Pán Lysec nikoho adresne neoslovil, ale ani nič dokopy nepovedal, takže niet na čo reagovať. Pán Lysec sústavne a opakovane podsúva informáciu, že poľovníci pytliačia na vlkov. A Admin nič. Ja som za také dostal BAN na 2 mesiace. Za to, že som si dovolil upozorniť, podobne, ako to robí pán Lysec, že problém pytliactva vlkov existuje. Samozrejme, že existuje, to nik nepopiera. Nebudem tu rozoberať, že kto pytliači, lebo by som zasa dostal BAN, poviem iba, že tento problém existuje. Netreba pred ním strkať hlavu do piesku, ale ani ho preceňovať, či zveličovať. Ale o tom, koľko vlkov sa za rok upytliači môžeme viesť iba siahodlhé dišputy, ktoré nikam nevedú, lebo to jednoducho nik nevie, aká je skutočnosť. Dajme tento problém na chvíľu stranou a sústreďme sa na to, že iba polovica dospelých vlkov sa podľa výskumov dožije prirodzenej smrti na starobu. Každý druhý dospelý vlk zahynie predčasne. Čo je teda hlavnou príčinou úbytku dospelých vlkov, keď vlk okrem človeka nemá v našich podmienkach prirodzeného nepriateľa? V normálnych podmienkach zahynie väčšina vlkov po strete dvoch svoriek, platí teda, že vlk je sám sebe najväčším nepriateľom. Za smrť mnohých vlkov je zodpovedný človek hlavne v dôsledku legálneho a nelegálneho lovu, plánovanej kontroly vlčej populácie a po zrážke s dopravnými prostriedkami na ceste a železnici. Svoju daň si vyberajú tiež choroby , predovšetkým parvoviróza, psinka, svrab a besnota, ochorenie spôsobené pľúcnymi červami. Pomerne časté prípady sú po súboji so silnou korisťou. Brániaca sa korisť väčšinou vlka nezabije hneď, ale spôsobené zranenia môžu byť často smrteľné. Avšak vlčia populácia má pomerne silnú rozmnožovaciu schopnosť, vďaka ktorej môže za normálnych podmienok straty spôsobené vysokou úmrtnosťou bez väčších problémov opäť vyrovnať. Ak nepočítame človeka, hlavnou príčinou predčasných úmrtí dospelých vlkov sú sami vlci vo vzájomných súbojoch. V našich podmienkach je zrejme hlavnou príčinou človek, teda legálny a nelegálny lov. Preto je potrebné poznať stav vlčej populácie, lebo pri tlaku prirodzených faktorov a človeka súčasne sa ľahko môže dostať populácia vlka do nepriaznivého stavu. A na to je potrebný monitoring a mapovanie. To sa nedá stanoviť subjektívne od zeleného stola, že v akom stave sa nachádza vlčia populácia, lebo JPP.