Neadresujem , veď oni zase zagágajú - boli časy keď na Slovensku bola zriadená tzv. medzirezortná komisia pre veľké šelmy, v ktorej bolo na základe dohody dvoch ministrov paritné zastúpenie reprezentantov MP (čiže lesníkov a poľovníkov) a MŽP SR, čiže prepytujem "ochranárov". Jej predsedom bol nebohý pán Prof.Doc.Ing .Hell ,Csc.Ovšem paritné zastúpenie pánom "ochranárom" nevyhovovalo, pretože nemohli diktovať svoje (vášmu gáganiu veľmi podobné hovadiny) a preto začali zasadania komisie veľmi sofistikovane a organizovane bojkotovať tak, že komisia tým pádom nebola uznášania schopná.V priebehu roka sme sa dokázali stretnúť dvakrát a po tom už ani raz. Po cca 2 rokoch nefunkčnosti nasledovalo náhle úmrtie p.Prof.Hella a ochranárske hyeny na čele s ich ministrom Žigom to využili a po pár rokoch existenciu nimi znefunkčnenej komisie ju zrušili. A členom tej komisie som bol (ako bývalý profesionálny ochranár a vtedajší poľovný referent podniku št.lesov v Žiline aj ja).Ak budete taký ochotný a zaplatíte mi (ako dôchodcovi) účasť na Vami spomínaných konferenciách ,som samozrejme ochotný sa ich zúčastňovať a s radosťpou Vám vyvracať Vaše bludy ,trebárs aj ten o ekopôvode (vraj nížinných) poľských vlkov, ktorý im bráni v obsadení česko-poľských pohraničných horstiev.Vaša vysokourodzená "paodbornosť" neovláda ani fakt, že vlci (ako pôvodne stepný a lesostepný prvok) prirodzene uprednostňujú plochejší terén,pretože v členitom teréne majú oveľa vyšší výdaj energie a pri organizovanom love svorky majú aj veľmi sťaženú orientáciu. Keby ste sledovali zunovuobsadzovanie stredného a severného Slovenska v r.1975 až 1985(lenže vtedy,t.j. okolo roku 1980 boli dnešní "superochranári" ešte menej ako vajce),tak by ste prišli na to, že vlci boli o cca 5 rokov skôr na Hornej Orave a potom v Kremnických vrchoch ako na väčšine územia Nízkych Tatier či vo Veľkej ,alebo Kriv. Malej Fatre, hoci tam bola populačná hustota ich potravy ,čiže jelenej zveri, oproti Orave možno až 5-násobná. Znovu zabúdate, že u nás stačilo 10 rokov k tomu, aby sa vlk posunul o 200 km na západ ,ba lokálne aj viac . A šíril sa z menej členitých horských lesov na východe Slovenska do vysokých hôr str. a sev.Slovenska ,ovšem súdne "hrátky" chrapúnskych ochranárov po r.1994 spôsobili, že vtedy sa napr. zo Žiaru,L.M.Fatry a Javorníkov "zásluhou" guľovníc musel stiahnuť (lepšie povedané - bol načierno vystrieľaný) a dnes sú tieto orografické celky prakticky bez vlkov a dám krk na to ,že po pár rokoch súčasnej totálne primitívnej ochranárskej politiky to bude s vlkom horšie a horšie, lenže nielen tam ale - VŠADE,asi tak ako je to v Poľsku,v Česku, v Maďarsku , v Rakúsku a pod.A Vaše strkanie hlavy do piesku mu pomôže asi tak ako mŕtvemu kabát.Takže priznajte si ,že ich absencia v českých horách má omnoho prozaickejšiu príčinu a tou sú zase len a len guľovnice poľských a Vašich poľovníkov.Verte mi, že Vaše mudrovanie na základe osvojenia si kvázi "odborných" drístov rôznych ochranárskych par*zitov (okrem toho, že silne pripomínate to vajce čo by chcelo učiť sliepku) je ozaj ,ale ozaj krajne trápne . Seďte radšej potichu niekde v rohu ,počúvajte skúsenejších a potichu šúpajte nohami.Inak ,chápem Vaše rozhorčenie - tak vy (naivky toho najväčšieho "kalibru") sa snažíte o čo najprísnejšiu ochranu veľkých šeliem a zisťujete , že celé to vaše snaženie sa zrejme nielen rozplynie do stratena ,ale otočí sa proti nim samotným ,a to len preto ,lebo ste si v mene svojho tragikomického ega odhryzli taký veľký krajec, ktorým sa idete zadrhnúť.Keby ste sa zadrhli vy tak by to zrejme veľa ľudí nemrzelo, Vašou vinou však trpia nemé tváre našej prírody. Mali by ste sa hanbiť a nie ešte drzo tvrdiť, že niečo chránite! Keby tí vlci vedeli, kto vlastne spôsobil, že sa z lesníkmi a poľovníkmi uznávanej súčasti revírov stali nežiadúcimi a vlastne celoročne prenasledovanými asi by vám to riadne zrátali ...A ešte niečo - ani ja si nespomínam, že by som čítal nejaké svetoborné práce od Vašich smutno-smiešnych karikatúr,ak samozrejme nepublikujete pod inými menami ,či na periférnych fórach, ktoré nie sú také rozšírené ako poľovnícke či lesnícke periodiká disponujúce niekoľko desaťtisícovými nákladmi...Ch*dáci zakomplexovaní...