Z hľadiska stop efektu budú oba kalibre na tom plus- mínus rovnako. Čo sa týka "zostávania v ohni" v súčasnej dobe je to skôr od určitých kalibrov 6,5+ skôr záležitosť streliva ako kalibru. Ja osobne však "zver v ohni" za nejaké terno nepovažujem, oveľa radšej mám ak odbehne do 30-50m od nástrelu, z hľadiska hygieny diviny je to podľa mňa vhodnejšie. Zver, pokiaľ je dobre zasiahnutá týmto spôsobom dostane krv zo svalov, dobre sa vykrví a mäso potom aj dlhšie vydrží, pri prípadnom rozmrazení sa v ňom tak nerozkladá krv. A 30-50m od nástrelu nájdeš zver vždy, aj keby si mal chodiť v pomaly sa zväčšujúcom kruhu. To sa skôr viac nahľadáš keď ti zver bez značenia padne v kukurici či v žite "v ohni" a nemáš žiaden bod (krv, smer úniku, ohnuté steblá a pod.),o ktorý by sa pri hľadaní oprel. Zlezieš z posedu a v tom momente už nevieš kde bol nástrel, max si určíš smer. Kaliber 308win považujem za univerzálnejší preto, lebo má veľký výber streliva a váhy striel, ten kaliber si vieš spraviť od líšky až po jeleňa. V praxi budeš aj tak poľovať väčšinou s jedným typom streliva so strelou o váhe medzi 9-12g a riešiť budeš skôr poškodenie diviny a podľa toho voliť strelu. Pochybujem, že budeš mať chuť každú chvíľu nastreľovať na inú váhu strely podľa toho či pôjdeš na srnca alebo diviaka. Ja už vyše 10 rokov používam v .270win strelu KS, čo je praobyčajný poloplášť a funguje mi spoľahlivo. Nepoškodzuje a pri dobrom zásahu, dokonca aj horších som vždy zver našiel. Strieľam na bežné vzdialenosti od 50-250m a zatiaľ bez problémov. Preto by som veľmi nešpekuloval a radšej si každý kaliber strelecky odskúšal ako sa ti bude páčiť pri streľbe zo sedu aj voľnej ruky. Výkonovo aj ranivosťou sú na tom oba podobne a v kategórii kalibrov, ktoré sa radia medzi univerzálne.