Dobrý deň Začínam s polovníctvom a poprosil by som vás o cenú radu pri výbere zbrane(gulovnice) podla čoho vyberať a akú značku voliť poprípade či by bola vhodnejšia puška s výmeními hlavnami? Loviť budem vačšinou zver: diviačiu,srnčiu a danielčiu. Cena by sa mala pohybovať okolo 800€ s optikou.
Na 100% súhlasím s jastrabom. Práve včera som nastreľoval puškohľad Hawke Endurance tuším 2-6x40 na malorážke zkm 452 lux. Flinta aj puškohľad sú čisto nové tak že môžem k tomu niečo povedať. Je to presne tá istá česká malorážka ako kedysi. Záver drhne, spúšť na tomto kuse bola kupodivu celkom slušná určite nie super ale slušná, poistka otrasná. Ak si chceš nechať aj mechanické mieridlá a máš objektív puškohľadu 50mm treba vysokú montáž. Pri vysokej montáži a tvare pažby musí človek naťahovať krk ako žirafa aby videl do kukéra. Presnosť s nábojmi federal s dutinkou dostačujúca na tréning streľby do 100 metrov. Puškohľad a zbraň som nastrelil podľa želania majiteľa na 100 metrov na center. Na 50 metrov bol zásah 1,5 cm hore a na 150 metrov bol zásah o 13 cm dole. Na líšku je tento kaliber určite dostačujúci no limitujúca je v tomto prípade vzdialenosť. Pri bezvetrí sa dá použiť tak max do 100 metrov. Ďalej to už nehorázne padá a stráca energiu o bočnom vetre ani nehovorím. Takže podľa mňa za tie peniaze kúpiš slušnú 223ku do ktorej sú náboje len o málo drahšie a bez problémov môžeš loviť na vzdialenosti okolo 300 metrov (dobrý strelec samozrejme). Líška je zver škodiaca poľovníctvu to je pravda, ale tiež je to živý tvor a keď ho mám a chcem usmrtiť tak nech je to bez bolestne a to mi tieto malorážky s okrajovým zápalom s istotou nezabezpečia ani pri perfektnom zásahu.
lovec84: 30-06 je supa ale ako si sam povedal do kratkej stutzky by to bolo na nic. a z 8x57js a win 308 sa ti co viac pacilo co sa tyka stop efektu a zhasinaniu v ohni? ◄ reagovať
Ja keď mám porovnať kalibre ktoré som mal alebo mám 7x64, 8x57JS, 308W a 30-06 tak mne sa osobne najviac páči čo sa stop efektu týka pri diviačej (90 % v ohni) a jelenej tak to je 30-06 strela nosler partition 11,7 g laborácia od NORMA. O srnčom ani nehovorím to ostáva v ohni. Samozrejme že myslím komorové rany nie na mäkko a podobne. ◄ reagovať
Takze to bude urcite vyber medzi 308w a 8x57. Este by som potreboval vediet taku zakladnu vec ktoru som sa ani po patrani na nete nedozvedel. Ake su teda vyhody, nevyhody, efekt na zver a mäso lahsej a rychlejsej(308w) strely vs tazsej a pomalsej(8x57). Stagstalker si spominal ze 308 je univerzalnejsia, preco? ◄ reagovať
To co pisal motaq o dlzke kalibru vs dlzky hlavne je pravda, aj ked ako spravne podotkol, nie vzdy to plati. Napr. 6,5x55 se ma relativne kratku nabojnicu a sedia jej skor dlhsie hlavne 56cm+, pri kratsich sa zbytocne stratia jej prednosti a vykon. Pri .270win detto, ja sam ju mam v 56cm hlavni, co sa tyka ranivosti na rozne vzdialenosti tak bez problemov, ale plamen slaha z hlavne v noci slusny. Pri "stutzi" by som volil medzi 8x57 a 308win. 308win chutia aj lahsie gule a preto ju povazujem za univerzalnejsiu resp. variabilnejsiu. Ale pri sucasnom strelive uz neplati, ze 8x57 na vacsiu vzdialenost "pada", pri strelbe do 200m je jedno, ktory z nich dvoch zvolis...Ja osobne by som si z kazdeho strelil a podla komfortu strelby vybral. Ja osobne rad pirsujem a strielam z palice, preto je spatny raz a komfort strelby u mna osobne dolezity. ◄ reagovať
Aha. Vdaka za objasnenie. Z toho ale vyplyva ze mozno bude lepsia 8x57 ako 308 win. Obidva naboje su kratsie ale osmicka ma väcsi priemer co znamena asi lepsiu ranivost a mensie odchylky pri zarastenom terene ci? ◄ reagovať
niekto mi raz povedal "dlhy kaliber=dlha hlaven, kratka hlaven=kratky kaliber". rozumiet tomu treba pri kalibry podla dlzky nabojnice. Neplati to sice uplne vzdy ale ma to svoju logiku. Akokolvek 270 Win v 508mm hlavni bude fungovat, ale zbytocne strati svoje prednosti, tak ako bolo napisane tak by sa mu patrilo aspon 560 hlaven. To co ti niekto povedal, ze 270win je len na dlhe vzdialenosti povazujem za nespravny nazor ale budiz. Nemam nic proti kalibru 9.3x62 ale odporucam si ho vyskusat pred tym ako ho kupis. Aby si sa potom netesil 2-krat, zial poznam takych. Ja by som do kratkej 508mm hlavne volil osvedcenu klasiku 308Win. kaliber je to vhodny na vsetko, dobry vyber streliva. Niekto sice moze namietat ze su aj modernejsie kalibre, ale nemoze povedat, ze je to zly kaliber. ◄ reagovať