V prvom rade si musí sám zadávateľ otázky odpovedať, aký je jeho postoj k poľovným zbraniam a akú časť z jeho "radosti" z poľovníctva zbraň tvorí. Tento faktor je u každého iný. Pre niekoho je zbraň len nevyhnutný doplnok a prostriedok na ulovenie zveri, je spokojný s hocičím čo strieľa a trafí A5 na 100m, niekto je namrzený keď si poškriabe pažbu počas piršu a top stav zbrane a jej presnosť je preňho základ spokojnosti. Niekto je na moderné, nové zbrane, iný hľadá predvojnovú jednušku v kalibri, kde si musí nechať náboje len prebiť. Veď keď to prirovnám k autám, niekto bude jazdiť na hocičom čo ho odvieze a účel mu to splní, spokojnosť nenaruší, auto len tankuje a občas umyje, iný si auto každý víkend starostlivo leští a hnevá ho aj vŕzganie plastu v kabíne a tým mu pokazí celý šoférsky zážitok. A vôbec to nemá nič so snobizmom a podobne. Autá aj zbrane sú hračky chlapov a každý máme k nim iný vzťah. Ja sám mám aj zbraň, ktorá je oveľa staršia ako ja a mám s ňou pekné zážitky lebo ma nikdy nesklamala. Samozrejme, že cena zbrane nemá nič s kvalitou zážitkov, to však neznamená, že si má vybrať hocičo do 1000,-eur a neskôr šetriť na niečo čo si vysníval. Nový komplet(puška,montáž, optika), ktorý nebude mať výrazne slabý článok v cene do 1000,-eur proste neposkladá. Pri kúpe niečoho "ojazdeného" si to treba dobre ohmatať a určite vyskúšať na strelnici. A určite zobrať so sebou niekoho, kto sa tomu trocha rozumie. Neodmysliteľnou súčasťou poľovníctva je okrem pozorovania zveri a starostlivosti o revír aj lov a pri zážitkoch z neho má zbraň podstatnú úlohu. Myslím, že nikomu k spokojnosti nepridá, keď bude prvé úlovky dohľadávať alebo ich vôbec netrafí lebo puška bude rozhadzovať alebo optika neudrží kríž. Prípadne sa bude vlastnej zbrane báť, lebo mu nesadne pažba a kaliber, ktorý ho v takejto kombinácii pravidelne preplieska či mu rozbije obočie. Ja sám viem ako ma vie znechutiť keď chybím hoc i líšku a to mám zbraňový komplet od začiatku nový a kvalitný a teda chyba je teda väčšinou za pažbou. O to viac by som bol namrzený, kebyže miniem drahocenné úspory a z výsledku budem sklamaný. Kúpa staršej zbrane je buď o dlhom hľadaní alebo kompromise- takáto zbraň si totiž v sebe nesie pečať predchádzajúceho majiteľa a to buď vo vonkajšej úprave zbrane (pažba, montáž, optika), ale aj vnútornej (predchádzajúca starostlivosť o ňu, vady vzniknuté nesprávnym používaním)a kombinácia týchto faktorov môžu novému majiteľovi spôsobovať len starosti, nie radosti. Výhoda novej zbrane spočíva v tom, že pokiaľ majiteľovi sadne do pleca, tak v súčasnej dobe výrobcovia aj tých lacnejších zbraní ponúkajú od výroby presnosť okolo 1MOA a samozrejme zákonnú záruku, pričom pri novej zbrani je menšia šanca, že sa niečo pokašle od začiatku, aj keď táto možnosť tam samozrejme je. S uvedeným rozpočtom by som sa pozrel po staršej zbrani v dobrom stave a v preferovanom kalibri(alebo rozsahu kalibrov), je mnoho poľovníkov, čo za život zo zbrane vystrelilo pár rán. Do montáže a optiky by som určite investoval, kúpiť si niečo len aby bolo a potom s tým nevidieť ani počas splnu alebo to nastreľovať každých 5 rán význam nemá. To potom skutočne radšej čakať a šetriť.