Osobne si myslím, že keď už nič, tak S100 aspoň zdvihne predaj S101, lebo potom ako som si to dnes vyhodnotil, tých pár stovák sa asi oplatí pridať, teda pokiaľ chce človek vyslovene Sauer. Dnes som behal po nete a robil si menší prieskum zbraní v tejto cenovej kategórii (Tikka-ktorá ma mimochodom novší model T3x, steyr mannlicher CL II, Sauer S101, sako 85). Nie so všetkými z týchto zbraní som prišiel do hlbšieho kontaktu, ale prelúskal som naše aj zahraničné fóra. Čo sa týka nejakého sumáru: Kvalitou spracovania, resp. estetikou mi najlepšie vychádzajú mannlicher CL II a sako 85. Subjektívne to vnímam rovnako, Sauer S101 je popri nich také polienko, aspoň na prvý pohľad, ergonómiu teraz neriešim. Spoľahlivosť a funkčnosť bola zasa spomínaná najmä v súvislosti s S101, ktorá má zopár predností ako dobrá spúšť, 60% uhol otvárania záveru, zamykanie záveru do hlavne (90% u mannlichera mi skutočne prekáža, sako osciluje okolo 70%, tikka detto) a tiež váha, ktorú má Sauer S101 v porovnaní s ostatnými prakticky najnižšiu(bral som do úvahy kaliber 6,5x55SE). U mannlichera sa vyskytoval problém s praskaním zásobníkov, Sako malo problémy s vyhadzovaním nábojníc, pri tikke sa ľudia sťažovali na poistku a povrchovku. Problémy s nábojnicami určitých výrobcov pri sauer S101 som zachytil len na tomto fóre, je to možno výnimka potvrdzujúca pravidlo. Keď sa vrátim k váhe zbrane,samozrejme Sako aj Tikka maju ultraľahké modely, ale nie vždy si tam človek nájde požadovaný kaliber. Taktiež nie som zástancom poistky na boku, to už radšej to koliesko čo má mannlicher CL II. Ako nevýhoda Saueru S101 sa môže javiť za tepla nalisovaná hlaveň do púzdra záveru, ale rozmeňme si to na drobné. Povedzme, že bežný poľovník hľadá sekundárnu pušku, ktorá však bude zaťažovaná po väčšiu časť roka v pomere 60% posliedka, 40% postriežka. Povedzme v kalibri 6,5x55SE. Nech ročne vystrelí aj 200 nábojov. Bude takýto človek počas aktívneho poľovného života uvažovať o výmene hlavne? Asi ťažko. Áno, môže sa stať nehoda, hlaveň sa poškodí a jej výmena bude asi nemožná. Ale koľko krát sa to reálne stáva? Navyše keď si to človek aj s robotou a dôverou k opravenej zbrani, ktorá mala poškodenú hlaveň zráta, často krát radšej siahne po kúpe zbrane novej, najmä ak ho tá pôvodná nestála mailand. Záver je taký, že rozhodnúť sa je ťažko. U mňa by prím asi hral chod záveru, spoľahlivosť zbrane a celkový komfort, ktorý mi najlepšie vychádza asi predsa len u Sauer S101, rovnako ako váha medzi 3,0-3,1kg pri modeloch, ktoré sú pre mňa zaujímavé. Hoc i na úkor estetiky, mannlicher a sako a možno dokonca aj tikka predsa len vyzerajú na pohľad lepšie. Presnosť je +- rovnaká u všetkých, pokiaľ by Sauer spravil obdobné modely ako artemis aj v iných kalibroch, nemusela by to byť až taká zlá kúpa. Samozrejme pri cene do 1400 eur, cenníkové ceny nie sú totiž vždy aj tie pultové, všetko je to o dohode a vzájomne výhodnom obchode :) Karty môže ešte zamiešať browning, ale tam ako najväčšiu nevýhodu vnímam malý výber kalibrov.