Bola uz vydana kvota na lov vlka na tuto polovnu sezonu ? nemozem to nikde najst.
Ake cislo by na nej podla Vas malo byt ?
jkupculak, naši pseudoochranári vlka ešte ani nevideli!!! Možno len v kúpeľni, keď si umývali svoju vysedenú riť. Však oni nevedia o vlkoch vôbec nič, robia iba to, čo im iný nakázali, lebo iné robiť nevedia. Keby sa mali živiť vlastnými rukami a vlastným rozumom, tak pokapú od hladu...
pán Lysec - sice píšete, že díky kontraproduktivní evropské ochraně vlka máme v česku jedno velké kulové, ale fakta hovoří trošku o něčem jiném. odkaz , odkaz , odkaz . Ale máte v jednom pravdu, a to že ze Slovenska těch vlků do Beskyd opravdu moc nepřichází. Určitě ale už dle výše uvedeného neplatí, že by vlka okolní státy (kromě Slovenska) střílely na potkání. ◄ reagovať
pán lantis - netreba ma na to upozorňovať , už som (na spôsob "popravovania poslov zlých správ") za svojich dobre vyše 60 rokov niečo zažil.Alebo neveríte, že situácia je taká zlá ako ju popisujem ? Tak sa spytujte ľudí,ale nie u Vás kde o veľkých šelmách len čítate ,alebo ich vídate len v televízii,ale na severe,v strede a východe Slovenska. Chce to však jedno - musia Vám veriť !Inak sa nič nedozviete. Alebo je ,podľa Vás, hriechom keď poviem čo si o tom myslím (teda zrejme hreším na spôsob rozprávky H.Ch.Andersena o cisárových nových šatách)? Mám sa tváriť ako väčšina kolegov poľovníkov , že všetko je v najlepšom poriadku, čiže veľké šelmy sú pre nich oficiálne nedotknuteľné - a popritom sa len trasú ,aby si mohli na vlka (rysa, medveďa...)vystreliť.Nie sú schopní povedať pravdu ani v anonymnej ankete !!! Všetko čo v tejto veci podnikám ( hlavne v publikačnej činnosti,ale aj na rôznych diskusných fórach)a (možno) neskromne si myslím ,že je toho určite viac ako vykonal hociktorý slovenský poľovník , je predovšetkým v záujme veľkých šeliem -ale aj v záujme udržania všeobecnej poľovníckej disciplíny . Bohužiaľ nie je nás takých veľa .Väčšina sú totiž "socializmom" odchovaní "pragmatici",alebo ľudia neschopní biť sa za vlastnú pravdu a myslia si:vydávajte si zákony aké chcete , my už sa nejako zariadime!A mne radia podobné - vykašli sa na nich aj tak nič nezmeníš ! Chcete dôkaz ? Veď pri veľmi výraznej populačnej dynamike vlka a jeho dlhoročnej(papierovej) ochrane by už museli byť "zavlčené" od nás všetky okolité štáty (hlavne ČR a Rakúsko) , od nás a Rumunska aj Maďarsko.A od Poľska aj Nemecko, možno aj Belgicko. A je to tak ? Opak je pravdou ! A prečo - nuž len preto ,lebo chudáka vlka ,celoročne a celoeurópsky "prísne chráneného" bijú na stretnutie nielen Maďari,Rakúšania,Česi,Poliaci a Ukrajinci,ale (vinou chorej ochranárskej politiky)už aj Slováci.Už na to prišli aj bratia Česi.Konštatujú totiž silný pokles migrácie veľkých šeliem zo Slovenska a ,čuduj sa svete , ani z Poľska im zatiaľ nič neprišlo !Ak je celoročná ochrana veľkých šeliem dodržiavaná v Poľsku aj v Česku ,tak Poliaci a tým pádom aj Česi by už museli mať slušné stavy veľkých šeliem vo všetkých poľsko-českých pohraničných horstvách (Beskydy,Jeseníky, Jizerky,Krkonoše)!A majú ? Majú, ale jedno veľké guľové ! Zas jeden príklad o kontraproduktívnosti totálnej ochrany, pretože tá je len papierová !U nás stačilo aby mal od r.1975 vlk 6,5 mesačnú dobu ochrany a 5,5 mes.dobu lovu (bez akýchkoľvek kvót!) a vlčí areál sa rozšíril za cca 10 rokov až o 200 km na západ.A Poliakom a Čechom "stačí" ich chorá totálna ochrana len na to, že sa sem tam v Beskydoch ukáže nejaký vlk a aj ten je zrejme od nás.Tak kde je teda pravda ? Obávam sa ,že podľa európskej ochranárskej "(pseudo)logiky" môže totiž nasledovať len jedno - zákaz poľovníctva, so zbraňami už začali...A nemyslite si, že dodržiavanie ochrany veľkých šeliem naše a európske poľovníctvo zachráni.Im totiž vadí poľovnícke usmrcovanie akýchkoľvek voľnežijúcich živočíchov.Veď to je poslanie a práca (aspoň si to naivne myslia) len pre predátorov. Že tu žijú a pracujú aj ľudia - to ich moc nezaujíma... ◄ reagovať
na to aby sa vlk mohol loviť na spoločných poľovačkách nestačí napísať to na str. 74 nejakej písomnosti, ale novelizovať § 58 ods. 5 zákona ... a to je asi v nedohľadne, alebo ??? ◄ reagovať
Lysec, asi treba aj zamyslieť nad tým ak niečo napíšeš na web.Mimochodom v tom Pláne starostlivosti o vlka sú na strane 40 i opatrenia proti nelegálnemu usmrcovaniu vlka. ◄ reagovať
pokiaľ si chce niekto vyhľadať v rozsiahlom texte rýchlo konkrétnu vec, stačí na klavesnici stlačiť naraz ctrl F a do vysvieteného polička zadať kľúčové slovo (v našom prípade "spoločne") a stlačiť enter, prípadne viackrát enter podľa toho koľko výsledkov sa tam nájde. Je tam samozrejme aj zmienka o spoločných poľovačkách. ◄ reagovať
Drístov je tam veru požehnane. Len sa čudujem, že sa pod takýto pamflet podpísali aj poľovníci, ktorí dobre vedia ako to v lese chodí.Nuž ,ale ľahko sa im pod to podpisovať, keď vedia , že v teréne si to chlapi s vlkom (rysom , medveďom...)aj tak vybavia po svojom...Na škodu vlka (rysa, medveďa ..) ,ale aj všeobecnej poľovníckej disciplíny ...Človek si musí chtiac , nechtiac položiť otázku , či im na tých chúdencoch veľkých šelmách vôbec záleží ? ◄ reagovať
Tak zbezne som to precital ale nepostrehol som tie spominané spolocne polovacky. Ktora strana o tom hovori? No je tam toho vela, snad cez vikend to prestudujem cele ◄ reagovať
A načo kvóty ?! Pýtajte sa chlapov z areálu výskytu vlka.Žiadny Vám samozrejme nepovie odkiaľ to má ,ale odhady zo zákulisných informácií hovoria o tom, že kvóty už nie sú vôbec dôležité a teda ani potrebné. (Tieto kuloárne informácie hovoria obvykle o 3 až 5 násobku povolených kvót v jednotlivých regiónoch, pričom sa už nedodržuje ani doba ochrany...!). Bohužiaľ ,až tak ďaleko sme to s vlkom (ale obávam sa , že aj s rysom a medveďom ) vinou presadzovania chorého ochranárskeho ega a pasivity MPaRV ,vrátane SPK dopracovali...A naivky typu VEĽKÝCH NÁTELNÍKOV si myslia, že ako bohvieako dobre chudákovi vlkovi pomohli...Vlastne určite mu pomohli - ale do hrobu ! ◄ reagovať
Plán starostlivosti o vlka je zverejnený. Zaujímavosti ! Pevnou súčasťou komisie na určovanie kvót je Leseochranárske združenie VLK.Je tam zahrnuté i zväčšenie územia z celoročnou ochranou vlka. Za určitých podmienok je tam uvedená i možnosť lovu na spoločných poľovačkách. odkaz ◄ reagovať
Skutočne plodná diskusia,len čo je pravda...A vlastne aj na čo ?! Veď aj u nás (tak ako v Poľsku, ČR,Maďarsku, Rakúsku a inde)! to zrejme zostane po starom ... Ochranári budú presadzovať čo najprísnejšiu ochranu a väčšina poľovníkov sa bude tváriť ,že to aj dodržiava...A zrejme to takto vyhovuje aj našej poľovníckej samospráve...Chudák vlk ... ◄ reagovať
Toto je akasi pOkUrVa vlcik, normalne ma zacal prst svrbiet odkaz ◄ reagovať
Vlk bude uprednostňovať vždy len tú najdostupnejšiu potravu .Zase budeme zrejme počúvať o tom, ako by cca tisícka čuvačov či kaukazkých ovčiakov situáciu hravo vyriešila ,a to chvalabohu počet oviec na Slovensku riadne poklesol .Ak rátame totiž na priemernú svorku 5-7 vlkov ,tak na odvrátenie útoku priemernej svorky vlkov na kŕdeľ oviec by bol potrebný asi ten istý počet psov - len svorka proti svorke môže byť úspešná.Len kto ich bude živiť,keď na Slovensku (aj po úpadku ovčiarstva) je určite ešte pár stotisícok oviec...Lebo strážny pes sa síce pohybuje vo vnútri stáda - ale pásť sa nevie ! Žeby sa na tú psiu strážnu službu poskladali tí tulčíkovskí či čergovskí ťulpasi z "dobrovoľných príspevkov občanov" a možno aj za pomoci nórskych fondov,nie ?! Veď Nóri si vlka kvôli domácim sobom už dávno takmer vystrieľali,tak by mohli prispieť aj na naše experimenty...? Navyše: kto pozná nevyspytateľnú povahu ovčiarskch strážnych psov ,vie dobre ,že voľne pustení a vo svorke môžu byť nebezpeční aj pre človeka , napr. náhodného turistu ... ◄ reagovať
no asi sa už stahuju mraky nad striktnou ochranou vlka,začinaju sa stažovat chovatelia oviec,ooooo kiež by s tohoto mraku zapršalo ◄ reagovať
vysvetli, ako treba viac ochraňovať z našej strany? ochranu macov máme vďaka nám. podmienky nezmyselne pritrvzovali ochranári svojim tlakom. plus masívna kampaň, len si spomeň.... vlka sme ochránili, máme ho dosť aj na vývoz, no nikto nechce. ale vraj moc lovíme. muž ochranárska zmena má výsledky, v tatrách sa vytráca vlk po zavedení ochranárskych opatrení. mám za to, že v spolupráci so štátom sme dosiahli veľa! no a do takmer dokonalého stavu (lebo ešte nie je očipovaný kus) prídu ngo že je to zle a idú ochrániť po svojom, pardon po dohode s inými orgánmi a ngo a spk. to je vlastne tiež orgán. no chráni sa tak, že v polke januára sa začne behať po lese, hľadať stopy, trus, pobytové znaky.... a kto? no odborníci na slovo vzatí! no ako to robiť lepšie, to tu povedz, nie len tak všeobecne... :-D ◄ reagovať
Ideme na to úplne zle , my poľovníci by sme sa mali sami presadzovať o ochranu veľkých šeliem, ochranári by s nami nemohli nesúhlasiť lebo je to aj ich cieľ . Za pár rokov by nas prosila verejnosť aby sme s tym nieco začali robiť a ochranári by boli tym pádom zbytoční. ◄ reagovať
;-) nuž a nie je to pravda? veď sme len vykonávatelia štátnych záujmov, nie svojvoľných... s prísne riadenou činnosťou, právami a povinnosťami. a to bezplatne. výsledok našej práce môže ohodnotiť každý občan, sme každému na očiach. a zadarmo... no a príde niekto a povie: ja som múdrejší, ukážem vám, ako to treba robiť a dajte mi na to peniaze a tých tĺkov poľovníckych nepočúvajte. no a potom sa nahrnú v rozpore so zákonom, ústavou(áno tiež) do hory a idú "monitorovať". a my im to ešte z našich daní zaplatíme. takto si to chcel počuť? doplním ku tým tĺkom: si predstavte, že ich údajní zástupcovia to odkývu, že hej, že tak to má byť! nuž ovládajú zákon, ústavu??? viac to nejdem rozvádzať, zasvätení vedia... :-D ◄ reagovať
Apple tak na zaver si to uplne zaklincoval (on ako sprostý ešte platí za to, že sa môže starať a chrániť) Presne o tom to celom je v podstate sme total tupci platime od najmu pol preukazov kdeakych dalsich poplatkov starame sa chranime a kde aky (.............. doplnte si co potrebujete) nas bude usmernovat sankcionovat prikazovat a v konecnom to bude mat dopad na to ze bude pribudat plotov ram zakazov a buduca generacia vleze tak akurát do parku v meste ◄ reagovať
dovolím si znovu trochu ináč dať môj postoj ku kvótam ... v rámci hesla, ktoré zaviedla Mária Terézia:" V rámci rannej rozcvičky..." som sem nakukol, lebo mi nedá spať ochrana vlka. doteraz sa nám darilo vlka ako-tak chrániť a stav bol stabilizovaný. no prišla zvýšená ochrana, ktorú orgán napriek odporu zaviedol a výsledok je tu: odkaz - k zamysleniu čo to ten pán rozpráva. tak za znižovaním stavu vlka v tanape môžu poľovníci ktorí sú za 20(dvadsať ) kilometrovým ochranným pásmom bez lovu vlka. iné zvesti z jeho úst teraz nejdem hodnotiť. takže kým nebolo 20 km pásmo bez lovu, vlkov bolo dosť a všetci spokojní. to nik nespochybnil! no obmedzili ho nadšenci ochranárski, a výsledkok s dostavil! žeby ten vlk robil naprotiveň a nechcel spolupracovať s ngo? asi ho naučili čítať a bráni sa po svojom. aby som bol korektný k erikerikovi, tak som nakukol aj inde, na Slovak Wildlife Society odkaz a dozvedel som sa, že náborujú divné individuá, ktoré majú zaplatiť za prácu pre nich 190€ s možnosťou beztrestne pobehovať po 5. stupni ochrany v tanape mimo značené trasy v čase uzávery turistických trás kvôli nerušeniu zveri - teda v období pre zver najťažšom - a "monitorovať". nuž tak toto je tá ochrana prírody!!!! v treskúcej zime pobehovať po hore a plašiť, rušiť zver! upozorňujem, že som si nič nevymyslel, čerpal som z vedeckých zdrojov: korzár a stránka ochranárskej organizácie. no a ešte som sa tam dočítal, že tento projekt je zaradený medzi najlepšie... naozaj tu už niekomu preskočilo???? no city bokom, k veci: takže toto monitorovanie je to závažné opatrenie, na základe ktorého sa bude vedecky vedieť, koľko je vlkov na slovensku. ... ... .... niečo vám vadí na mojich slovách? správne! v oboch tatrách a medzi nimi budú ničiť prírodu ocenené vlčie hliadky a výsledok je vedecky určený stav vlkov na slovensku!. natíska sa otázka, prečo si v tanape toto nezabezpečí majko so svojimi zamestnancami???? aký problém??? a v spolupráci s naozaj kvalifikovanými horskými vodcami, chatármi a ďalšími, bez vysoko odborných naškolených naverbovaných decák? no lebo by za to neboli eurá.... pozastavím sa ešte nad tým voľným pohybom v lese. slušný človek sa riadi aspoň zdravým rozumom, keď už nie zákonom a rešpektuje potreby zveri a nebude jej priťažovať v období núdze. no napodiv ten voľný pohyb a vstup do lesa je regulovaný zákonmi a dokonca v zmysle ústavy! a hneď viacerými!!! tak, ako pobehovanie po lese regulovala už mária terézia!!! dnes vôbec nie je možný úplne voľný pohyb po lese!!! no a ten vývoj voľného pohybu je skôr taký, že vďaka takýmto ochranárom a ich šíreniu demagógie sa ten vstup do lesa obmedzí. bude to celkom logický krok vlastníkov k ochrane ich práv a aj povinností. veru i povinností! i tie si totiž tým obmedzením pohybu budú chrániť, lebo vedia, že sú na mieste. na rozdiel od ngo a hlupáčikov, ktorí im naletia. a nebude to žiadna mimoriadna vec, len sa priblížime bežným veciam v európe, kde ten pohyb po súkromných lesoch nie je samozrejmosťou! takže netreba zastrašovať, ľudia už majú dosť ochranárskych svinstiev! ... .... viem pochopiť tých, čo sa otvorene hlásia k podnikaniu v oblasti cestovného ruchu a tiež niečo poukazujú. no priečia sa mi ľudia, ktorí sa navonok tvária ako tí najväčší ochrancovia prírody, hoci im ide len o kšeft. to je tiež na tému kvóty! vedecké výmysly toho typu, ako majkove v článku sú zlom pre vlka! zlom je aj monitoring, a to naprosto zjavným!!! celá koncepcia "ochrany šeliem" je len a len podnikateľským projektom, nič viac. má živiť ľudí, ktorí to nedokážu poctivou prácou. slúži tiež k zdôvodňovaniu existencie spomínaných orgánov a organizácií. takže to sú kv´ty. no a teraz nech mi niekto povie, že môj negatívny postoj k "inštitúciam" ktoré toto upiekli je neoprávnený! lebo sa podpísali pod takéto svinstvo, čo by si žiaden poľovník nedovolil, pretože sa o prírodu a zver stará! a nie že len stará, priatelia, on ako sprostý ešte platí za to, že sa môže starať a chrániť!!! Počuje celý tretí sektor? hľadajte si iné zdroje príjmov a nie na úkor ochrany zveri! .... .... ◄ reagovať
Ak dokážeme pri diskusii povedať A, mali by sme dokázať povedať aj B. K číslu uvádzanému na počte 1256, treba v rámci objektívnosti povedať aj, to že číslo je bez jarných prírastkov. S nimi by to bolo iné číslo, jasne vyššie, tak tie čísla ochranári, poľovníci sa dostávajú hneď do inej polohy, ale keď chcete účelovo narábať s informáciou, tak sa to samozrejme vždy dá. ◄ reagovať
len v skratke v dokumente uvadzane viac ako 2800 vzoriek v inom clanku viac ako 2550 vzoriek info zo sekretariatu TU Zvolen poziadajte o zverejnenie kartoteky vzoriek posledny zaznam zacina inym cislom ako 2 ( ale je mozne ze urcite mnozstvo vzoriek nevyhovovalo a nedalo sa spracovat preco asi uz len pri tomto cisle nie je mozne zverejnit komplet cisla) odovzdane ... prevzate... spracovane .... taka malickos znehodnotene .... ◄ reagovať
Nejako sa nám to pomiešalo s inou témou,takže krátky návrat k vlkovi.Poviem len jedno : ak ochranári budú trvať na tom, že v územiach európskeho významu sa vlk loviť nebude (na spôsob vlaňajších podmienok lovu vlka) ,tak je úplne zbytočné robiť vôbec nejaký monitoring.A ak sa niekto nad týmto tvrdením pozastaví, tak si tým len pre seba vystaví oprávnenie používať pred menom a aj za menom "hrdý" titul "HLUPÁK". M.i. : nebudeme sa predsa podieľať na činnosti, ktorej jediným úmyslom, je ochrániť (zatiaľ) neohrozený a voči poľovníkom konkurenčný druh zveri pred nami samými.Teória voľného pohybu po poľovných revíroch je tu "pseudoochranármi" tiež veľmi pekne rozpracovaná, zákon o poľovníctve však celkom jednoznačne definuje zákaz plašenia zveri a či to niekto chce, alebo nechce, jedinými záujmovými skupinami , ktoré môžu zver pri svojej činnosti plašiť sú poľovníci (neúmyselne i úmyselne - pri spoločných poľovačkách) a pestovatelia a chovatelia, ktorým môže zver ohrozovať úrodu a hosp.zvieratá, a v NP aj občania zbierajúci lesné plody v rámci k.ú. ich trvalého bydliska.(Aby to niekto pochopil, bude mu to treba zrejme "polopatisticky" vysvetliť v najbližšej novele poľovníckeho zákona a zákona o OPaK.)O drístoch na tému výsledkov ev.referenda o zákaze poľovníctva by som radšej pomlčal ,lebo poľovníkov je síce len 1 %,ale napr.Blava a Košice (ako hlavné bašty Homo panelacus)nepredstavujú určite žiadny hlasovací valec - majú spolu totiž len 12 % obyvateľstva SR.Ale kľudne poďme do toho, ja osobne by som sa pokojne spoľahol na názory vidieckeho obyvateľstva, ktoré ochranárov nazýva kadejako len nie slušne ,najčastejšie sa skloňujú nejaké pohlavné údy (podľa pohlavia ochranára)...Preto páni ochranári - ak chcete s nami diskutovať ,musíte predovšetým uznať, že aj my máme právo na názor a existenciu. Z Vašich tvrdení totiž vyplýva len jedna zvrhlosť : demokracia je tu síce pre všetkých,ale nie pre poľovníkov...(A len tak medzi rečou - čudujem sa všetkým, ktorí ešte s takým demagógom ako je istý "MAREKERAM" vôbec diskutujú...) ◄ reagovať
Páni tadiaľto cesta nevedie! Ak sa budú vaše príspevky niesť v podobnom duchu s urážkami, budem nútený každý váš príspevok zablokovať. Ukončite preto radšej túto horlivú debatu. ◄ reagovať
:-D pekne, katka! nu ž naposledy. to odkedy sa miesto štúdie - výledkov za peniaze daňových poplatníkov posiela telefonát??? si ty za hlavičku! len sa nedávaj k potápačom, neuspeješ! už chápem tebe p paule zavolal! a to je slovo božie, jasnéééé. no ja som mu písal, tak ako sa patrí časť odpovede zacitujem: " V súčasnosti dokončujeme analýzy a do konca júla by mala byť hotová štúdia. Potom zverejníme počty a hustoty. Zber nebude pokračovať, ukončili sme ho v zime. S pozdravom, Prof. L. Paule " nuž a na nasledovný dotaz dávno po sľubovanom termíne už neodpovedal. takže tak, študovaný chytrák, stačí ti to takto? alebo na zúčtovanie eurofondov stačí článok vedeckej tasr??? netrep, netrep, netrep! a počty udávané poľovníkmi doteraz nikto nespochybnil. ani paule. a takáto je celá agenda aj okolo vlka. výmysla, klamstvá, manipulácia. takí sú aj aktéri celej dohody. bez výnimky. a to nehovorím o kompetentnosti. tak už prestaň trepať. len hlupák si môže o sebe namýšľať, že má viac poznatkov a skúseností ako desaťtisíce tých, čo tým žijú a celé veky sa aj o vlka starajú. ◄ reagovať
katkaa, TASR napísalo to, čo povedal Paule na tlačovej konferencii. Keď tomu neveríte, treba sa možno dať vyšetriť ... Tu je link na stránku TU Zvolen,kde sami dávajú odkaz na článok, ktorý informuje o ich výskume, predpokladám teda, že TU Zvolen a profesor Paule ten článok autorizovali a súhlasia s jeho obsahom: odkaz ◄ reagovať
poučnè. a to tasr videlo tù pauleho správu? či zas len rečičky? ◄ reagovať
Apple, keď neveríš tlačovým agentúram (TASR) zdvihni telefón a zavolaj Paulemu. Ten Ti povie to isté: "Podľa odborníkov z Katedry fytológie Lesníckej fakulty Technickej univerzity (TU) vo Zvolene žije na Slovensku 1256 medveďov, viac je samíc. Vyplýva to z projektu, ktorý sa začal v lete v roku 2013 a skončil sa na jeseň tohto roka." odkaz A zrejme podobný výskum bude pre vlčiu populáciu. mimochodom, pri zbere vzoriek trusu medveďov pomáhali okrem iných dobrovoľníkov aj poľovníci. V správe TASR sa ďalej píše: "Ako dnes na tlačovej besede vo Zvolene informoval vedúci projektu zo zvolenskej TU profesor Ladislav Paule, ich cieľom bolo s použitím genetických analýz neinvazívnou metódou rozboru DNA zo vzoriek trusu odhadnúť veľkosť populácie medveďa hnedého na Slovensku, hustotu čiastkových populácií a pohlavnú štruktúru. Doposiaľ sa odhady poľovníkov pohybovali okolo čísla 2200 jedincov, odhady ochranárov hovorili asi o 800 medveďoch. Podľa Pauleho dnes je známy síce odhad, ale vychádzajúci z vedeckých poznatkov." ◄ reagovať
zas trepeš!!! ukáž čo zistil paule!!! len nevyťahuj nový čas, ani iný vedecký časopis! si obyčajný demagóg a populista, čo mu nie je nič sväté. len aby si sa mal dobre... zavádzanie aklamstvo je ti už tak prirodzené, že už ti to ani samému nevadí. ale tvrdiť budeš o dušu, všakže! všetci o tom rozprávajú, všetci tomu rozumejú, no nik to nevidel. čo to je? ◄ reagovať
ja viem, aj ti rozumiem. nič nové, my vieme, nie sme za nič zodpovední... alebo si myslíš, že sa toto len tak prepečie??, myslím že nie... nebudeš ty vodiť zvedavcov za eurá kukať vlky, nebudeš.... máš problém, ja na takéto odvádzacie rečičky moc nedám. a vôbec ma neudivuje, že nemáš v sebe hanby, lebo ináč by si sem po toľkých "víťazstvách " ani nepáchol. aj to o niečom svedčí. asi tu moc o vlka nejde, vysychajú fondíky??? treba nové programy všakže... o tomto to je, a nie o vlkovi. ◄ reagovať
A ešte mi nedá apple sa opýtať, či sa potvrdili poznatky poľovníkov v prípade medveďa? Poľovníci odhadovali 2000 kusov a Paule zistil o 750 kusov menej ... ◄ reagovať
apple, však sa pozri sám na seba, čo obsahuje Tvoj príspevok: je odveci a informačná hodnota blízka nule. Čo sme sa nové dozvedeli? Nič. Ja som Ťa aspoň informoval o tom, na koho môžeš nadávať, tak si sa dozvedel zasa niečo nové, čo si doteraz nevedel. ◄ reagovať
škoda komentovať. ak by boli zákony spravodlivé a demokratická, tak tí, čo zavinili neprimeranou ochranou devastáciu vodných tokov, odrybnenie, nevratnú stratu jedinečných živočíchov nezmyselnou ochranou kormorána, a tí samí, čo zavinili nezmyselnou ochranou ohrozenie životov občanov tejto republiky si zaslúžia demokraticky zavesiť za činnosť do prievanu. myslím, že si ich vymenoval všetkých. no niektorí by mali mať výsadu visieť dvakrát. len trepeš, veľa píšeš, no žiadny obsah. myslím, že tu sa ti rozvracať nepodarí. mnohokrát, vlastne zakaždým sa poznatky poľovníkov potvrdili a nie je tomu ináč ani v tomto prípade. ale len pre zábavu: sme jediná krajina na svete, kde ochranári oborníci vyhlásili, že monitorujú samca orla ARNOLDA. keď pri kopulovaní bol naspodu, započala radosť nad novým vedeckým objavom, ktorá sa potvrdila po znesení vajec. máme prvého orla, čo znáša vajcia! pozdrav v klube odborníkov! zoznam si si napísal nižšie. obzvlášť treba pozdraviť a oceniť činnosť poľovníckej komory, jedinému novému orgánu Národného frontu! máš to teda za parťákov! vrana k vrane.... ◄ reagovať
Pán apple, celkom zbytočne sa rozčuľujete. Treba si predovšetkým uvedomiť, že sme právny štát a zákony je potrebné dodržiavať, aj keď sa niekomu niektoré z nich nepáčia. Keby sa nedodržiavali, každý by robil to, čo by sám považoval za správne. A keďže každý považuje za správne čosi iné, nastala by tu anarchia. Jednoducho platia určité obmedzenia, ktorých mantinely sú určené zákonmi. Takto funguje právny štát v rámcoch parlamentnej demokracie. Ale späť ku kvótam na lov vlka. Rada učených, medzi ktorými nechýbali ani zástupcovia poľovníkov, dospela k záverom, ktoré sa zhmotnili do dokumentu "program starostlivosti o vlka dravého" (PS) a tam sa píše, že "vlčie hliadky" = celoročný monitoring vlka budú musieť robiť aj sami poľovníci, inak nebudú môcť vlka loviť. Teda to, čo tu vehementne kritizujete (vlčie hliadky) bude musieť robiť každé jedno poľovnícke združenie, ktoré chce loviť vlka. Môžete sa obrátiť na všetky tie inštitúcie, ktoré sa na PS podieľali, ak sa Vám to zdá "debilné": Kto sa na vypracovaní PS podieľal?: Pracovná skupina – 14 členov, pravidelné rokovania Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky, Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, Sekcia ochrany prírody a krajiny, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, Sekcia lesného hospodárstva a spracovania dreva, Odbor štátnej správy lesného hospodárstva a poľovníctva, Technická univerzita vo Zvolene, Katedra ochrany lesa a poľovníctva, Katedra fytológie, Slovenská poľovnícka komora, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Ústav pre chov a choroby rýb a zveri, parazitológie, Klinika vtákov a exotických zvierat, Národné lesnícke centrum vo Zvolene, Lesnícky výskumný ústav Zvolen, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Združenie miest a obcí Slovenska, Spoločnosť pre výskum, vzdelávanie a spolužitie s prírodou (Slovak Wildlife Society),Lesoochranárske zoskupenie VLK. ◄ reagovať
fakt som sa už tu nechcel vyjadrovať, no nedá sa to čítať. ide nás poučovať ktosi, kto študoval len preto, aby mohol konať proti... a trepe tu nehorázne hlúposti. stavy zveri robili poľovníci nie preto, aby si niečo zdôvodňovali. robili to preto, lebo žiadal štát. a tak to robia i dnes. no príde premúdrelý zmrd, ktorý s tvári ako ochranár a pritom za peniaze vodí po 5. stupni ochrany zvedavcov, aby mohli za poplatok pozorovať zachránené medvede... no kšeft moc nevyšiel, lebo sa ukázalo, že ochrana medveďa v réžii "neskutočne múdrych ochranárov" sa akosi vymkla z rúk napriek varovaniam tých, čo tomu rozumejú - poľovníkov. a výsledok je tu: mimoriadna situácia, čiže čosi ako pernamentný poplach. a jeden z tých, čo toto spôsobili - ohrozili svojou činnosťou občanov na životoch - teraz ide poúčať o vlkoch! snáď to len zle vidím! jedenz tých, čo cca pred 7-8 rokmi tvrdili, že vlkov je 124 a toľko ich bolo i strelených... (číslo si nepamätám presne). a že bez monitoringu sa nedá sčítať. tak vlčia hliadka, ktorá slúži na pernamentné plošné plašenie zveri - alebo na zisťovanie, čo v revíri bolo a už nebude - je ten vedecký nástroj sčítania! napadá mi len jedno pejoratívne klasifikovanie takej činnosti a samotného nápadu: debilné!!! a bolo by asi slušné, aby sa tu samozvaní študovaní "ochranári" radšej nevyjadrovali. nikdy sa žiadnemu "ochranárovi" nepodarilo preukázať, že stavy od poľovníkov sú nezodpovedné. takže radšej treba ísť do hôr, nakrúcať a dehonestovať komentármi zábery. asi tak, erikerik. ............... a dovolím si ešte dopísať, keďže medzitým vybehol nový príspevok. svedčí o hlúposti pisateľa, ináč sa to nazvať nedá. odvolávať sa na údaje bulvárneho časopisu je presne to, čo sa od takéhoto erikaerika očakáva v rámci jeho vyštudovanej odbornosti. a motať demokraciu do tvorby zákona opoľovníctve je už len šľahačka navrch. ◄ reagovať
Stagstalker mal som na mysli prácu profesora Ladislava Pauleho o medveďoch. odkaz Doterajšie expertné odhady (800ks) sú bližšie ku Pauleho číslam, ako poľovnícke odhady, ktoré boli vysoko nadhodnotené. Číslo 800ks nepochádzalo od dobrovoľných ochranárov, ale išlo o takzvaný expertný odhad Štátnej ochrany prírody. Čo sa týka zákonov, tak tie sa prijímajú v parlamente a parlament pozostáva z politických strán, ktoré volia občania. A keďže občannov je 5,5 milióna a poľovníkov z toho iba 1% tak je jasné, že tá nepoľovnícka väčšina láskavo umožnila poľovníkom vykonávať ich právo tým, že platia také zákony, aké platia. Vôbec to tak byť nemuselo. Demokracia totiž nie je diktát väčšiny menšine, ale demokracia je aj o tom, aby menšina mohla vykonávať svoje záujmy. To platí v prípade národnostných menšín, v prípade menšinových cirkví ale aj v prípade poľovníkov a iných menšín. Menšinám sa teda neupiera, ale menšiny by si tiež mali ctiť práva väčšiny. ◄ reagovať
Ktoré výsledky preukázali, že poľovnícky monitoring nadhodnocuje? Myslíš napr. tie súčasné "nadhodnotené" poľovnícke výsledky populácie medveďa avizované na súčasné obdobie už v roku 2008 práve poľovníkmi odkaz ? Myslíš práve tie, ktoré potvrdili aj výsledky skúmania prostredníctvom DNA a konečne zavreli niektorým ochranárskym demagógom ústa? To dobrovoľníci a "vlčie hliadky" za tie roky sčítavali medveďov len pred televízorom, keď ich ustavične bolo do 500ks? Asi o tom je celý projekt "dobrovoľníkov." V konečnom dôsledku slúži len na demagógiu a spochybňovanie poľovníkmi predkladaných čísiel(ala kauza kormorán), ktoré sú relevantné len vtedy, keď to "ekoteroristom" vyhovuje. Môj príklad s meraním rýchlosti si nepochopil. Isté činnosti majú vykonávať profesionáli a hoc je myšlienka "dobrovoľníkov" akokoľvek ušľachtilá, hrať sa môžu inde, svojou kváziodbornou činnosťou len ničia prácu iných. Apropo, nikto im nebráni stať sa príslušníkom ŠOP a robiť to na profesionálnej báze, avšak tam už treba nejaké podmienky spĺňať, vyžaduje to istú odbornosť a to niektorých "kváziodborníkom nevonia." Radšej budú pod krídlami rôznych združení a spolkov, kde sa zaplatením členského a vystavení kartičky člena získava aj patent na rozum, kecať a mudrovať do práce tým, ktorí danú problematiku vyštudovali alebo absolvovali aspoň poľovnícky kurz a prichádzajú do styku aj s praxou. S voľným pohybom na mňa prosím ťa nechoď, k tomu ja úctu mám. Len s právom voľného pohybu v lesoch, ktorý vyplýva zo zákona, taktiež ide ruka v ruke aj mnoho ďalších povinností, ktoré rovnako stanovuje zákon a na tie bohužiaľ väčšina voľne pohybujúcich sa ľudí rado zabúda. Voľný pohyb nie je anarchia chodenia si kade chcem a ako chcem, k voľnému pohybu úctu mám, ale nie k priestupcom či iným individuám, ktoré si voľný pohyb zamieňajú z generálnym právom obmedziť práva iných, ktoré na danom území platia v rovnakom čase a ktorých uplatňovania má zákonnú oporu akou je napr. právo poľovníctva. Práva poľovníkov, ktoré si mimochodom v tomto vlákne vytiahol ty, nie sú práva trpené, poľovníci sú občania rovnako ako iní ľudia a vykonávajú právo poľovníctva v zmysle zákona a často aj na svojich pozemkoch, pričom väčšina z nich je majiteľmi pozemkov aj v chránených územiach, kde práve oni musia trpieť rôzne bezzásahové zóny, vymyslené ľuďmi, čo vlastnia kus chodníka pred bytom v paneláku. Lov sa nezakáže, to je len mokrý sen zadredovaných a zadymených guru, ktorí ho snívajú v naivnej idylke divočiny v urbanizovanej krajine 21. storočia. Lov na rozdiel od "voľného pohybu", ktorý má najmä oddychový charakter aj prináša reálne ekonomické výsledky, podieľa sa na hospodárstve štátu a vzhľadom na súčasne počty zveri bude mať ešte intenzívnejší charakter. ◄ reagovať
Stagstalker, práva a povinnosti poľovníkov nie sú predmetom tohto diskusného vlákna, preto sa netreba zbytočne o tom rozpisovať. Téma je kvóta lovu vlka. A tá sa bez monitoringu stanoviť nedá. To, čo doteraz zo strany poľovníkov prebiehalo nie je monitoring. Neprebiehalo to totiž celoročne a dlhodobo a nebolo to koordinované. Jednotlivé poľovné združenia medzi sebou nekomunikovali. Dochádzalo k duplicitnému sčítaniu šeliem a tak sa umelo navyšovali ich počty. Voľný pohyb osôb v lese je zakotvený v našich zákonoch, treba sa s tým jednoducho zmieriť. Kritizovať niekoho, že sa voľne pohybuje po lese je smiešne a kontraproduktívne. Treba si uvedomiť, že poľovníkov je iba 1% populácie a práva poľovníkov sú v podstate trpené práva, či sa to niekomu páči, alebo nie, lebo drvivá väčšina občanov láskavo umožňuje poľovníkom vykonávať ich práva zakotvené v zákonoch. Mohlo by to byť aj opačne, žeby sa lov zakázal. Keby došlo k referendu, poľovníci by nemali šancu. Preto považujem za dôležité chovať ku právu voľného pohybu osôb po lese úctu, je to totiž o slobode. Neslobodu sme už raz zažili za komunistov. Preto treba kritizovať, ako si aj napísal nešváry a protizákonné konanie: pohyb motorovými vozidlami po lese, hlučné správanie návštevníkov, rozhadzovanie odpadkov atď. a nie voľný pohyb osôb po lese. K tomuto: "Na cestách taktiež nevznikajú samozvané "rýchlostné hliadky" merajúce rýchlosť, táto činnosť prislúcha polícii, nie hocikomu, kto chce." To je zlý príklad. Meranie rýchlosti na cestách je zisťovanie porušovania zákona. Vlčie hliadky monitorujú populáciu vlkov, teda nemonitorujú trestný čin. Na zisťovanie pytliakov máme napríklad lesnú stráž. Vlčie hliadky však môžu pytliakov odrádzať páchať nelegálnu činnosť už tým, že územie monitorujú, teda majú preventívny charakter. Preto som napísal, že monitoring vadí hlavne pytliakom a je celkom jedno, či tento monitoring robí Štátna ochrana prírody, poľovnícke združenia alebo dobrovoľníci. Práve dobrovoľníci a ŠOP ukázali, že poľovnícky monitoring šeliem dáva nadhodnotené výsledky. ◄ reagovať
Práva jedných končia tam, kde začínajú práva iných. Keď už si zabŕdol do zákonov, tak právo výkonu poľovníctva nie je len právo poľovníkov loviť zver a stavať poľovnícke zariadenia, ale súhrn práv a povinností zver cieľavedome chovať a chrániť, loviť ju, ulovenú alebo inak usmrtenú zver a jej vývojové štádiá a zhody parožia si privlastňovať alebo predávať, zbierať vajcia pernatej zveri na účel jej vyliahnutia a chovu s povolením podľa osobitného predpisu a využívať na to v nevyhnutnej miere poľovné pozemky, poľné a lesné cesty. Ten pojem je oveľa širší a už z jeho samotnej podstaty vyplýva, že k jeho aplikovateľnosti v praxi resp. reálnej využiteľnosti tohto práva musia byť splnené určité predpoklady, ktoré vzhľadom na povahu života divej zveri a poľovníctva ako takého kolidujú s voľným pohybom každého všade, vlčími hliadkami a inými samozvanými "pomocníkmi lesa.", ktorí svoje opodstatnenie obhajujú len právami (najmä slobodou pohybu), avšak povinnosti sú im cudzie. Vo svojom príspevku uvádzaš, že monitoring vlka bude vykonávať Štátna ochrana prírody a tiež užívatelia poľovných revírov. Nikde tam nevidím zmienku o "vlčích hliadkach". Už samotná myšlienka takejto hliadky je scestná, pretože vlk sa dá monitorovať len dlhodobým pozorovaním, nie občasným behaním po lese hrajúc sa na vlčiu hliadku. Takáto činnosť je len kontraproduktívna, sťažujúca monitoring tým, ktorí ho budú robiť buď profesionálne alebo v rámci výkonu práva poľovníctva. Na cestách taktiež nevznikajú samozvané "rýchlostné hliadky" merajúce rýchlosť, táto činnosť prislúcha polícii, nie hocikomu, kto chce. A že monitoring vlčími hliadkami vadí pytliakom? Nevadí. Vlčie hliadky nemajú žiadne oprávnenia, ktorým by vedeli pytliaka riešiť, skôr riskujú, že nejaká guľa od človeka páchajúceho trestný čin poletí aj ich smerom, ono pri reálnom páchateľovi TČ huba plná rečí a natáčanie na mobil kožuch nezachránia. Nie je pravdou, že ľudia zver neplašia ak sú ticho, vyplašia ju aj poľovníci a to sa vedome snažia o presný opak. Nepoznám človeka, čo sa mimo profi fotografa či poľovníka na love pohybuje alebo sa snaží pohybovať ako duch a určite bežný návštevník lesa nesleduje smer vetra a ďalšie veci, prostredníctvom ktorých vie o tebe zver skôr ako ty o nej, čím je plašená a preháňaná a narušením jej bežného režimu je taktiež sťažený aj jej lov, za ktorého možnosť si práve poľovníci platia. Nerobme tu z návštevníkov lesa anjelov. Väčšina z nich sa trepe autom pokiaľ sa až dá, opeká kde nemôže, pri ceste lesom sú hluční, často pod vplyvom alkoholu, resp. obklopení deťmi, ktoré bohužiaľ od rodičov neboli poučené ako sa majú v lese správať a tiež radi "púšťajú psíkov nahánať sa so srnkami". A po takýchto "návštevníkoch" často ostávajú po lese prázdne flaše, obaly od sladkostí či iný bordel. Ja viem, v súčasnosti je moderné vytrepať sa do prírody a pri najmenšom obmedzení " ústavnej slobody pohybu" ide mnohých rozhodiť, pričom vzhľadom nato, že ich napomínajú najmä poľovníci, sú práve oni triedni nepriatelia. Toto zmení len zmena oprávnení poľovnej či lesnej stráže, kamera do ruky a blokové pokuty na mieste. Niektoré víkendy sa dá z porušení zákonov (o poľovníctve, o lesoch atď) natočiť celovečerný film. Na slovákov bohužiaľ stále najlepšie platí represia, na dobré slovo ešte počúvame neradi. Disciplinovaní ľudia nikomu nevadia. Ani fotografi, bežný poľovník dobrého fotografa ani nezahliadne a nevadia si(riziko úrazu pri možnom výstrele je však na inú diskusiu). Avšak tých disciplinovaných je čoraz menej, niektorí ľudia práva iných proste rešpektovať nechcú a poľovníkov už z princípu, keďže "mediálno- ochranársky výmaz mozgov" dosiahol neuveriteľný rozmer a "paneláková" mládež, ktorá pozná život na dedine len z obrázkov, zdesená pohľadom na zabíjačku či usmrcovanie sliepok je vďačným materiálom na formovanie. ◄ reagovať
Čítam posledné príspevky, ale k téme sa vyjadrila iba TataOrosova. Tie kritériá na stanovenie kvót sú zatiaľ iba návrh. Ešte to nepodpísal minister. Výsledný dokument stále nepoznáme. Ročnú kvótu lovu vlka určuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Návrh kritérií na stanovenie kvót lovu vlka v budúcnosti je jedna vec a doterajšia prax určovania kvót je vec iná. V novom návrhu "Plán manažmentu vlka dravého" je stanovená povinnosť účasti poľovných združení na monitoringu vlka. Lov vlka sa vykonáva prednostne posliedkou a postriežkou, ale navrhuje sa znovu zaviesť za určitých obmedzení späť lov na spoločných poľovačkách (či to prejde, je otázne). A ešte k tým príspevkom, čo tu zazneli mimo tému. V podstate sa ukázalo, že niektorí poľovníci vôbec neovládajú poľovný zákon a iné zákony. Nezodpovednými vyjadreniami, ktoré nie sú podložené platnou legislatívou tak robia poľovníkom veľmi zlé meno. Tak napríklad, poľovníci, ale aj majitelia lesných pozemkov by mali vedieť, že naše zákony povoľujú peším osobám voľný pohyb po lesných pozemkoch s výnimkou chránených území v 3. až 5. stupni ochrany. Ak chce niekto zakazovať voľný pohyb ľudí po lese, mal by si najskôr doštudovať naše zákony. A o fotografovaní ani nehovorím. Fotografovať v lese môže ktokoľvek, nie je to výsada poľovníkov. Poľovníci síce platia majiteľovi pozemkov za prenájom poľovného revíru, to však neznamená, že ten les je potom výlučne určený pre poľovnícke aktivity a ostatní doň nemajú prístup. Prenájom sa platí preto, že poľovníci môžu na pozemkoch vykonávať právo poľovníctva - teda loviť zver a stavať poľovnícke zariadenia podľa zákona o poľovníctve. Právo loviť zver teda prislúcha len poľovníkom, ostatným nie. Ostatné práva však platia rovnako pre poľovníka, ako pre obyčajného turistu, či občana. Teda právo voľného pohybu po lese a napríklad aj zber húb. Tieto činnosti sa nepovažujú za plašenie zveri, pokiaľ sa ľudia pohybujú v tichosti. Majiteľ pozemku aj nájomca pozemku (poľovnícke združenie) musí takéto činnosti strpieť. Ak sa ale poľovníci (viz. v tejto diskusii) vyjadrujú štýlom, ako keby les patril iba poľovníkom, robia tak poľovníkom medvediu službu a kazia dobré meno poľovníkov v očiach verejnosti. K navrhovanému monitoringu vlka: Budú realizovať nazávisle Štátna ochrana prírody a tiež užívatelia poľovných revírov. Bude sa realizovať veľkoplošný zimný monitoring šeliem stopovaním na snehu. Pri vlkovi sa bude realizovať aj letný monitoring, to znamená evidencia reprodukčných párov a prírastku. Pri všetkých šelmách aj monitoring a zisťovanie početnosti na základe nalýz DNA. K vlčím hliadkam: pokiaľ sa dodržiavajú pravidlá (tichý pohyb po lese) vlčie hliadky nemožno považovať za činnosť, ktorá by plašila zver. Naopak, ide o monitoring, ktorý budú musieť v budúcnosti vykonávať aj užívatelia poľovných revírov, čiže budú v podstate robiť to, čo robia ochranárske vlčie hliadky už niekoľko rokov. Monitoring nevyhovuje iba jednej skupine ľudí a to sú pytliaci. ◄ reagovať
trochu mimo kvót, ale poučné, ako zjavne ochranár klamal v záujme chovateľa. môže ísť o poistný podvod. a ešte jedna neoficial: dnes nad DK (jeleňou oborou) zabité teľa, podľa jpp možný útok dravca... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.