI spokojný na budúci rok. ◄ reagovať
Keďže naša preslávená OP príliš často v súvislosti s totálnou ochranou čohokoľvek (a totálnym oblbovaním kohokoľvek) operuje termínom "Národné parky" ,bolo by dobré pozrieť sa aj na kvalitu týchto našich miniatúrnych napodobenín v porovnaní s ich veľkolepými americkými vzormi.Viď "Články" na LZ , kategória "poľovníctvo".Myslím, že pojem Potemkinove dediny je určite výstižný... ◄ reagovať
áno vlk do prírody patrí...a pán zepo palec hore!!!...citlivý a odborný prístup je cesta ku kompromisu avsak nie polovníci su radíkáli ale naši oponenti...tolko múdrych len keby ta realita nebola iná hustota vlkologov na slovensku je tak 8ks na meter stvorcovy lesnej plochy a to moze byt dovod preco je dnes s týmto predatorom tak ako je ... ◄ reagovať
Patrím už k starším ľuďom,poznal som a poznám veľa poľovníkov (aj takých,ktorí už vlka ulovili) ale nepočul som ani jedného z nich vyhlásiť že vlk do prírody nepatrí! Chcem pri všetkej úcte vyzvať prispievateľov do tejto diskusie - nepoľovníkov aby neboli nasilu "múdrejší" ako poľovníci ktorí museli absolvovať patričné odborné vzdelanie,zaplatiť si ho,platiť si poľovný lístok a zadarmo svojou prácou dávať pridanú hodnotu poľovným revírom v ktorých nielen poľujú ale ich aj zveľaďujú! ◄ reagovať
ako sa do hory volá tak sa z nej ozýva...verejnost je dnes tak zhyčkana a poskladana z kadekoho že by som si z jej mienenia tažku hlavu nerobil ...ešte že je táto stranka dnes ludia potrebuju všetko vediet všetko rozobrat ovplyvnyt zasiahnut...syndrom sicalnych sieti?...neviem ale mienka je taka vrtkava ako štastie samo tak o čom sa tu bavime?...škoda tu prispievat každy vie svoje a dobre robit a dobre vyzerat je občas problem pti tej našej verejnosti ... mastena mediami ovplyvnovana hlupakmi sudiaca špekulaciami...to je merítko úrovne polovníkov verejna mienka?... ◄ reagovať
"Čo sa v hore stalo, v hore ostalo..." Presne pre to začína mať poľovníctvo v očiach verejnosti čoraz negatívnejší obraz. Žiaľ. Aj v hore platia zákony, rovnaké, ako mimo hory... Čo sa v hore stane, v hore neostane, tak by to malo byť. Čestne a legálne. ◄ reagovať
mna nezaujima nijaky anonymny dotaznik...čo sa kto k čomu priklonil...ak polovnik pochybí je x sposobov ako to s ním vybavit...čo sa týka mna vlka mam uloveneho legalne a v dnešných na hlavu postavených časoch takže nemám za potreby brat spravodlivost do vlastných rúk topiaci sa aj slamky chyta takže s Vami tuto problematiku rozoberat nebudem...cela vec sa má tak že ministerstvo pritakalo ochranarom bez toho aby si vypočulo nás či už preto že kompetentny nekonali alebo jednoducho netreba ved idu volby a treba sa líškat ani to ma nezaujima...cely dotazník hoc je informačneho chrakteru nič nedokazuje lebo nie su dokazy ...čo jedna baba povedla to druha baba počula ...je mi jedno čo bude s vlkom o buducnost ste sa mu postarali každy nesie zodpovednost sam za seba...čas ukaže a som zvedavy čo potom budete drístat...čo sa v hore stalo v hore aj ostalo...keby sa každý staral o seba bolo by lepšie ale je to take slovenske otvarat si hubu na to o čom viem prd...nič proti vám pan batuška ale mali ste tu pekny prispevok o vašom angažovaní...mám však pocit že to bola len rozprávka a ste další moralista ◄ reagovať
WolfHunter - este raz sa pozri na anonymnu anketu odkaz ... tu sa nemala cast polovnikov k nelegalnemu odstrelu vlkov priznala alebo ma o tom vedomie ... vo vztahu k vlkovi jeho nelegalny odstrel pripustas aj ty sam a dokonca sa priklanas k nazoru sa jedna iba o prejav obcianskej neposlusnosti...takze obvinovat ta iba na zaklade spekulacii by som si urcite nedovolil... ◄ reagovať
pytliactvo je v zákone presne definované...a ako sa vraví mysliet si je hovno vediet...čo tak prestat nas obvinovat na základe vaších špekulacii a ak volate po spravodlivosti kto ste aby ste sudili...podotýkam že tý čo chceli peticiu zas a znova nedomysleli dosah svojích skutkov...polovnik je potrestany ak pochybí ale čo táto zgerba...o čo vlastne ide vám ste na polovníckom fore tak si premyslite váš prístup... ◄ reagovať
Apple suhlasim...v ustave a ani v ziadnom zakone nie je definovane vlastnictvo volne zijucej zveri...de facto nepatri nikomu ... to vsak nic nemeni na tom, ze polovnici maju iba pravo ju spravovat a obhospodarovat...nie pytlacit...WolfHunter cakal som, ze ta moj dôvetok so smajlikom rozcerti.... ◄ reagovať
až vtedy to budem robit dobre ak si vy a vám podobný prestanete pliest občiansku povinost s obyčajnou snahou strkat nos do vecí ktoré sa vás netýkajú...zver nie je štátny majetok nie je definovane čia je je vedena ako prirodne bohatstvo pravo lovu mám zo zákona zakony máme aké máme a pokym do nich budu fušovat všeci ktorý si svoju občiansku povinost vysvetluju ako vy tak.. na to už upozornovali neviem kde ste to vyčítali...jediny komu sa ja budem zodpovedat je moje svedomie kompetentný v mojom revíri+príslušnemu OLU...nájdeme si sposob ako prinavratit poriadok niekto totiž bude musiet poniest zodpovednost ked vy pretanete citit občiansku povinost ◄ reagovať
batuska, kde si sa dočítal, že vlastníkom zveri je štát? a z tejto chybnej tézy vyplývajú dalšie nepresnosti: poľovníci neobhospodarzjú štátny majetok... ja viem, že to nemyslíš zle, ba je dobre, že ťa to seriozne zaujíma, no treba vedieť ešte viac... ◄ reagovať
WolfHunter, ak si pozorne cital, tak aj v roku 1995 sa odhadoval pocet vlkov na cca 400 - 500 jedincov....co je cislo v odhade poctu vlkov totozne so sucasnym odhadom...takze nad aktualnostou tejto prace pochybovat nemusis...no a kedze som obcanom tohto statu a ty ako polovnik spravujes a obhospodarujes statny majetok je mojou obcianskou povinnostou sa starat ci to robis dobre :-) ◄ reagovať
nie budem sa rozplývat nad analýzou z roku 1995...preberte sa prešlo dvadsat rokov...pán findo ma v niečom pravdu ale nie vo všetkom...treba žit v realite a nie vytvarat pásma s polskom ktore nie je schopné zabezpečit vakcináciu proti besnote ktoré ma dost polovníkov na to aby vlka kantrili hned ako maju priležitost...bol by som za to aby sa fotograf staral do fotenia polovník do polovníctva kuchar do varenia...atd...kto je v lese vie svoje...a už tu padlo ako sa asi bude postupovat papierova ochrana je v praxi u nas dobra tak akurat na pokrytecke vyriešenie jedneho problemu sposobením x dalších a večších ale to je pre pseudoochranarov typické...urobit bu bu bu bordel a potom hadzat zodpovednost na inych... ◄ reagovať
WolfHunter - pouzil si velmi vela slov, ale nic si nepovedal...neviem, kde si sa v mojich príspevkoch docital, ze vsetkych hadzem do jedneho mecha...stale hovorim o mensine...aj ked nemalej :-) ◄ reagovať
pán batuska nehnevajte sa ale nezda sa vám že je dost pokrytecke v dnešnej dobe hadzat všetkých polovníkov do jedného vreca a všetko pripisovat na náš vrub?...kým sa tu zaoberáme nezmyslami okolo vlka pýtam sa čo sa urobilo v iných prípadoch?...stále dookola sa tu omiela o tom ako oberáme velké šelmy o ich životný priestor pýtam sa kto?...zase my?...a čo hromady turistov motorkárov štvolkorkárov a všetkých ostatných prírodných rekreantov?...zaujímave že sa nikto nestará o tetrova hluchána o tetrova holniaka o jarabicu dropa...o povodné živočíchy ktoré zlikvidovalo velkohospodárstvo a pod ich katastrofycke stavy dnes aj ochrana pernatých dravcov...nedopadne takto aj vysoká s odstupom času?...že ju zdecimujú predátory?...nie dost že sa musí prisposobit nočnému životu pretože cez den je les pre všetkých a už nik sa nestará čo sa deje...ešte jej aj doprajme v čase stradania permanentný zaujem zo strany predatorov ved je to normalne...dodnes sa nič neurobilo s alarmujucim stavom medveda a to mal byt prvy argument na to aby sa neodborna akže ochranarska komunita nemiešala do regulovania jeho stavov lebo toto čo sa akože uzakonilo dnes je hrubý podraz pre obyčajný rozum...možte tu vytahovat članky tvrdenia a špekulacie o tom že tento stav je nevyhnutný ale polovnícka čast bude tá ktorá bude čelit realite ... slovensko nie je nekonečný sibír a nemože predsa narastat ludská činost s počtom a životným priestorom pre velé šelmy to sa predsa navzájom vylučuje...ak chcú vyhlasovat bezzásahove zony stále zabudaju že to budú robit na niečijom pozemku a vlastník či už priamy alebo tý ktorý sa dohodli na nájomných zmluvach ktoré su nevyhnutne pri výkone práva polovníctva má hlavne slovo v tom čo sa bude a čo sa nebude robit na jeho pozemku v jeho lese v jeho revíri...ak sa tu niekto nadúva o tom ako si všetko privlastnujeme nech si naštuduje o čom polovníctvo je a neomiela tu stále dokola o love a tú istu pesničku o zlých zelených ujoch...máme v našich radoch hlupákov a to je voda na mlyn pre hlupákov z vonku suhlasím že by si trebalo najprv urobit poriadok doma ale nič to nemení na tom že minulost vraví v náš prospech...čo ale budúcnost?...14 000 podpisov od kadekoho obmedzilo 60 000 polovníkov je to naša neschopnost každeho z nás...tých petícii pribudne lebo hyeny nebdú mat dost...tento stav vyhovuje nášmu vedeniu lebo kým sa mi tu miesto inciatívi čosi zmenit natahujeme v nezmyselnej hre kto je večší somár oni si možu robit čo chcú a aspon nemáme čas riešit čo neurobili čo urobili ich aktivitu a prečo ked ich treba tak ich niet hlavne že peniažky tečú...celý tento proces je len o zamaskovaný skutočného problému a tým je naše postavenie kedy sa do nás už naváža každý kto vie otvorit net a urobit z komára somára... ◄ reagovať
Ing. Slavomir Findo, Csc. uz v roku 1995 navrhoval zaviest velmi racionalne metody do ochrany a obhospodarovaniu vlka odkaz . Na rozdiel od niektorých diskutujúcich jeho poznanie vychadza z jeho celozivotneho usilia... ◄ reagovať
jaro1 - tebe odporucam si precitat konkretne tento odkaz ,kde je autorom (Findo) presne popisany vplyv vlka na vyvoj stavov vysokej...v zavere mas zhrnutie... ◄ reagovať
Apple, moja „naivita“ prameni z nasledujuceho – vlastnikom volne zijucich zvierat je stat a on spravcom zvereneho majektu urcuje ako mozu s jemu zverenym majetkom narabat. Myslienka, co ulovi vlk nemoze ulovit polovnik tu uz odznela v lyscovom prispevku a to, ze vlk ukrajuje z ich krajica - co uz k tomu dodat, myslim, ze ani nastudovanie niekolkych odbornych prac a clankov ( odkaz alebo i z opacneho tabora odkaz ) , ktore analyzuju vlka z viacerych aspektov ich predpojatost nezmeni. ◄ reagovať
Batuska - ja som reagoval na Tvoj prispevok zo dna 7.11.2015 o 14:43 hod., v ktorom uvadzas, ze my (niektori) polovnici Ta „znepokojujeme" atd. atd... Preto z dovodov, aby si sa zbytocne netrapil a neznepokojoval, som Ti v prispevku o 0:17 uviedol dovody, preco ci uz polovnik alebo gazda hromzi a slovne sa zastraja, ked mu vlk zadrhne niekolko oviec naraz (alebo ina selma). No a co sa tyka zakona, zakonov kazdy polovnik pozna dobre zakon a vie , co a kedy moze a co nemoze (vyhlaska o case ochrany a dobe lovu, atd.). ◄ reagovať
batuska, si naozaj taký naivný, alebo len neznalý??? už si videl, aby ministerstvo konalo proti inému červenému??? a ľudia? nuž tí majú radšej plné mrazáky, ako bezprávie, alebo nebodaj si myslíš, že budú riešiť takéto kraviny v porovnaní s tým, čo pasivitou a platením podporujú???? skús si usledovať, či ministerstvo dá odpoved na takúto jednoduchú otázku, prípadne akú... odkaz ◄ reagovať
jaro1 - tvoju zasluznu cinnost pri zveladovani zveri ti nikto nepopiera - kedze pises o "vseobecnom polovnikovi, ktory sa stara" a nie o sebe, ze sa staras, vlastne ani neviem ci vôbec na brigady chodis. Ak si myslis, ze s vlkom treba zatocit - zatoc, ale v medziach zakona. Ak si myslis, ze je zakon zly, je treba vyrazit na MPSR (poverit svojich zastupcov) a vyjednat pre buduci rok podmienky lepsie a nie pytlacit...o tom pisem... ◄ reagovať
Pocuj,kebysi uztolkoaspon nekecal.Aka pomsta ochranarom? Aka nevrazivost?Uvedom si jedno. Polovnik sa o zver stara, zalezi mu na nej.zveladuje jej stavy, chce ju mat, rozumie jej a ma srdce. Za ucelom ziskania krmiva (sejba, sadba, kosenie, susenie atd) odpracuje mnozstvo brigad, resp. inancuje to.Alebo Ty si myslis, ze krmelce, zasobniky , nasypce, solniky atd v PZ a PS naplna pre zver v case nudze ochranar z lesoochranarskeho zdriuzenia , alebo snad samotny panboh? No a ked polovnik vidi v reviri viac strhnutej raticovej zveri vlkmi, kolkokrat aj vyznamnej bodovej hodnoty (alebo na salasoch naraz zbytocne viac strhnutych oviec) ,tak je naprosto logicke, ze sa zastraja s vlkmi zuctovat.. Ale tak rozmysla kazdy dobry hospodar, ci gazda. Co je na tom nepochopitelne? ◄ reagovať
Lysec ano, je potrebne dodat, ze na nevrazivost medzi ochranarmi a polovnikmi doplaca jedine vlk. Ked ide o pomstu ochranarom, tak ciel je jasny a nekompromisne treba konat – cim viac vlkov bude zastrelenych tym bude pomsta sladsia... Miesto diplomacie je jednoduchsie pouzit zbrane – ved ide iba o beztrestnu obciansku neposlusnost a vtedy idu prec vsetky polovnicke zasady, moralka, tak proklamovanu lasku k prirode nahradza nenavist...stale akosi dufam, ze taketo zmyslanie ma iba mensina z vas.... ◄ reagovať
Jeden názor navyše : Včera som telefonoval s priateľom ,skúseným jágrom , momentálne ale bez revíru.Ten sa dušoval, že on teda vlka načierno nestrelí ani za nič na svete.Ako ho poznám ,určite to však myslel skôr tak , že nech si prsty pália druhí.Keď som mu objasnil podmienky lovu vlka v tejto sezóne reagoval doslova takto : "No ,teraz ho už nikto nepustí" (a pridal pár nelichotivých "označení" pre ochranárov)...Treba ešte niečo dodať ? ◄ reagovať
NKS : diviak 23 ks, jelenia 76 ks , srnčia 76 (máme asi 900 ha poľa).Priemerný počet vlkov (JKS ,t.j.pred vrhom nového pokolenia )vo VF odhadujem na min. cca 20 (+- 4-5) ks,pričom mi to na základe konzultácií s kolegami , porovnávaní s veľkosťou teritórií svoriek a po zohľadnení ekologických bariér vychádza tak, že z toho je jedna stála svorka v SZ časti,dve svorky migrujú medzi VF a NT a jedna medzi VF a Kremnickými vrchmi. ◄ reagovať
Lysec viete mi povedat aspon priblizne cisla kmenovych stavov vo vasom reviry - diviacia zver a vysoka. Pripadne, aky je vas odhad o pocte vlkov pohybujucich sa v oblasti VF kde polujete...dakujem. Urcite sa da s vela vecami suhlasit, ale i polemizovat...ale to by nas admin hnal do inej kategorie. Co pisete o ochrane bachyn a odstrele dominantných kancov plati pre cele slovensko. zial nejeden krat v minulosti som bol svedkom, ked na vyrade lezala aj bachyna...je pravda, ak sa to stalo na spolocnej strelec musel znasat následky...pri individuálnej platil skor opak...u nas na cca 10 000 ha posobi niekolko pol. zdruzeni a kazde z nich striela rocne 100-150ks diviakov...takze vlk by sa hodil :-) ◄ reagovať
Zase príklad z nášho revíru - do "zarepkovania" a "zakukuričenia" turčianskych polí sme v našom vyše 4.000 ha revíri (s vlkom, medveďom i rysom)lovili v priemere max. 5 -10 ks diviačej zveri.Popritom dospelé diviačice sú na horniakoch už desaťročia chránené skoro ako medveď a dominantných kancov (6 r.+) sa uloví skutočne minimum (povedal by som ,že tak max.10-12 v celom turčianskom regióne).Dôležité je však to, že chrutie prebieha vplyvom vynikajúcich podmienok v poliach už prakticky celý rok a najmenej tretina diviačat prichádza na svet v repkách a kukuriciach a ich rodičia sú hlavne mladé kančeky a lanštiačky a diviačatá samičieho pohlavia(pretože silné kance sú opatrné a moc sa do polí nehrnú). A keby sa aj hrnuli nie sú v stave udržať v tých hustých a neprehľadných porastoch svoju dominanciu. Čiže zabudnime na synchronizované chrutie .Takže - zase to padá na tých čo na to najviac nadávajú - na poľnohospodárov...A skoro som zabudol - náš odstrel napr. v ostatných 3 rokoch: v r.2013 - 29 ks, 2014 - 37 ks a tohto roku už 26 ks (a to ešte nie je koniec!)...Inak v tých kukuriciach je bez šancí aj vlk,ten potrebuje k lovu voľný priestor a diviak navyše nie je nejaká odovzdaná korisť ako napr.jelenia zver - načo by riskoval úraz , ktorý sa mu pri diviačej zveri môže veľmi ľahko prihodiť a hendikapovať jeho lovecké schopnosti, čo môže viesť až k jeho úhynu! ◄ reagovať
Budeme obhajovat nezmysly alebo ich riesit? U nas sa nestrielali roky ani bachyne ani kance a diviakov jesto pozehnane...tvrdenie o podiele vyznamnych polovnikov ktory takto narusili socialne struktury u diviaka je absurdne...velkoplosne polnohospodarstvo je hlavny faktor zvysovania stavov zvery a je robene takym stylom ze ani predacia vlka nas nespsi...kto ma vlky vie ze eliminuju u diviakov prirastok cize tento efekt je o niecom...inom dost sme uz odbocili stale sa pytam co s tym ze pristupujeme na absurdity z dielne ministerstva ktore na nas kasle lebo mu staci stanovisko pseudoochranarskych parazitov? ◄ reagovať
Z dovodu objektivnosti je urcite potrebne dplnit "malu poznamocku na okraj" o dalsie fakty: k premnozeniu diviacej zveri prispeli svojim podielom aj polnohospodari - suhlas, svoj podiel na tom vsak nesie aj nedisciplinovanost vyznamnej casti polovnikov, kedy sa odstrelom vodiacich bachyn, ale i geneticky silnych kancov narusili socialne struktury – efekt tohto stavu je popisany nizsie v prispevkoch a v nemalej miere vo vascine revírov i absencia alebo nizky stav prirodzenych predatorov, hlavne vlka. A co sa tyka myslienky, ze jeleniu zver dnes drzi na submaxime jednoznacne vlk ... bez komentara :-) ◄ reagovať
No vidíte , všetko zlé je na niečo dobré,Ako sa pekne samovzdelávame o ekológii a etológii vlka .Inak malá poznámočka na okraj : diviačia zver je (zásluhou poľnohospodárov) určite na historickom maxime, ale historické maximum jelenej zveri bolo u nás podľa mňa v 70-tych rokoch.A faktor , ktorý ju drží v submaxime ,je jednoznačne vlk. Keď vlk po cca 130-150 rokoch "zavítal" v r.1984 do nášho revíru vo VF ,tak behom jednej zimy strhol najmenej 15 ks jelenej zveri hlavne (osirotené) jelienčatá ,ale jelienčatá aj všeobecne + jelenice).Potom sa už jeho vplyv tak markantne neprejavoval (aj preto lebo zver si naň zvykla a naučila sa ,že jej môže pomôcť len rýchly útek ), okrem jednej zimy ,keď napadlo nezvykle veľa snehu a veľmi dlho držal (rok si nepamätám).Vtedy zver strhávali aj sólo vlci.Ale straty už neboli také veľké. Má to však aj plus v tom, že sa nám v lese odvtedy ukazuje viac srnčej zveri.Tá bola dovtedy pod tlakom jelenej doslova vzácnosťou (v 4.600 ha revíri sme lovili max.2-3 srnce, hoci holú sme úplne chránili). Ešte si spomínam, že v prvú zimu po príchode vlka ako keby sa zver z revíru stratila (nebolo zveri ani jej pobytových znakov, až do marca nechodila pomaly ani ku krmelcom, proste ako keby jej ani nebolo,popritom v tých rokoch sme bežne lovili 30-35 ks jelenej), jednoducho obmedzila svoj pohyb na minimum.Tiež sa začala kvôli bezpečnosti grupovať do dovtedy nevídane veľkých rúdlov (viac očí,uší a nosov = väčšia bezpečnosť). Kedysi v ruji keď človek zašramotil tak sa prišiel jeleň na neho pozrieť (aspoň bajhirš), dnes sa všetko rozbehne ,že si idú nohy polámať ...Časy sa menia ... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.