Ak ťa to ťahá k 8x57js,tak si ho kúp,ak nebudeš spokojný predáš kúpiš iné.Vsetky najpoužívanejšie kalibre(308 win,7x64,270win,30-06sprg,8x57js a mnohé ďalšie) sú aj tak o tom istom co sa výkonu a účinku týka,tam hlavne rozhoduje kvalitné strelivo.V priebehu 12-tich rokov som mal všetky vyššie spomenuté +8x60S,a so všetkými som bol spokojný.Ak by som mal ostať pri jednom bol by to .30-06 sprg práve kvôli širokej variabilite streliva čo sa hmotnostného rozsahu týka,práve ten udáva ci je kaliber viac alebo menej univerzálny.Za zmienku stojí mozno fakt( aspon ja som to tak vypozoroval zo svojho okolia)ze veľa ľudí v určitom kalibri ktorý vlastnia používajú najťažšie strelivo aké sa laboruje (270 win -10g,7x64-11,5g atd) vraj majú s tým ťažším najlepšie skúsenosti.Mozno aj preto by som na tvojom mieste uprednostnil 8x57js ktorá s cca 13g strelami ide predsa len lepšie ako 308,na ktorú je to podla mna uz moc( ja som najradšej používal 9,7g,výnimkou bol 11,7 g H-mantel RWS na ktorý nedám dopustit).I ked ja sa s tým nestotožňujem,lebo kazdy kaliber je optimálne vyladený na určitú gramáž striel a 10g u 270 win,alebo 13g u 308win uz nie je to pravé orechové,takze v tomto prípade skutočne radšej preskočiť pri výbere kalibri o kategóriu vyššie.Srnciu pri výbere nerieš,poskodenie diviny záleží od strely nie kalibra,spätný ráz záleží od pazby a vyváženosti zbrane ,ak ti nesedí vykope ťa aj 243win,ak je Ok a zžijes sa so zbraňou tak take hlúposti nebudeš riešiť ani u silnejšieho kalibru.U 8x57js som nemal osobne pocit zeby bol väčší od 308win,ale zas mne sa strieľa v poho i z 9,3x62.Vyskusaj ak niekto v okollí má najlepšie z rovnakej značky zbrane s rovnakou pažbou oba kalibre a uvidis...Veľa šťastia pri kúpe ...