dlhy prispevok nasleduje. uz mi neda nereagovat, ciastocne trochu off topic, lebo treba, a ciastocne k veci.
naozaj, chodim na fora anglicke, ruske a dalsie, nechcem pisat ake, aby to nevyzeralo tak, ze sa chvalim tym, kolkymi jazykmi rozpravam. pisem kvoli niecomu inemu.
aj v zapale debaty su tam ludia k sebe VZDY slusni. Anglicania, Americania, a ano, aj ti Rusi. majitel norinca a majitel purdey si vymenia nazory, mozno sa trochu podpichnu, ale nesie sa to cele v odlahcenom tone. podstatne su argumenty, nie osobne postoje a vztahovacnost.
myslim, ze tu v prvom rade chyba zasah moderatora. autori zopar prispevkov by si zasluzili plnym pravom ban na IP! pan admin, ak chcete zachovat aku-taku uroven debaty, zvazte prosim, ci by tu nebol na mieste mensi vychovny zasah...
v druhom rade mi bije do oci nasa slovenska natura. ten, kto vlastni cosi lepsie alebo je snad v niecom dobry, si mysli, ze uz je "king". cize kazdy, kto si dovoli obhajovat nieco o triedu (2, 3...) lacnejsie, je prenho naivka (v lepsom pripade). napada mi zname prislovie, "zabudol vol, ze telatom bol". kazdy nejak zacina. resp. nie kazdy ma peniaze na drahe, aj ked kvalitne pusky. vytrubovat preto do sveta, ze ta lacna zbran je dobra len na nacvik postoja na strelnici (a podobne), svedci o arogantnom zmyslani.
takisto mi pripada smiesne, ked ti, ktori sa citia takymto postojom dotknuti, reaguju nadavkami a urazkami. argumentujme a pisme k veci! inak sa to sklzne k porovnavaniu "kto ma vacsi". detinske, nie? poslednych x prispevkov uz nema nic spolocne s IZ, a chudak zakladatel tohto vlakna urcite nebol zvedavy na osobne vypady. tak sa trochu krotme, prosim. ak niekto nema co k teme podstatne napisat, nech nepise.ak ma negativny nazor, nech povie, nekupuj preto a preto. naco to este dalej rozvijat?
teraz k veci.
kupil som si aj ja IZH-27-EM-1C 12/12 v niklovej uprave. ano, su lepsie pusky. ale ja ju chcem najma na polovacky, kde ju mozem otlct a potom to nelutovat. tiez sem tam na strelnicu.
pred nakupom som precital stovky stran, americkych, ruskych for. pochopitelne, rusi o nej vedia najviac, a preto aj najviac informacii bolo u nich. mimochodom, americania, ktori maju ovela vacsi vyber ako my, aj viac penazi, si mnohi tiez tuto zbran kupuju (resp. licencny remington spartan 310, co je ta ista zbran). a je tam vela spokojnych majitelov. preco by si amici kupovali nieco, co dobre nefunguje? hovoria, ze tato puska je ako tank, hrubo opracovana, nepekna, ale odolna, spolahliva a vydrzi roky.
ja som ju bral preto, ze nemam penazi nazvys. zivim rodinu a stara puska odisla. kupil som ju, lebo verim pouzitemu materialu. hlaven je tvrdochromova, vydrzi. urcite mam pri nej mensie pochybnosti ako v pripade CZ brokovnic vyrobenych v turecku alebo samotnych tureckych zbrani. rusi podla mna na materiale neklamu. preto je asi aj taka tazka. lebo je tam poctiva ocel, ziadna zliatina. jasne, pazba je kus vesla, povrchova uprava sa zlupe, ale to sa da napravit.
pred nakupom som si urobil zoznam moznych problemov, a snazil sa im vyhnut uz pri kupe. mam zoznam vo worde, kto chce, nech mi posle PM, zaslem.
bezne poruchy:
- vyhadzuje plnu nabojnicu spolu s prazdnou
- nevyhodi nabojnicu vobec
- vyhadzovace nefunguju synchronne
- odpaluje dve rany sucasne
- spodny zapalnik neodpaluje niektore druhy nabojnic
- poistka v dosledku spatneho narazu prveho vystrelu odskoci a zaisti
- v medzere medzi hlavnami je konzervacny piesok, ktory sa sype pocas par prvych stoviek vystrelov
- vnutorny mechanizmus je od vyroby spinavy a su v nom kovove piliny od vyroby
- kriva sina
a dalsie. (mimochodom, nemalo z tychto moznych chyb sa objavuje aj u renomovanych vyrobcov). na kazdy z tychto problemov je riesenie. vacsinou jednoducha zalezitost, vyzadujuca minimalne naklady a par desiatok minut usilia.
na problemy som bol pripraveny. pri kupe som vyskusal ejektory, fukncnost udernikov, ci suciastky nemaju volu atd. hned po nakupe som pusku do srobiku rozobral, kompletne vsetko vycistil, jemnym smirglom zabrusil drsne hrany, s citom naolejoval. aj predpazbie a zapadky vyhadzovacov. skratil som pruziny vyhadzovacov, aby sa zatvarala lahsie. pridal som svetlovodnu musku.uz samotnym vycistenim vnutra baskuly sa da predist mnozstvu problemov.
vystrelil som zatial 500 ran, co je, samozrejme, nic. moja skusenost nema ziadnu vypovednu hodnotu. ale problemy som nemal. puska sa sice neotvara lahko ako beretta, ale moja zena (ktora je dost utla) ju bez problemov otvori a zavrie. opakovane. nabojnice vyhadzuje OK. odpadlo mi akurat ocko na remen, vypadol kolik. oprava za 10 centov.
a puska je urcite presnejsia ako ja. este si dam namorit pazbu, lebo viem, ze do roka sa bude lupat. no a co. za cosi vyse 400 euro mam kozlicu s ejektormi, jednospustou, tvrdochromovymi hlavnami, s vymenitelnymi cokmi. za nalacnejsie marocchi by som musel dat 750.za ten rozdiel si mozem kupit pouzivanu gulovnicku.
jednu vec by som chcel potencialnym zaujemcom, aj kritikom napisat. tato puska nie je zbran, ktoru si kupite a utekate hned na strelnicu ku vsetkej spokojnosti vystrielat tisicky nabojov. ak mate taketo ocakavania, kupte si radsej tu berettu alebo browning, lebo by ste mohli byt z IZ sklamani. beretta alebo browning maju dost prostriedkov, aby sa venovali detailnej vystupnej kontrole a milimetrovemu opracovaniu suciastok, preto su ich vyrobky take bezproblemove. a take drahe. keby to tak robili aj rusi, IZ-ka by bola o triedu lepsia zbran. ale to by sa aj premietlo do ceny.
treba minimale vycistit vnutro a citlivo vsetko naolejovat. az potom chodte na tu strelnicu. kovova struzlinka dokaze pridriet udernik, potom neodpali. alebo nevyhodi nabojnicu. tomu sa da predist dokladnym cistenim. problem sice moze byt aj inde, ale potom treba aj ine riesenie.
takze zaverom: kto ma skromny rozpocet a ma aspon trochu technicke zmyslanie a je pripraveny "vychytavat muchy", nech ide do IZ. bude mat za malo penazi celkom slusne mnozstvo muziky. koho to odradza, nech si prisetri a kupi nieco lepsie. asi tak.