.270win je paradny kaliber z kategorie tych univerzalnejsich, spolahlivo ti bude fungovat aj v hlavni 56cm, aj v hlavni 51cm. To by potom kopec ludi tie saueri v prevedeni highland s 51cm hlavnou v tomto kalibri mohlo pohadzat do kosa. Ver mi, pri normalnom polovani a strelbe do 250m nebudes mat problem a nejaky ubytok rychlosti ani nepostrehnes. Ovela vacsiu chybu v rozptyle sposobis ty ako strelec a tiez limity fabrickeho streliva. Co sa tyka ranivosti rovnako bez problemov, o par cm kratsia hlaven sposob deformovania strely neovplyvni natolko, aby si to markantne citil alebo aby sa ti strela spravala neprirodzene. Kratsie hlavne sa zacali robit najma preto, ze aj vyrobcovia na zaklade dopytu pochopili, ze vacsina lovcov v beznej praxi viac uplatni a vyuzije skladnu zbran s dobrou manipulaciou ako par ms naviac vdaka dlhsej hlavni, ktore su pri beznej strelbe zanedbatelne. Pri 51cm hlavni postrehnes mierne silnejsiu ranu a zablesk z hlavne, ono prach skutocne nemoze vyhoriet tak dokonale ako pri hlavni 60cm+. Ale pre beznu prax je to zanedbatelne. Sam ten kaliber mam, viem ho v praxi porovnat aj v 56cm aj v 51cm hlavni, rovnako ho viem porovnat s kalibrom 7x64 so 60cm hlavnou .270win mi sedi viac. Rovnako vykonna, prijemnejsia na strelbu, s vynikajucou balistikou. Neviem o ziadnom probleme, ktory by v praxi sposobila kratsia hlaven pri tomto kalibri. To skor viac zveri odbehlo ked chlapi s dlhymi laufami klepli o posed pri manipulacii :) Pokial nejdes prebijat, strielat na velke vzdialenosti a nechces potencial kalibru vyuzit naplno(poznam naozaj malo ludi, ktori vyuzivaju limity tohto kalibru), neries dlzku hlavne pokial nepojdes pod 50cm. Co sa tyka zbrane, nove je nove. Neviem ako rychlo zbran potrebujes a ako velmi si vies odlozit, ale ja by som s tvojim rozpoctom siahol po tikke ci cz, s tym, ze optika by bola asi delta titanium. Len tento komplet bohuzial tvoj rozpocet o par stovak prekroci...kazdopadne si vyber kaliber a aj zbran, o ktorych budes ty vnutorne presvedceny, ze ich chces, tvoja spokojnost je dolezita. Ked sa ti paci .270win, len smelo, je to vynikajuca volba v standardne prevedenych zbraniach. Davas do placu svoje, ja ich nazyvam "odhladovane" uspory, tak si vyber to, co ti vnutorne bude robit radost. Kupit nieco o com nie si po prvom chyteni vnutorne presvedceny a musis robit privelky kompromis nie je nikdy dobra volba...