Príspevok presunutý z diskusie Aky typ gulovnice si mam vybrat? (autor: consul).
Niekoľko, všeobecných rád pred kúpou guľovnice z mojej praxe. Podotýkam, moje rady sú iba pre tých, ktorí majú na nákup zbrane určitý finančný limit. Tí, ktorí tento limit nemajú, nech sa ani ďalej neunúvajú s čítaním môjho príspevku.
1. Je potrebné si položiť otázku "bude moja nová zbraň slúžiť iba mne, resp. existuje predpoklad pokračovania jej loveckého života v mojom rode - deti, vnuci..."?
2. Koľko finančných prostriedkov som ochotný/schopný do zbrane investovať ?
Pri prvej otázke je dôležité mať dopredu jasno, či nám nebudú vadiť na zbrani napr. plastové prvky vo zvýšenej miere oproti štandardu, resp. súčasti z ľahkých zliatín (nie vždy totiž zostáva len pri zmene estetickej hodnoty zbrane, častokrát sa znižuje tiež funkčnosť ) a tiež, či sme ochotní strpieť určité chýbajúce časti zbrane, ktoré však výrobca deklaruje v štandardnom vyhotovení (chýbajúci napináčik, mieridlá, chýbajúca krytka mušky, chýbajúca pryžová pätka a. pod.). Ak si odpovieme kladne, zvoľme najnižšie verzie renomovaných svetových výrobcov loveckých zbraní. Ak však vyznávame tradičné materiály a výrobné postupy, zamerajme sa na tzv. vlajkové lode možno nie takých známych výrobcov. Funkčnosť zbrane je v tomto kontexte určujúca.
Pri druhej otázke ide hlavne o mieru akceptovateľnosti týchto kompromisov.
Pamätajme, že každá zbraň je predovšetkým vizitkou jej majiteľa a nie výrobcu!
Konkrétne rady som ochotný poskytnúť cez poštu, resp. súkromný e-mail.
Ing.Kohút