Taktiež ma pobavila nižšie, z kontextu vytrhnutá citácia delenia poľovníkov na dobrých a zlých, na základe ktorej marekeram odvodzuje existenciu len dvoch skupín poľovníkov- dobrých a zlých. Klasický čiernobiely koncept videnia, ktorý len zosilňuje moje presvedčenie, že so pseudochranármi nie je možné dosiahnuť kompromis. Pre nich existuje len všetko alebo nič, sú proste dobrí poľovníci (tí čo nechcú vlka strieľať) a zlí(ktorí ho strieľajú). Existencia aj poľovníkov, ktorí chcú regulovať stavy každého druhu tak, aby sa v prírode už tisíce rokov narušenej človekom udržal rovnomerný stav je pre nich neakceptovateľná. Narúša totiž ich myšlienkovú tézu "jednotného definovaného nepriateľa" a zároveň eliminuje opodstatnenosť ich existencie ako celku, pretože svoju vlastnú existenciu podmieňujú práve bojom proti poľovníkom, ktorí by bez ich zásahov a "kvalitne odvedenej práce" zlikvidovali vlka či iné šelmy. Celkom som však nepochopil prvotnú resp. komplexnú myšlienku autora, ktorého marekeram citoval resp. neviem, akým spôsobom sa môže poľovník dostať do tej či onej skupiny, ono vnímanie dobra a zla je subjektívna záležitosť, veď napríklad všeobecne aj vagabundi majú policajtov a prokurátorov za zlých, kým títo to vnímajú naopak :) A dôvodiť vznik SPK tým, aby sme "mohli disciplinárne postihovať ľudí, ktorí sa nespracú do kože", nuž, tu nechám nech si vytvorí názor každý sám. Teraz niečo k príspevku m98 dnes o 18:11 hod. V jednom svojom príspevku v tejto téme som uviedol, že vlkovi by pomohla nižšia kvóta bez územných obmedzení namiesto alibisticky vyššie kvóty, ktorej splnenie je v praxi veľmi ťažko vykonateľné a jej nesplnenie vzápätí používané na podporu argumentov o všeobecne nízkych stavoch vlka dravého na SR. To, že prílišné obmedzenia lovu môžu mať za následok latentnú kriminalitu a skresľovanie štatistík (ako to naznačuje Lysec) je ďalší, potencionálne sekundárny dôsledok. Potom sa dnes v stanovisku ŠOP dočítam, že lov vlka sa nebude realizovať v lokalitách v zmysle prílohy č. 9 k vyhláške 24/2003 Z.z.a na územiach európskeho významu kde vlk predstavuje predmet ochrany, pričom lov vlka nebude realizovaný ani v uznaných poľovných revíroch, ktoré len čiastočne zasahujú do ÚEV kde vlk predstavuje predmet ochrany. Čiže nie na tej časti územia poľovného revíru, ktorá spadá do ÚEV, ale v celom poľovnom revíre ako celku. Keď si človek potom pozrie zoznam ÚEV a priloženú mapku, naozaj nadobudne pocit, že sa dá vlk legálne loviť len niekde v kukurici na juhu SR alebo v miestach, kde naozaj len zablúdi. Kto je tu potom alibista a aký "kompromis" poľovníci vlastne v kvóte dostali? Je to podobné ako dostať obed zdarma v meste bez reštaurácií. Tiež je úsmevné, keď sa k stavom vlka v Strážovských vrchoch na SR vyjadruje čech zo Zlína. Ako nič v zlom, ale má to asi takú výpovednú hodnotu ako keď ma bude chcieť sused poučiť koľko pív mám vo vlastnej chladničke. Rešpektujem odborníkov spoza hraníc, netvrdím, že tam nie sú, ale niektorí bratia česi by nám mali do šeliem kecať až potom, keď ich tam trvalo udržia a "ochránia" aspoň za jeden autobus. A obmedzovať nás, aby ste vy mohli mať čo ste si sami vo voľnej prírode zlikvidovali, bez ohľadu na dôsledky u nás, je snaha, ktorá by si zaslúžila pár výchovných na holý zadok. Na záver len toľko, že nesúhlasím s banom niekoho, kto má antipoľovnícke názory. Toto síce je poľovnícka stránka, ale má umožňovať diverzitu názorov, nebudeme tu snáď diskutovať len medzi sebou a vzájomne si pritakávať. Treba banovať invektívy, urážky a porušenie pravidiel fóra, nie odlišný názor. Pokiaľ je diskutér nekonštruktívny, treba ho ignorovať, nie zabanovať. Treba si udržať patričný nadhľad, toto fórum čítajú aj ľudia nepatriaci ani k jednej skupine a správny prístup, rovnako ako možnosť oboznámiť sa s argumentami oboch strán im môžu pomôcť vytvoriť si vlastný názor na vec. Veď niektorými príspevkami odporujúcimi zdravému sedliackemu rozumu si pseudochranári kopú vlastný hrob. V tejto reportáži odznie zaujímavý postreh bežného človeka na stavy šeliem na SR
odkaz