luptyK tomuto som sa dopátral pri čítaní uznesenia výboru NRSR pre pôdohosp. a živ. prostredie, k novele zákona o poľovníctve :
(5) Na spoločnej poľovačke možno loviť malú zver a diviačiu zver, podľa pokynov vedúceho spoločnej poľovačky tiež netrofejovú raticovú zver podľa plánu chovu a lovu, inú zver podľa § 56 ods. 1 a zver, ktorá nepodlieha poľovníckemu plánovaniu.“.“.
Ide o doplnenie pojmu, ktorý umožňuje regulovanie premnožených druhov zveri v poľovných revíroch a eliminovanie škôd.
Ak som tomu dobre pochopil tak budeme môcť na spoloč. poľovačke na pokyn vedúceho poľovačky poľovať aj na netrofejovú raticovú zver? Čo vy na to? Je to plus alebo mínus pre naše poľovníctvo?
Stagstalker, 10.1.2014 o 12:59 Za premnoženie diviačej podľa môjho názoru môže najmä nesprávna sociálna (veková a sexuálna) štruktúra jej lovu- čiže práve nesprávna, resp. 0 selekcia (a to najmä neselektívny odlov bachýň (je rozdiel streliť bachyňu-lanštiačku a rozdiel streliť starú, 4-5 ročnú bachyňu), kancov, málo intenzívne strieľanie prírastku a lanštiakov, prekrmovanie na vnadiskách a podobne). Ďalej je problémom rozšírenie monokultúr rôznych plodín (čo ma devastačné dopady aj na drobnú zver), najmä kukuríc, kde sa diviaky zdržujú v bezpečí takmer celoročne a v neposlednom rade aj miernejšie zimy (nižší úhyn, tiež aj to, že niektoré bachyne majú vrh aj 2x do roka, dostatok bukvy a žaľuďa). Diviaka veľa poľovníkov vníma ako kus mäsa s raticami, aký výjde takého strelia, potom sú tu veci súvisiace s lovom na spoločných poľovačkách atď...Čo sa týka lovu holej na SP, mne príde etickejšie a zodpovednejšie streliť holú za svetla, v stoji "pohnutú" honcami, ktorí su navyše 2 doliny vzadu (neraz sa mi stalo, že mi pri posliedke prišla zver lebo ju pohol hubár, turista atď) ako diviaka naverímboha v behu prenasledovaného psami. A vôbec mi nevadí, že je to na SP, ja osobne v tom nevidím problém, po bežiacej zveri predsa nestrieľam. Všetko je to ale o ľudoch, žiadny zákon "vnútornú kultúru" jednotlivca nevylepší a tých, ktorí ju maju pokrútenú podľa seba aj tak neobmedzí. Netreba si zakrývať oči a moralizovať, stačí len nadhodiť tému svietenie pri love, ktoré krásne napovie aký asi veľký "strašiak" zákon pre niektorých je.
apple, 10.1.2014 o 14:27 Stagstalker, ja si názor tvorím na základe štúdia relevantných údajov a poznania. v takýchto prípadoch nie z učebníc o poľovníctve. teda skôr len interpretujem súčasné poznatky a neboj, autori sú objektívni, nemajú s komorou nič spoločné. tí na základe dlhodobejších poznatkov z viacerých štátov dosť hodnoverne pomenovali problém. nespočíva v nesprávnom odstrele, ale vo veľkoplošnom hospodárení. tam, kde ho nemajú, problém nie je. a môže to byť len pár km od našich hraníc. no my ten problém máme . rozpad sociálnych štruktúr spôsobil prebytok a ľahká dostupnosť potravy a nie "nesprávny selektívny odstrel". to je fakt a nie názor. a tiež pri nezmenených podmienkach hospodárenia je naprosto scestné sa domnievať, že to akýsi "selektívny odstrel" vyrieši. musíš zmeniť podmienky dostupnosti potravy, aby sa s tým dalo niečo robiť. ostatok sú kecy a majú ten istý dopad ako ochrana kormoránov. sociálna štruktúra sa nevytvára na základe veku diviaka, však? ale je to dôsledok podmienok, v akých žije. .............................. a k lovu holej na spoločných: zmena uvoľňujúca tvrdosť spoločenských pravidiel musí byť podložená určitým stavom vedomia spoločnosti. no a k tomu sme nedospeli, vývoj je opačný! teda o akých kritériach - zodpovednosti sa tu splieta? zákon o poľovníctve ide tak ďaleko, že vytvoril nerovnosť občanov pred zákonom! to hovorím o trestnoprávnej, aby sme si rozumeli. teda aj preto je zlý a takými ustanoveniami, ako je napr lov holej na spoločných tento stav ešte zhoršuje. nerozumiem teda, na základe akých objektívnych kritérií možno takú zmenu akceptovať. nesúhlasím teda aj s tvojím výrokom,: --"žiadny zákon "vnútornú kultúru" jednotlivca nevylepší a tých, ktorí ju maju pokrútenú podľa seba aj tak neobmedzí" -- lebo ak ho zovšeobecním, tak každý zákon je k ničomu! a to sú anarchistické teórie.... ◄ reagovať
Stagstalker, 10.1.2014 o 12:59 Za premnoženie diviačej podľa môjho názoru môže najmä nesprávna sociálna (veková a sexuálna) štruktúra jej lovu- čiže práve nesprávna, resp. 0 selekcia (a to najmä neselektívny odlov bachýň (je rozdiel streliť bachyňu-lanštiačku a rozdiel streliť starú, 4-5 ročnú bachyňu), kancov, málo intenzívne strieľanie prírastku a lanštiakov, prekrmovanie na vnadiskách a podobne). Ďalej je problémom rozšírenie monokultúr rôznych plodín (čo ma devastačné dopady aj na drobnú zver), najmä kukuríc, kde sa diviaky zdržujú v bezpečí takmer celoročne a v neposlednom rade aj miernejšie zimy (nižší úhyn, tiež aj to, že niektoré bachyne majú vrh aj 2x do roka, dostatok bukvy a žaľuďa). Diviaka veľa poľovníkov vníma ako kus mäsa s raticami, aký výjde takého strelia, potom sú tu veci súvisiace s lovom na spoločných poľovačkách atď...Čo sa týka lovu holej na SP, mne príde etickejšie a zodpovednejšie streliť holú za svetla, v stoji "pohnutú" honcami, ktorí su navyše 2 doliny vzadu (neraz sa mi stalo, že mi pri posliedke prišla zver lebo ju pohol hubár, turista atď) ako diviaka naverímboha v behu prenasledovaného psami. A vôbec mi nevadí, že je to na SP, ja osobne v tom nevidím problém, po bežiacej zveri predsa nestrieľam. Všetko je to ale o ľudoch, žiadny zákon "vnútornú kultúru" jednotlivca nevylepší a tých, ktorí ju maju pokrútenú podľa seba aj tak neobmedzí. Netreba si zakrývať oči a moralizovať, stačí len nadhodiť tému svietenie pri love, ktoré krásne napovie aký asi veľký "strašiak" zákon pre niektorých je. ◄ reagovať
goret, 10.1.2014 o 12:04 Mišo, ide aj o splnenie lánu lovu, resp. náhradu škôd poľnohospodárom a lesníkom, ak sa plán lovu nesplní. Povolenie opasku o jednu dierku naša ministerská vrchnosť poriešila možnosťou splnenia plánu v rámci spoločných poľovačiek. Zámerne píšem poriešila a nie vyriešila. Inak sú aj iné riešenia (zatiaľ nelegálne, ale nie nevyužívané).