Záleží od toho, na čo ho chceš používať. Ak hlavne na posede, tak v pohode pevné zväčšenie. Ja som nedávno na guľovnicu nasadil 3-12x50 s osv. bodom. Na spoločnej som s tým na 3x zväčšení strelil 6 diviakov (5 v behu - všetko za ucho - až som žasol:-) Strieľal som aj s kolimátorom, je to o niečo lepšie, ale teraz by som už doňho neinvestoval. Teraz sa variabil chystám kúpiť aj na guľobrok, nakoľko ním strieľam často líšky na vábničku a už sa mi stalo, že som na blízko brokom zluftoval, lebo vzhľadom na terén a svetlo som mal problém ju vôbec dostať do puškohľadu so 6-násobným zväčšením. Vábim aj v zarastených miestach, kde sa "bojuje" na blízko, takže ho využijem. Na druhej strane, u pevných je nižšia cena. U variablov máš 2 možnosti zobrazenia zámernej osnovy. Buď sa zväčšuje spolu so zväčšením puškohľadu alebo ostáva rovnaká - kríž je stále rovnako hrubý. Čo sa týka kvality zobrazovania a svetelnosti, marí sa mi, že tam sú nejaké rozdiely, ale to už musia napísať fundovanejší užívatelia...