Príspevok presunutý z diskusie 30-06 sako (autor: Minik).
S KJG má asi najlepšie skúsenosti Lovec, tomu s nimi išla karta, Jaguar je taký, divný...stávalo sa mi, že mi 140gr strela neprestrelila napr.50kg diviaka, ale to asi iba 2x. Vysoká, veľké diviaky...nemám výhrady voči tejto strele. XRG som neskúšal, ani som nezháňal strely, lebo ešte teraz mám slušné zásoby iných striel. Ale ako najúčinnejší monolit mi zachutil GMX, len škoda, že ho nerobia pre 30cal ťažší, napr 180gr. Ja som GMX nadupal v 300wm, ak si dobre pamätám okolo 1000m/s v 150gr strele,strieľal som ho asi 2 roky, ale bohužiaľ som ani raz nenašiel strelu, všetko priestrely. S TTSX to isté. Raz dávnejšie si pamätám, s Lovcom1 sme boli na polovačke a on strelil dva diviaky okolo 50-60kg, stáli za sebou, dal im to cez hlavu a nedalo mi, chcel som nájsť zbytok strely, lebo konečne som nenašiel výstrel a hurááá, strela ostala pod kožou na druhom diviakovi, bola to TSX, a zachovala si asi 90% hmotnosti, ak sa mýlim, Igor oprav ma, dúfam, že ju máš doma.
Samozrejme monolity potrebujú rýchlosť, ja sa bavím len o prebitom strelive, a poľujem s 300wm, tak strelivo dupem na vysoké výkony, veď do tej hilzne sa zmestí a keď je to magnum, tak nech to letí svižnejšie. Neviem, aké výkony s monolitom má kupované strelivo, nechce sa mi merať rýchlosti, ale určite nie také, aké si tie strely zaslúžia.
Mibe74: čo sa týka účinku, tak to si popozeraj po nete, čo spôsobuje tento typ strely v mäkkom tkanive z anatomického hľadiska, tá potvorská dutinka je úžas...je to na dlho, ale keby som písal, že je to veľmi šetrné strelivo, klamal by som, pri prechode cez kosť,je to divoké, pri rane na krk hmm, niekedy diera aj na dve päste, ale zase to nie je podliate, je to všetko dotrhané, úlomky sú natlačené všade...čiže psík dostane tiež porciu a rana napr.tesne za lopatku, niekedy trochu podleje rebrá, ale nič strašné, ale zase si to odnesú vnútornosti... Veľa ľudí si mylne myslí, že je to tzv.celoplášťové strelivo, pretože im tam chýba olovo...ale sú v úžase, čo tá strela dokáže. Čiže zhrnutie, presné strely, ranivosť vynikajúca, smrtiace účinky ani nehovorím...pekné video tu:
odkaz, v balistickom gele vidíš čo spôsobí táto strela v tele zvierat.Preto to dobre ostáva v ohni aj pri zle umiestnených ranách...