So záujmom som si prečítal diskusiu týkajúcu sa fotopascí. Keďže sám som osobne vyskúšal 4 modely, podelím sa aj ja o svoje poznatky a skúsenosti. Ako prvý model som si ešte v r. 2009 cez e-bay z USA objednal fotopascu Moultrie I-40 s asi 60-timi infra LED diódami. Výhoda tohto modelu bola laserové zameriavanie (čo už má dnes aj model SG 550 MMS), veľký dosah IR diód v noci a pracovala na 6 ks veľkých D batérií, ktoré nie sú také háklivé na mrazy, takže v pohode pracovala aj v zime počas mrazov. Nové batérie v nej vydržali 4-5 týždňov. Nevýhodou bola vysoká hmotnosť s batériami a veľké, neohrabané rozmery. Po 1,5 roku používania sa mi pokazila...(spadla mi na zem). Potom som už od predajcu na SK zakúpil model Scou Guard SG 550-V, ktorý mám aj dnes. Výhodou sú malé rozmery, robí celkom slušné foto, menšou nevýhodou je, že "nažhavenie" diód v noci je vidieť, ale zveri to evidentne nevadí. Vlani na jeseň som z ČR zakúpil model Acorn LTL 5210 MM, ktorý zasiela aj MMS správy na mobil. Práve tento model mal LED diódy modrého sfarbenia s vlnovou dĺžkou 940 nm a skutočne môžem potvrdiť slová borzu 222 - diódy s touto vlnovou dĺžkou sú pre ľudské oko v tme ABSOÚTNE NEVIDITEĽNÉ. Práve preto sa tento model hodí na stráženie a monitorovanie objektov. Nevýhoda tohto modelu, aspoň z môjho pohľadu bola malý dosah IR diód v noci. To som ale vyriešil dokúpením prídavného IR prísvitu UWAY tiež s čiernymi IR diódami. Ďalšou pre mňa nevýhodou bola trochu nevydarená sendvičová konštrukcia kamery, keď pre nastavenie kamery v teréne bolo potrebné oddeliť zadný MMS modul, aby bol prístup k displayu a ovládacím tlačidlám. Tiež zabudovaná anténa kamery niekde nemala dostatočný signál na odosielanie MMS na mobil. Teraz je ako novinka model LTL Acorn 6210 MM, ale pri tomto modeli je cena dosť vysoká. Keďže táto moja kamera bola ešte v záruke, u predajcu som ju vymenil nakoniec za model Scout guard 550 MMS. Tento model má síce "viditeľné" IR diódy, ale je pre mňa jednoduchší na ovládanie (má malý diaľkový ovládač), má laserové zameriavanie na snímaný objekt a externú anténu pre lepší príjem GSM signálu. S týmto modelom som zatiaľ relatívne spokojný. Čo sa týka prenosu záberov do mobilu, ja využívam operátora Orange. Založil som si nový paušál ŠTART. Keď so SIM kartou netelefonujem, za paušál samozrejme nič neplatím. K paušálu ŠTART mám aktivovaný balík 200 MMS mesačne za cenu 7,55 € mesačne. Na kamere si nastavím denný limit odosielania fotografií tak, aby som limit 200 MMS za mesiac neprekročil, potom sa účtuje 0,40 € za každú MMS navyše. Denne 6 - 7 MMS ako informácia, čo sa deje na vnadisku mi úplne stačí. Teraz momentálne mám kameru doma, a čo je výhoda, tento paušál ŠTART sa dá v orange bezplatne deaktivovať a znovu aktivovať, keď ho budem potrebovať. Takže toľko moje skúsenosti. Ešte sa opýtam ostatných, ktoré modely fotopascí majú ešte posielanie fotografií ako dáta cez GPRS? tento model Scout Guard 550 MMS to nemá.