Za premnoženie diviačej podľa môjho názoru môže najmä nesprávna sociálna (veková a sexuálna) štruktúra jej lovu- čiže práve nesprávna, resp. 0 selekcia (a to najmä neselektívny odlov bachýň (je rozdiel streliť bachyňu-lanštiačku a rozdiel streliť starú, 4-5 ročnú bachyňu), kancov, málo intenzívne strieľanie prírastku a lanštiakov, prekrmovanie na vnadiskách a podobne). Ďalej je problémom rozšírenie monokultúr rôznych plodín (čo ma devastačné dopady aj na drobnú zver), najmä kukuríc, kde sa diviaky zdržujú v bezpečí takmer celoročne a v neposlednom rade aj miernejšie zimy (nižší úhyn, tiež aj to, že niektoré bachyne majú vrh aj 2x do roka, dostatok bukvy a žaľuďa). Diviaka veľa poľovníkov vníma ako kus mäsa s raticami, aký výjde takého strelia, potom sú tu veci súvisiace s lovom na spoločných poľovačkách atď...Čo sa týka lovu holej na SP, mne príde etickejšie a zodpovednejšie streliť holú za svetla, v stoji "pohnutú" honcami, ktorí su navyše 2 doliny vzadu (neraz sa mi stalo, že mi pri posliedke prišla zver lebo ju pohol hubár, turista atď) ako diviaka naverímboha v behu prenasledovaného psami. A vôbec mi nevadí, že je to na SP, ja osobne v tom nevidím problém, po bežiacej zveri predsa nestrieľam. Všetko je to ale o ľudoch, žiadny zákon "vnútornú kultúru" jednotlivca nevylepší a tých, ktorí ju maju pokrútenú podľa seba aj tak neobmedzí. Netreba si zakrývať oči a moralizovať, stačí len nadhodiť tému svietenie pri love, ktoré krásne napovie aký asi veľký "strašiak" zákon pre niektorých je.