Neviem odpovedať na otázku, či by to vlkovi pomohlo. Ak by sa celoročný zákaz dodržiaval, tak by populácia v prípade dostatku zdrojov (tie by boli určite) a priestoru mohla rásť. Otázne ale je, či nárast potrebujme, keďže chceme ako spoločnosť vykonávať nejaké aktivity v krajine. No a veľmi otázne je, či by si ten zákaz vôbec dodržiaval, keďže ani súčasné pravidlá sa nerešpektujú. Nebuďme naivní, obaja vieme, ako to naozaj je. Ja osobne si myslím, že vlk do našej prírody patrí. Otázne je v akom počte. No a na druhej strane, ak je početnosť vlka vyššia, teda viac ako dostatočná na prežitie populácie, prečo potom vlka nemanažovať a nedovoliť poľovníkom jeho odstrel. Trebárs aj za poplatok, ktorý by sa následne mohol použiť na monitoring vlka. Bol tu nedávno poľovník a ochranár z USA a mal veľa pekných prednášok, ako to funguje v USA, v jednom parku kde on pracuje. Perfektný systém, kde poľovníctvo a financie z neho ťahajú výskum a ochranu. Ochranári to nevedeli pochopiť a často z ich úst bolo počuť, že škoda, že je poľovník. Ale ono to vôbec nebolo na škodu. Systém aký tam majú, o ktorom rozprával, by bol podľa mňa u nás ideálny. Aby som to uzavrel. Môj názor je taký, že v rámci SR treba urobiť monitoring vlka (sčasti sa už robí), následne pomenovať, akú veľkú populáciu tu chceme, bolo by možné tu mať, a vytvoriť potom plán manažmentu (ten súčasný stojí na hlinených nohách) a to aj s tým, žeby bol legálny odstrel. Aj keď ochranárom poľovníctvo nechutí, je to legitímna záľuba, ako každá iná a má svoje miesto aj v súčasnej spoločnosti. Ja má poľovníctvo rád. Ale ak by som raz bol poľovníkom (čo verím, že sa raz stane), tak by som na vlka nevystrelil. Som ovplyvnený školou M. Mičuru, a podľa jeho myšlienok je vlk nedotknuteľný. A to bol poľovníkom "par excellence."