Chlapi, načo toľko vzrušenia nad posratou novelou? Ak hospodár povie že sa strieľať vysoká nebude, tak sa strieľať nebude a . Všetci dobre vieme, že na vysokú sa zadurilo aj predtým aj teraz, tak čo? Tí múdrejší postupom času prišli na to, že to nieje dobré a zmenili stratégiu lovu z kolektívneho na individuálny čo je pekné, ale celkovú problematiku selekcie to ani zďaleka nerieši, lebo ak by sme chceli správne a dôsledne vyselektovať každú chorú, prestarnutú, nevodiacu jelenicu, matku dvojičiek, tak by sme museli strieľať za ideálnych podmienok, čo je v členitých revíroch Slovenska nepravdepodobné.Tým chcem povedať jedno, že ani individuálnym lovom sa nezaručuje dôsledná selekcia možno skôr naopak, uvediem príklad z praxe...Je po ruji, koniec októbra, konečne prišiel čas na odstrel holej, idem do revíru, poľujem celý deň individuálne, lístie šuští no našťastie predvečerom v rúbani pohnem jelenicu ktorá pár sekúnd postojí na kraji mladiny a ja konečne stiahnem spúšť nevediac, že som práve vystrelil na vodiacu, možno vedúcu jelenicu. Črieda sa dáva do pohybu a ja nevnímam okolie len rozmýšľam čo ďalej...Nesmiete sa na mňa hnevať ale selekcia u samičej zveri je u väčšiny poľovníkov neznámy pojem( hovorím za seba a moje okolie z východného Slovenska, môžem sa samozrejme mýliť), takže súhlasím s názorom, že sa zlegalizuje nelegálne, ale takto sa vlastne poľovalo za éry tzv. ľudového poľovníctva roky(+ prešiváky) takže je to v pohode...V pohone ak príde črieda vysokej viem že, prvá ide vedúca jelenica ďalej vodiace s jelenčatmi na konci tie na odstrel ale to je teória a v praxi to je o trošku ináč, ale skúsený a poriadny poľovník vždy vie načo vystrelí či v pohone alebo na posede...Tým nechcem obhajovať odstrel netrofejovej raticovej zveri na spoločných poľovačkách len chcem povedať, že ani lov individuálnym spôsobom nezaručuje neomylné rozhodnutia...