CZ 550-557-FS - diskusia
Ake su recenzie na novu gulovnicu od Českej Zbrojovky na rok 2012-13 . Bude to to iste ako model 550 s maličkymi vylepšeniami alebo to bude uplne nova gulovnica s vymakanejšim zaverovym mechanizmom lebo už teraz starši model 550 mal zaver nič moc ... Čo vy na to ?
Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?
Najlepšia odpoveď
Teda v mojich príspevkoch som len tam mieril, kde som mieril.
a čo ten hospodár je nadradený zákonu, keď zakazuje a následne povoľuje loviť srnčiu od kalibru 6,5mm??? Ibo poznám zákon SR a čítal som o okolitých štátoch, kde, čím a ako sa má loviť - akým kalibrom ( dopadová energia + stanovená váha strely). Ale ako to píšeš Ty, zdá sa mi to pritiahnuté za vlasy. Predsa sú kalibre aj 6, resp. 6,2 a tie majú na srnčiu ešte dokonca zbytočne prebytočný účinok. Ale inak podstatu veci tvojho príspevku som pochopil. Hospodári v PZ skôr zakazovali používanie 222, 223, 5,6x50RM a pod. na lov jelenej a diviačej zveri- s tým som sa stretol.
rys2-čo sa týka používania malých kalibrov na lov raticovej, u kolegu polovníka hospodár zakázal lov srnčej kalibrom menším ako 6,5mm a úplny s týmto názorom súhlasím. Pri love nejde len o jouly a pokial si to niekto nedokáže v hlave zrovnať, taký by nemal polovať!
Čo sa spreju týka tak k tomu sa ani nevyjadrujem - to si tiež neviem predstaviť :) či ho mám stále nosiť v rukách alebo ho rýchlo ťahať s kabátu ked sa s poza zákruty vynorí maco :). Ale bo ked bude fúkať opačný vietor tak asi omráčim saám seba a medvedovi uľahčím robotu :)))
milanko12 - to že je silnejšia ešte neznamená že ma vyšší smrtiaci účinok ! To záleží hlavne od druhu strely , váhy strely, rýchlosti atd. A tu zistíš že 308W a 30-06 ti spravia tú istú robotu - len 308W z nižším spätným rázom - čo je aspoň pre mňa dosť podstatná vec .
Ty si ako vždy zasa nedával pozor a nereagoval- ale dalej si sa hádal s "iboom" . Takže moja ďalšia reakcia zo dňa 14.11/2007 :
milanko12 - TUG nieje energicky najvýkonnejší v 308W kukni na Hornadyho : 308W :strela SST- LM- 9,7g - 4055 J , strela BTSP-LM-10,7g - 4108 J čiže dosť t o sú úsťové rýchlosti a v ešte v 365 metroch majú energiu jedna 2040 J druhá 2068J . dobrá strela má veľa energie ale zobrať na medveda alebo ťažkého jeleňa by si ju mohol len blázon alebo samovrah ! daleko lepšia a vhodnejšia je strel ORYX alrbo ten TUG:) a prečo ??milanko12 ? vieš ?? lebo energia nieje všetko a ešt niečo k tomu čoo??
A do tretice môj predposledný príspevok :
milanko :) ehheheh vidno že ti agresia zatemnuje mozog :)) ukáž mi kde som ja tvrdil že 308W je silnejší než 30-06?? každý vie že 30-06 ja silnejší :) ja som len ja som reagoval na tvoje slova a k tomu TUGU :) je jasné že pri tích strelách od Hornadyho čo som spomínal do 308W je 30-06 o zhruba 200 J silnejší . Len ma už zlostia \"inteligenti\" ako ty čo sa stále oháňajú energiou -! Kedy si už konečne uvedomíš že úderová energia a smrtiací účinok nieje to istéé! ?
Tvoj príspevok zo dňa :15.11 :
ovecccccc zas si ulpne mimo ja som porovnaval vahovo rovnako tazke strely a co si porovnal ty? len si nasiel to najsilnejsie co existuje na trhu a porovnavas to s najslabsim! co ktomu dodat len tolko ze zaboha musis mat pravdu aj ked sa bavime o niecom ulne inom...uz 100 rokou vseci poznaju 30-06 ako najsilnejsiu s najslabsich a ty tu ides teraz niekomu davat rozumi ze 308 je silnejsia !!!poviem ti len jedno papaier znesie vsetko
Jje zsa poriadna blbosť ! lebo porovnávať strely TUG a sttrelu sierra Môžeš jedine tak ty ! kedže tie strely su absolútne neporovnateľné ! ale tebe stačí vidieť v zátvorke pár matematických čísel a si z toho celučký "pif-paf" :)
A na záver mi ukáž kde som vo svojích príspevkoch tvrdil že 308W je výkonejší ako 30-06. :)
Pri výbere 7x64 a 308w, osobne by som volil 7x64, podľa mňa je to na Slovensku najviac rozšírený a univerzálny náboj na všetkú u nás žijúcu zver.
Poľoval som s 7x65R, čo je podobné a mám výborné skúsenosti. Teraz vlastním 30-06 a taktiež spokojnosť.
Pôvodne som chcel 7x64, nebolo ju vtedy možné zohnať, zdražovalo sa, tak som zvolil, čo bolo po ruke a tak mám 30-06. Mám širší sortiment nábojov a hlavne zvykol som si :-)))