M.K.P. AGRO služby
dnes je pondelok,  9. jún 2025,  meniny má Stanislava,  spln: 11. jún 2025,  dnes východ slnka: 03:49,  dnes západ slnka: 19:41
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Kvóta na lov vlka - diskusia

autor: off sumcar
pridané: 22.10.2013 8:20

Bola uz vydana kvota na lov vlka na tuto polovnu sezonu ? nemozem to nikde najst.

Ake cislo by na nej podla Vas malo byt ?

počet zobrazení: 207 227
počet hlasov: 6
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off dusanbe, 24.10.2013 o 16:07

jkupculak, naši pseudoochranári vlka ešte ani nevideli!!! Možno len v kúpeľni, keď si umývali svoju vysedenú riť. Však oni nevedia o vlkoch vôbec nič, robia iba to, čo im iný nakázali, lebo iné robiť nevedia. Keby sa mali živiť vlastnými rukami a vlastným rozumom, tak pokapú od hladu...

dať hlas príspevku | počet hlasov: 93

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 1561-1600 z 2350 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off batuska, 27.11.2015 o 22:23

WolfHunter, nie som tvoj nepriatel, takze nad tie urazky sa povznesiem. Dokonca nemam ani problem s tym, aby sa vlk lovil tam, kde je to opodstatnene – nestaci vsak iba chcenie vlka lovit. Mam problem s tym, ako sa k danej veci stavia, stale verim, ze iba mala cast polovnikov. Moj pohlad na polovnika, ktory ulovi vlka protizakonne je rovnaky ako na policajta ktory kradne. A na kazdeho, kto o tom vie, akoby kradol s nim. A to, ze sa v poslednych rokoch stalo polovnictvo trnom v oku nepolovnickej verejnosti?...no skus porozmyslat preco... ak ta nic nenapadne precitaj si svoje diskusne prispevky – stacia v tomto vlakne...mozno ta to nakopne.... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Stoklasa, 27.11.2015 o 21:25

Napadol ma jeden kompromisný návrh: Z pohľadu ochrany prírody máme 5 stupňov. Takže: 4. a 5. stupeň bez poľovania (akéhokoľvek) = zóny pokoja (tam patria napr. rezervácie), 3. stupeň - lov vlka vo vymedzenom čase (povedzme od 1.10. do 31.1.) a vo vymedzenom počte - kvóta by sa určila každý rok, 1. a 2. stupeň ochrany - lov vlka vo vymedzenom čase (1.10. - 31.1.) bez kvót. Bolo by toto priechodné? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off lubenko, 27.11.2015 o 20:51

batuška vaša neozbrojena skupina stupidných sfetovaných blbcou uviazaných retazmi v Tichej doline napachala tolko zla že sa z toho budu Tatry dlho davat dohromady ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off m98, 27.11.2015 o 18:52

Lysec - ak by bol naozaj skutočný poľovník,tak by mu tykanie vôbec nevadilo, lebo by o tom niečo vedel. K tej ilegalite- nie len u nás,u bratov sa na Mimoňsku objavili a už vypisali odmenu/50tis./ za dolapenie,lebo im už jedného ulovili. Tak ich kľudne nechaj nech žijú vo svojom slnečnom šťáte. Aby to nebolo,tak,že, len u nás sa niečo také deje,tak na nemčurskej strane Šumavy dederoni zložili 2 rysov -odmena za dolapenie 10tisic euro. Jaro1 - na tých jezvecoch som sa aj ja dobre pobavil. ◄ reagovať

on WolfHunter, 27.11.2015 o 18:08

batuska...táto skupina sa vytvorila vdaka mudrcom a moralistom ako vy...okrem toho ze robíte somára s komára na vašu otázku vám odpoviem otázkou prečo ste narušili systém ktorý fungoval v 80 a 90 rokov idete rozhodovat o osudoch vlka dávat rozumy kričat po kompromisoch a stale dookola tu drístate o vaších domnienkach bez dokazov bez argumentov?...mysliet si je hovno vediet u vas to platí dvojnásobne máme zákony stanovy domáci poriadok a x vecí o ktorých nemáte šajnu aj ked tu budete bohorovne tvrdit aký ste nezávislý...prečo ten obrovský záujem nemáte o zajace o terovy holniaky a ine naozaj ohrozené tvory?...už tu bolo povedané že ste pokrytci a len to dokazujete...nikto vás o nič nepresviedča ste totiž neoblomný idiot...mal by som mat uctu a rešpekt ale ten neprejavujem voči hlupakovi...nepáči sa vám moj prístup?...som rád ...kormorán bobor medved korovec v tatrách ...to su výsledky vaších manažmentov ...kludne tam zaradte aj vlka ... polovníctvo má dnes iný problém a to je ten že je trnom v oku tým ktorý nechápu že názor može mat každý no nie na každého názore záleží...rýpanie na polovníckom fore vraví samo za vás .... myslím že sme vo vašich očiach taky istý pytliaci ako vy v mojich/naších očiach naivny hlupak...odpoved poznáte sám na to si zodpovedzte skor ako budete klast otazky polovníkom čo s vlkom... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off apple, 27.11.2015 o 18:08

jarko, myslím, že si rozumieme. netreba zovšeobecňovať a generalizovať. batuska to pomenoval ... a ešte jednu otázku si dovolím: na akom druhu zveri - jej likvidácií sa podpísali poľovníci v niektorej krajine? nebavím sa o lovcoch, ale o poľovníkoch... ja o takom prípade neviem,žeby sa udialo. ak hrozil problém, tak práve poľovníci vedeli zabrať a situácia sa napravila. súhlasím len s jedným: lov či maca, či vlka treba plánovať a nevnášať do toho kadejaké falošné zvuky od ochranárov. aby sa to podarilo, musíme si najprv spraviť poriadok sami - s nelegálnou komorou a pytliakmi na jej čele. tam je začiatok a postupne si znovu budovať "pozíciu", ktorú sme vďaka takým orgánom stratili. ◄ reagovať

off batuska, 27.11.2015 o 17:49

Lysec, doteraz ma presviedcali ochranari, ze co polovnik to pytliak. Stale som si myslel, ze mozno jeden z tisíc...no ale, ked uz aj ty, polovnik a lesnik ma tak urputne presviedcas, ze je to naozaj tak, budem musiet svoj nazor prehodnotit...pri tej prilezitosti ma napada otazka...myslis ze takto nedisciplinovana ozbrojena skupina je schopna dodrziavat nejake pravidla pri menezmente a love vlka? Alebo pri love iných druhov sa sprava disciplinovane? ◄ reagovať

off Lysec, 27.11.2015 o 16:41

Marek,Marek - myslím , že som trafil. Ak nie, tak si to tykanie nevšímajte. Nič proti Tvojim (Vašim)odborným argumentom ,aj keď tie o bagatelizovaní podielu strhnutej oproti poľovníkmi ulovenej raticovej zveri sú poriadne za vlasy pritiahnuté. Sklamal(i) si (ste)ma v tom, že ani Ty (Vy) - ako rozhľadený poľovník - nechápeš(te) filozofiu menšieho zla. Kto seje vietor ,žne búrku...A doplácajú na to hlavne veľké šelmy... ◄ reagovať

off Lysec, 27.11.2015 o 16:21

apple - Jarko len si zrátaj a porovnaj splnenie historicky prvých dvoch ročných kvót (150 a 130 ks), s kvótami v rokoch nasledujúcich keď sa už nedali nelegálne úlovky vlkov dodatočne legalizovať.Alebo si myslíš,že sa zrazu všetci zmenili ?!Keď chodíš medzi ľudí ,tak sa sem tam niečo dopočuješ. Sem tam sa niečo popritom popije a aj prezradí.Zaujímavé, že ochranári ešte tento informačný kanál neobjavili . Zrejme o ňom vedia , lenže asi si sami uvedomujú, že by to bolo vždy len v polohe tvrdenia proti tvrdeniu. A ak Ťa to uráža choď medzi ľudí nalej, popočúvaj a môžeš udávať .Nič a nik Ti v tom nebráni.Lenže o právnom výsledku už vopred pochybujem ...Poznáš to : "Ja , že som ti niečo také povedal ?! No toto, asi Ťa zažalujem pre nactiutŕhanie !" a pod., koniec citátu predpokladanej obrany predpokladaného obvineného.Preto vždy hovorím o (zdanlivo) veľkorysom regulačnom love vlka (rysa, medveďa...)tak ako sme ho poznali do r.1994 ako o m e n š o m z l e . A preto aj hovorím o tom, že nech si ich naháňajú sami - to nie je môj boj ! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off lubenko, 27.11.2015 o 15:33

no tak nadabi som dost dobre neodhadol ale za ostatnym si stojim,tu ani moc testovat nemôže pretože mu to teren nedovoli,už si vôbec počul v noci ako svorka lovi ja hej ,zamerne som povedal počul ,pretože vidiet sa to neda ◄ reagovať

off marekeram, 27.11.2015 o 15:25

Pán lubenko detto, invektívy, tykanie. To, čo píšete sú hlúposti. Treba viac študovať a viac sledovať vlkov v teréne. Máte hlboké nedostatky. Toto, čo píšte patrí možno niekde do kategórie insitný humor: Citujem: "na čo nadabi to zožerie či je to silný jelen a lebo jelienča". Vlk určite nezožerie všetko, na čo naďabí. To by mal veľmi jednoduché. Z 10 pokusov vyjde tak jeden. Vlk si vie otestovať korisť a pokiaľ zhodnotí, že je v dobrej kondícii, ani sa o útok nepokúša. Veľa pokusov je testovacích, kde vlk iba testuje kondíciu koristi. Ak nezistí slabý článok, v love nepokračuje. Výnimkou môže byť vysoká snehová pokrývka v zime, kde sa jelene prepadávajú do snehu a vlci chodia po povrchu. To sú ale špecifické podmienky, ktoré trvajú len pár dní v roku. ◄ reagovať

off apple, 27.11.2015 o 15:22

na žiadnu otázku si mi nedal odpoveď, to je to hlavné. argumentuješ zavádzajúco, dôkazom ti je domnienka. si urazený? buď a dlho tak vydrž! ideš tu presviedčať ľudí, ktorí majú vlkov trvale v revíri, ktorí sú ti nepríjemní, lebo netrepú na rozdiel od teba. nielen ja som z lokality, kde je vlk aj medveď odjakživa a bez prerušenia. už tie tvoje múdrosti ani nezabávajú. opakovaný vtip prestáva byť smiešny, už len trepeš. je mi ľúto, ale neviem sa milšie vyjadriť. ◄ reagovať

off lubenko, 27.11.2015 o 15:16

marekeram ty nemaš ani šajnu čo lovi a ako u nas lovi vlk,prestan už pozerat filmy o vlkoch z Amerických PARKOU A AFRICKýCH SAVAN,TU NA SEVERE JE REALITA INA na čo nadabi to zožerie či je to silný jelen a lebo jelienča tu si až tak vyberat nemôže tak už ta poprosim prestan trepat tie vaše otrepane fraze že vlk žerie len choru a slabu zver,ešte som tu žiadnu taku nevidel,hadam len v obdobi tuhých zim s velkou nadielkou snehu a to už ani neviem kedy bolo,tak ešte raz netrep somariny ◄ reagovať

off marekeram, 27.11.2015 o 15:09

Pán apple, s invektívami a zosmiešňovaním Ste ako prvý začal Vy, tak sa nemáte čo ohradzovať. O súvislosti KMO s výskytom vlka nemáte ani šajnu. Samozrejme, že vlk odstraňuje v prvom rade najslabšie články - mladé, prestarnuté a choré jedince. Ak svorka loví čriedu jelenej, doplatí na to vždy ten, čo nestíha, zaostáva, je chorý atď. čiže najslabší článok. Vlci šetria energiou a nebudú naháňať kondične silného jedinca, ktorý im ujde. Píšete: "to si kde čítal, že vlk odstraňuje najslabšie články???? je to dravec a loví to, čo mu je v tom momente najdostupnejšie, ty chytrák!" V prvom rade sme si nepotykali. V druhom rade, opäť pokračujete invektívami. A v treťom rade, to, čo Ste napísal je hlúposť. Naštudujte si ekológiu a etológiu vlka, potom môžeme snáď diskutovať ... ◄ reagovať

off apple, 27.11.2015 o 15:05

jarko, nerád, ale poprosím ťa, podlož ten nelegálny lov niečím. lebo to potom vyzerá, že poľovníci sú len obyčajní pytliaci. prepáč, ale ja sa k takým nerátam a uráža ma to. ◄ reagovať

off lubenko, 27.11.2015 o 15:02

Lysec maš pravdu,ale ked to vlci nezvladnu koho potom budu urbarnici a zemedelci obvinovat ◄ reagovať

off Lysec, 27.11.2015 o 14:58

Voľáko tí páni čo bagatelizujú vplyv vlka na raticovú zver zabudli na jeden dôležitý fakt : a to, že vlk je u nás už najmenej 3 roky lovený hlavne n e l e g á l n e (a pravdepodobne v počte vysoko prevyšujúcom aj tú najnovšiu kvótu). A to jeho tlak na populácie koristi silne zmenšuje. Taktiež nie všetky jedince (hlavne mláďatá ulovené sólo vlkmi vo vegetačnom období) sa nájdu...Ekologická matematika (vzťah konzumenta a reducenta v prirodzenom potravnom reťazci) je jednoduchá : ak sa vlk v skutočnosti (lebo papier znesie veľa) nebude loviť,tak poľovníci budú zbytoční. ◄ reagovať

off lubenko, 27.11.2015 o 14:56

To znamena tu na severe zožrali vlci všetky chore diviaky ,tim padom kolo Lučenca a Rimavskej Soboty kde bol najvetši výsky moru ošipaných sa diviaky tejto choroby zbavil,podotýkam na Severnom a severovýchodnom Slovensku mor ošipaný zistený nebol,sa normalne divim ◄ reagovať

off sailormoon81, 27.11.2015 o 14:55

marekarem, centaurus je neviem či ste neni kompletní, alebo si v hlave vytvárate nejaké divné myšlienkové pochody. Bez urážky, ale myslím, že Vám chýba základná schopnosť porozumieť písanému textu. Ja keď píšem, že koľko som videl vlkov, tak som ich toľko videl,a oznamujem kolegom poľovníkom aká je u nás situácia, nepotrebujem sa chváliť ani to dokazovať videozáznamom alebo nejakých pseudoochranárov presviedčať o pravdivosti môjho tvrdenia, nie som vari pred súdom aby som všetko čo poviem musel mať podpísané a overené notárom či nahraté na kamere. Verte si čomu chcete je mi to jedno. Toto je diskusné fórum nie vedecký boj, kde sa dokazuje kto má pravdu, tak si to v hlave upracte. Všetci u nás v združení vieme koľko ich máme. Len za tento týždeň sme ich počuli viac krát. Nezaujíma ma koľko je priemerný počet vo svorke na slovensku, ja píšem o postrehoch z nášho revíru. A nesnažte sa stále vykresľovať poľovníkov ako tých čo sú za vyhynutie vlka. Vlk patrí do prírody aj do revíru. Len si nemyslím, že je napr. v našom revíri potrebné takéto množstvo vlka. A keďže u nás je úplný zákaz lovu, nie je to fér, keď za celý týždeň, čo som bol vonka nevidím ani chlp, len počuť zavíjať vlky všade vôkol každý tretí deň. Takže ešte raz, nasaďte si tie papuče a ďalej študujte vedecký cýskumy, kým ich zas nevyvráti nejaký iný vedecký výskum, alebo si zoberte kameru choďte kamerovať po celom slovensku aby ste mali dôkaz a robte priemery ◄ reagovať

off apple, 27.11.2015 o 14:54

marekeram - aké kecy, šuhajko? uchyľuješ sa k invektívam, lebo nemáš argument? a čo sa týka poľany: mal by si vedieť, že chov na poľane je cieľavedome riadený vo všetkých atribútoch. nedobrý, zavádzajúci argument!!! a to si kde čítal, že vlk odstraňuje najslabšie články???? je to dravec a loví to, čo mu je v tom momente najdostupnejšie, ty chytrák! a je mu jedno, či je to nádejný chovný jelienok, alebo jelenica z potomstva silného jeleňa. tie súvislosti sú len domnienky, ktoré vyvrátim na chove v revíri bez vlka. neexistuje príčinná súvislosť, len domnienky!!! ak je to podľa teba veda, nuž prosím... ale tie všeobecné kecy si dám vysvetliť. ............ batuška, ten článok je tiež pri všetkej úcte zmes nejakých faktov domnienok... dám niečo na zasmiatie: "Najlepším riešením sú pastierske strážne psy, ktoré nemajú vyvinuté po- ľovné správanie a nechodia za divou zverou. Pastieri by ich mali mať viacero, pretože potrava pre nich sa na salaši vždy nájde." úžasná terminológia odborníka.... vyjadruje sa, s prepáčením, ako zamestnanec komory ◄ reagovať

off marekeram, 27.11.2015 o 14:53

lubenko, ja tu dávam konkrétne čísla z dôveryhodných zdrojov. Trepú tí, čo si informácie cucajú z prsta. A mimochodom, debata je o vlkoch a nie o medveďoch. ◄ reagovať

off marekeram, 27.11.2015 o 14:49

Apple, čo sa týka KMO, opäť Ste nič nepovedal. Mám sa pozrieť na mapky? Mám dojem, že Ste sa nepozrel Vy. Citujem Slavomíra Finďa: "V minulosti sa nám naskytla možnosť posúdiť účinok vlka na priebeh klasického moru ošípaných u diviačej zveri. Na Slovensku žije diviak prakticky na celom území a vlk žije len na 40 % územia štátu. V južnej časti Slovenska za doteraz celkom neobjasnených okolností v populácii diviakov prepukol klasický mor ošípaných. Táto vysoko infekčná choroba sa rýchlo šírila do iných oblastí, no územia osídlené vlkmi postihla minimálne. Tento poznatok sa prejavil zreteľne v následnosti viacerých rokov. Diviačia zver je druhou najvýznamnejšou zložkou potravy vlka, pričom mladé jedince, ktoré boli zároveň aj hlavným zdrojom nákazy, sú ľahkou korisťou najmä v čriedach, kde poľovníci odlovili dospelé diviaky, čím sa narušila ochrana čriedy. Okrem toho choré diviaky boli vždy ľahkou korisťou. Vlky týmto spôsobom popri intenzívnych asanačných opatreniach vykonávaných Štátnou veterinárnou správou a poľovníkmi, prispeli k odstráneniu klasického moru ošípaných v populácii diviakov." ◄ reagovať

off lubenko, 27.11.2015 o 14:45

marekeram,trepeš stale dookola jedno a to iste,stale len čisla,čisla a čisla o medvedoch ste stale len tvrdili tie vaše čisla 400 až 500 medvedou a ako to po sčitani dopadlo,lebo podla vas to budu zasa a len zasa čisla,do riti keby vam už konečne stopli tie vaše tučne dotacie zo zapadu určite by aj vlkom odlahlo ◄ reagovať

off marekeram, 27.11.2015 o 14:37

Apple, samé všeobecné kecy. Treba dať konkrétne čísla a potom môžeme spolu diskutovať. Napríklad rekordné trofeje jeleňov (podotýkam, že z voľnej prírody) pochádzajúce z Lesov SR: Jeleň: 240,65 (CHPO Poľana, 1961), 236,74 (CHPO Poľana, 1991), 235,36 (CHPO Poľana, 1998), 231,23 (Čergov, 2002), 230,20 (Slánske vrchy, 1967), 227,34 (Palota, 1998). (Nebavíme sa o jeleňoch chovaných v oborách.) Všetko sú to oblasti, kde žije trvalo vlk. Existuje súvislosť medzi predačným tlakom vlkov a kondíciou, zdravotným stavom a trofejnou hodnotou jeleňov. Vlk pôsobí selekčne a z genofondu odstraňuje hlavne najslabšie články. Z toho potom rezultuje to, čo som napísal. Tam, kde vlk nie je, genofond postupne upadá. ◄ reagovať

off batuska, 27.11.2015 o 14:20

Aby sa nam debata nezvrtla :-) Su kompetentejsi, ktori maju svoje nazory aj podlozene faktami - asi by sme ich mali respektovat odkaz jaro1 - hej besnota bola, skus mi ale vysvetlit, preco nepostihla u nas v takej miere ako jazvecov aj lisky.... ◄ reagovať

off apple, 27.11.2015 o 13:57

marekeram, je vedecky dokázané, že tí istí lesníci ti povedia, že ten ohryz sa realizuje inde. tiež ti povedia dôvod ohryzu, hlad to však nie je. toľko vedy... k tomu ešte: podobní debili tvrdili, že ryby pred kormoránmi ochránime plašením a budovaním prirodzených úkrytov rýb. čítaš dobre! kormorána vyplašíš a ide sa nažrať inde. taká to je veda! či si tiež z tej partičky??? kmo? daj si cez seba mapky výskytu diviaka a vlka a výskyt moru. možno ťa napadne aj čosi iné než takéto zavádzajúce "vedecké " kydy. trofejná hodnota? neviem či sa za fica niečo zmenilo, ale platilo, že trofej = genetika + potrava. nejdem viac vypisovať, lebo ti chýbajú základné vedomosti. ◄ reagovať

off astronom, 27.11.2015 o 13:54

marekeram, uvádzaš že si poľovník, no neviem.... Premnoženosť diviakov súvisí s ponukou potravy a dostatkom krytu. Potrava a kryt je v lánoch kukurice, repky, slnečnice. V kopcovitom teréne nie je toľko potravy, aby sa diviak rozmnožil tak, ako na dolniakoch. Kupodivu v posledných rokoch je aj na Liptove viac diviakov ako bývalo kedysi, keď tu toľko vlkov nebolo. O kvalitných jeleních trofejach z Maďarska si už počul? No a vlkov tam nejako extra nemajú. Vlk nestrháva len slabé kusy, ale aj zdravé chovné jelene a nie len pre potravu, ale aj pre zábavu. Lubenko by si snáď spomenul, keď mali na prehliadke fotografie niekoľkých strhnutých jeleňov pri krmelci. ◄ reagovať

off lubenko, 27.11.2015 o 13:35

marekeram,nemam nič proti vašim vedeckým výzkumom,ale pridte sa pozriet ku nam do reviru,je zbehaný od vlkou,svorka v počte asi 6ks a ohriz je v dost hojnom výskyte až sa na nas horar hneva že prečo s tým niečo nerobime a opravte si profil,neverim tomu že ste polovnik ◄ reagovať

off marekeram, 27.11.2015 o 13:25

apple, zábavné to prestalo byť po Vašom poslednom príspevku. To, čo som napísal, sú vedecky overené fakty. Vy to spochybňujete, ale netuším na základe čoho. Asi Ste sa zle vyspal. Pokiaľ vedecky overené fakty považujete za "perly", nuž naozaj nemá zmysel sa s Vami baviť. Vlci dokázateľne zlepšujú zdravotný stav zveri. Stačí si pozrieť štúdie o klasickom more ošípaných - šíri sa prostredníctvom diviakov. Vlci naozaj zvyšujú trofejnú hodnotu zveri. Stačí si pozrieť, z akých oblastí na Slovensku pochádzajú najlepšie trofeje jeleňov. Vlci naozaj prispievajú k ochrane lesa. Spýtajte sa lesníkov na problémy s ohryzom mladých stromčekov v lokalitách, kde chýba vlk. A stačí sa pozrieť na ktorých územiach je diviak premnožený - tam kde chýba vlk. Takže doporučujem Vám s takýmto folklórom, čo Ste predviedol prestať a tiež s pchaním hlavy do piesku pred benefitmi, ktoré prináša prítomnosť vlka v krajine. ◄ reagovať

off jaro1, 27.11.2015 o 13:19

batuska, 26.11.2015 o 16:38- keby si aspon nekecal, ze pricinou ubytku jazvecov bol polovnicky tlak ( honba za ucelom ziskania tuku). Ale k veci. Dobre vieme, aku hrozbu pre spolocnost a jednotlivca v Tebou uvadzanych rokoch a predtym predstavovala besnota (smrtelne ochorenie). Nuz tak co sa robilo proti hrozbe zvana besnota? Štat zacal radikalne a suhlasil s vykladanim otrav a plynovanim liscich brlohov. No a tu je odpoved, kto na to doplatil. Jazvece. PS- podotykam, ze v tom obdobi este neboli u nas vakciny proti besnote (s vykladanim vakcin sa zacalo az okolo roku 1989). No a co sa tyka kvot na lov vlka tak tie je nutne zvysit. ◄ reagovať

off apple, 27.11.2015 o 11:49

akosi to už prestalo byť zábavné.... aj ked chvíľami smiech od srdca. za ostatné vtípky aspoň toto:"Zlepšujú zdravotný stav zveri a jej tofejnú hodnotu a podieľajú sa na ochrane lesa pred ohryzom jeleňou zverou tým, že ju preháňajú. Nedochádza tu k takému premnoženiu diviakov, ako na území, kde vlci nežijú." nuž perly... chlapci, spýtajte sa čo chcete vedieť, odpovieme, ale nešírte tu , prosím, hlúposti. ◄ reagovať

off Centaurus, 27.11.2015 o 11:03

sailormoon81: snažím sa nájsť čo i len náznak či píšeš o "tých vlkoch" na Slovensku a nachádzam len, citujem: "... Neloviť vlka? No keby sa úplne zrušilo poľovníctvo tak možno ale keď my investujeme do zveri aby ju takto kántril vlk a nemáme ani možnosť ho loviť tak to teda nie...." asi zle čítam...! Čo sa deje v Poľsku, to nech si vyriešia Poliaci. To sem neťahajme. Apropo, doma nechodím v papučiach. Radšej som vonku, s kamerou v lese, kde ma však na živote ohrozujú práve vlci, o ktorých som písal ja. A to, čo sa deje u nás, sa nepozdáva mne. Z toho čo píše autor tohto blogu odkaz je jasné, kto je tu zákonom chránenou zverou. Na to nepotrebujem byť vedcom aby som pochopil, čo sa tu deje. Ale späť k tvojej odpovedi. Bez dôkazového materiálu, a to vravím po vlastných skúsenostiach, sú to všetko iba tvoje skúsenosti či dojmy, ktoré sú použiteľné v krčmových debatách, ale nie fakty, ktoré by mali silu dôkazného materiálu. Tú, ak ich chceš použiť, znášaš ty. A ak by si bol z toho frustrovaný, tak tá tvoja veta na záver všetko vysvetľuje„... No nič vedci natiahnite si papuče a študuje zasa na internete ukrajinské výskumy...“ Tak to ma rozosmialo! Bez urážky. Myslíš si, že ty si ten, kto môže zhadzovať prácu profesora v zamorenom území ... trocha to sparafrázujem: to sa dobre píše niekomu doma v papučiach od internetu. Vidíš Tomáško, presne o tom si písal... ◄ reagovať

off marekeram, 27.11.2015 o 9:17

sailormoon81 , iba som Vám naznačil, že to, čo píšete spolu vôbec nesúvisí. Investovanie do zveri nesúvisí nijako s lovom vlkov. Vy si to spájate dokopy. O právach vlkov sa baviť nebudeme, lebo je to smiešne. Tak, ako má zajac právo žrať trávu, tak má vlk právo loviť zver. Údaj 2kg pochádza z vedeckých štúdií, na to netreba žiadne fotografovanie. K pozorovaniu vlkov: Chváliť sa môžete vtedy, ak máte rukolapný dôkaz, inak sú to len také krčmové reči. Takže zopakujem: Na výpočet, ktorý som previedol sa musí použiť priemerný počet vlkov na svorku, nie maximálny, neviem prečo do toho ťaháte informáciu, že Ste údajne videl 12 člennú svorku. 12 určite nie je priemerný počet vlkov na svorku na Slovensku. A 2kg na deň a vlka si naštudujte vo vedeckej literatúre a nie u JPP na webe. ◄ reagovať

off sailormoon81, 27.11.2015 o 7:55

no vidiš jarko veď presne o tých vlkoch hovorím. Pre marekarem,: si dobrý v prekrúcaní toho čo niekto napíše!!!!!!!! Nenapísal som, že koli tomu čo investujeme do zveri si vlk nemá právo čosi uloviť, ale že sa mi nepáči, že My máme úplný zákaz lovu vlka napriek tomu čo investujeme do zveri. Si totálne smiešny!!!!!! Ja nechodím s kamerou po lese aby som mal pre teba dokaz o tom koľko vlkov som videl, stačí že to viem ja. Ty mi ukáž dôkaz o tom že vlk žerie denne 2kg mäsa na videu. Nie ja som sedel pri nich s váhou keď žrali a vážil im kúsky mäsa. Tvoje tvrdenia su vycucané z prsta. Odborníkov a názorov je veľa, ja píšem čo som videl nie čo som čítal na nete alebo od nejaké ukrajinského vedca. A ako som povedal Ten predačný tlak je obrovský, videl som aj rysa, prejde aj medveď, túlavé psy, aj líška dokáže zabiť srnča, premávka atď, keď sa to všetko nazbiera je to dosť. Jasné že sú aj pytliaci to nijako neospravedlňuje zákaz lovu vlka Keď voľakedy sa dalo narátať 10 srncov dolinou a cez zimu srnčie na poli v skupinách po 20 kusov, tak teraz 1 kus sa niekedy nevidí a to srny nestrieľame vôbec, iba 3-4 srnce ročne. V jari je skor raritou vidieť srnu so srnčaťom. No nič vedci natiahnite si papuče a študuje zasa na internete ukrajinské výskumy ◄ reagovať

off Stoklasa, 26.11.2015 o 20:42

K počtu vlkov vo svorke. Priemerne sú na Slovensku svorky malé. Sú však územia, kde sú svorky veľké a dosiaľ sa nepodarilo vysvetliť, prečo tomu tak je. Pravdepodobne sa spojí viacero malých svoriek. Otázne je prečo. Sú doložené svedkami výskyty svoriek do 9-15 kusov (aj z tohoto roku, i. napr. dnes počutá a následne videná 9 členná svorka, na ktorú reagovala svorka z opačného kopca vzdialeného cca 200m vzdušnou čiarou, plus zavytie z iného kúta, ale to tretie skôr samotárske). Nikdy to nie je trvalo, dočasne. A iba na určitom území, ako ho opustia, svorky sa znova rozpadnú. Opakuje sa to takto často. A zatiaľ nik nevie prečo a prečo len na danom území. ◄ reagovať

off m98, 26.11.2015 o 19:11

marceld - pán Rakyta a Hečlo určite na matematike dávali pozor. odkaz ◄ reagovať

off marceld, 26.11.2015 o 17:29

Uz je to jasne mame 1256 medvedov.Dnes bolo zverejnene z Technickej Univerzity Zvolen ◄ reagovať

off batuska, 26.11.2015 o 16:38

Apple, ked sa chce aj konsenz sa najde - v prvej polovici 80. rokoch boli v nasom reviri uplne zdecimovane stavy jazvecov. Pricinou bol enormny polovnicky tlak a honba za jazvecim tukom. Nory sa bezne vyhrabavali a jazveca strielal kazky, ved to bola skodna. Niekolko rokov vsetky nory zivali prázdnotou alebo sa v nich zabyvali iba lisky. Po piatich rokoch jeden so starych hradov obsadila mlada samica, kde vyviedla tri mlade. V ten rok sme sa dohodli s polovnikmi, ze dalsich pat rokov sa jazvec v reviri lovit nebude a vytvori sa im prietor na navrat do starych miest. Polovnici slovo dodrzali a dokonca jazveca nelovili az do chvile, kym jeho stavy nedosiahli stabilny stav - spolu cca 10 rokov. Dnes mozu lovit jazveca bez problemov aj vdaka zdravemu rozumu, ktory vtedajsia generacia polovnikov mala... ◄ reagovať

off marekeram, 26.11.2015 o 16:23

sailormoon81 , to čo píšete sú veci vycucané z prsta. Vlk skonzumuje v priemere asi 2kg mäsa denne. A samozrejme, že nežerie každý deň, ide o priemerný údaj za 365 dní v roku pripadajúci na 1 deň. Vlk sa poriadne nažerie vtedy, keď svorka niečo uloví a to nebýva každý deň. V priemere na deň a jedného vlka to vychádza tých 2kg - toto číslo pochádza z výskumov. 12 člennú svorku Ste videl možno vo sne, alebo na Youtube. Hodnoverný dôkaz o tom samozrejme asi nemáte (foto, video). Svorka môže mať aj viac ako 12 členov, ale my sa tu nebavíme o maximálnom čísle, ale o priemernom počte vlkov na 1 svorku. A to je číslo oveľa nižšie, ako je 12. Vlčica síce môže vrhnúť určitý počet mladých, ale viac ako polovica neprežije prvý rok - a nie preto, žeby ich postrieľali poľovníci. Taká je totiž prirodzená úmrtnosť vĺčat. Vlk sa nemnoží geometrickým radom, dokáže svoju populáciu sám regulovať. Právo na rozmnožovanie nemajú všetky samice vo svorke, ale iba rodičovský pár. Takže nemusíte sa obávať, žeby sa vlci namnožili ako králiky a zožrali Vám všetku pečienku v lese. A ten argument, že investujeme do zveri a preto vlk nemá právo si čosi beztrestne odloviť je smiešny. To má žrať trávu len preto, že investujeme do zveri? ◄ reagovať

off Centaurus, 26.11.2015 o 15:34

sailormoon81: ak sa bojíš o to čo investuješ do zveri, tak si zvoľ inú voľnočasovú aktivitu, lebo viac ako vlky ti budú z toho, na čo si nárokuješ, "odoberať" pytliaci. Tu v Malých Karpatoch nie sú vlky, ale zver tu decimujú vlci... odkaz odkaz a to nafotografoval bicyklista za jeden deň v prírode!... Myslím si, že to by malo poľovnícku obec viac trápiť ako to, koľko za deň zožerie vlk. Nebudem tu nanovo rozprávať o svojich skúsenostiach s niektorými „spravodlivými“ poľovníkmi, keď ma stretli v revíri s fotoaparátom. Vyhrážky zastrelením a streľba nad hlavu na výstrahu aby som vypadol! Vlky vystrieľaš, ale čo s ľuďmi? Žeby si urobil poriadky v svojom okolí aj s nimi?... A k tým tvojím abstraktným počtom. Skús si vypočuť čo hovorí ten ukrajinský vedec na konci filmu... odkaz (na nete je aj nemecká verzia). ◄ reagovať

zobrazené 1561-1600 z 2350 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

www.LUK.sk