Pani rad by som pridal do tejto diskusie par rad(ako vyrobca a upravca svietidiel),ako by si mal polovnik vybrat spravnu baterku.S bliziacou zimou a skracujucimi dnami,myslim aktualna tema.Panuju rozne myty,omyly,jedna pani povedala a koniec-koncom vyrobci/predajci zavadzaju,marketingove "klamu" aby predali.
Treba si uvedomit ze svietidlo je retazec komponentov - zdroj svetla (LED cip), optika (reflektor) a akumulator. Ak je akykolvek komponent slabsi,degraduje vykon svietidla.Je mnoho aspektov,podla coho si vybrat dobre svietidlo (vykon,dosvit,osvit,uhol luca,vaha,cena) atd.Su dve velke kategorie svietidiel znackove (Olight,Fenix,Jetbeam atd.)a rozne cinske repliky,ktore mozu byt dostacujuco kvalitne a vyrazne lacnejsie.Mnohokrat mnou upravene nekomercne sviedidlo hravo presvieti znackove v cenach radove stovky euro.
Prejdem k veci.Co sa tyka samotneho LED cipu-zdroja.Jednoznacne svietidla len a len s cipom od Americkeho CREE.Tento vyrobca je technologicky lider a ma vzdy najlepsie parametre (ako philips,osram atd).Cree LED cipy su rozne typy,od ktorych zavisi vykon.Zacina to najznamejsou Q5 s 256 lumen,cez R2 (280lumen),R5 (380lm) konciac najvykonnejsou XM-L vo verziach T5,T6 (900lm) a U2 (1000lm).Podotykam,lumeny su pri nominalnych prudoch,je mozne dostat viac lumen pri vyssom prude(tak ma nekamenujte ak najdete ine hodnoty lumen pre Cree),ale klesa tam zivotnost cipu.Tu sa pristavim,aby som dal na spravnu mieru Lumen versus lux.Lumen je jednotka svetelneho toku, ludovo povedane sile zrakoveho vnemu (svietivost) na plochu.Lux je hustota svetla a priamo urcuje dosvit svietidla(druha odmocnina z luxov je dosvit v metroch).Poviem Vam priklad,svietidlo ktora ma 1000lumen nemusi (ale moze zalezi od uhlu,koncentrovanosti svelneho zvazku optikou reflektora,sosovky) dosvietit dalej ako sviedidlo 250lumen so slabsou LEDkou.Rada do praxe,ak chcem sviedidlo na dosvit,tak sa pozeram na hodnotu LUX! a ak potrebujem nieco co mi ma osvetlit co najsirsiu plochu tak by som sa pozeral po Lumenoch.
Dalej treba si uvedomit,ze hodnoty lumenov pri danom type LED cipu,su zdrojove,surove cisla PRED STRATAMI (tepelne,opticke atd.) V reflektore sa strati od 10 az 20% lumenov,cize najvykonnejsia U2 ma realne 800-900lm.Mnohi predajcovia uvadzaju hodnotu lumenov z technickeho listu LED a KLAMU.Avsak su tzv. ANSI Lumeny,kotre su skutocne realita co nam vylezie z reflektora (Napr. uvadza ich vyrobca FENIX).Ako za priklad zavadzania chcem pokukazat na SK eshop BARLOV tu
odkaz . Predajca uvadza neuveritelny vykon 2250 lumen z 5tich Q5 LED cipov,ktore maju podla katalogoveho listu firmy CREE cca 250 lumen jednotlivo.Aj dieta si spocita 5 X 250 lumen,co nam da o 1000lumen menej!Odhliadnuc na vahu tohto telacieho svietidla.
Dalsia dolezita vec su tepelne straty a tam prakticka rada,neberte rozne 1000lumen cuda s malou 2.5cm hlavou,LED ak sa nechladi zvysuju sa straty o dalsich 30 percent a pri malych svietidlach to plati dvakrat viac.
Zivotny cyklus LED je velmi kratky,skoro kazdy rok nam firma CREE predstavy silnejsi (skor ucinnejsi,lepsi pomer lumen/watt) LED cip.Tu je nevyhoda znackovych svietidiel.Vela krat staci len vymenit cip LED na starej baterke,avsak znackove byvaju spravidla zapecene,zalepene,zaslepene aby to neslo a clovek kupil novy za dalsich X 100 euro.Je to ako z pocitacmi,o dva roky je vas notebook zastaraly a cena znackovych komponentov je porovnatelna z jeho zostatkovou cenou,ze sa Vam oplati kupit novy.
Poznam vela nestastnikov ktori si kupovali slavny NExtorch za stovku euro,ktory ma teraz len zalostny vykon.Preto doporucujem kupit nejake upravene kvalitne repliky.Cert to vezmi,ze sa tam skor osucha cierny elox atd.,dolezity je material tela (kde je dnes vsade letecky hlinik),LED cip a akumulator.
Dalsim dolezitym hladiskom je vydrz ktora zavisi od akumulatorov.Dnes uz tuzkove clanky AA,AAA s Nimh technologiou su zastarale a nedaju sa porovnavat z novsou LiON.Avsak v kazdom NAY,Elektroshope sa Vam ich stale snazia predat z uzastnymi X 1000mAh kapacitami.Cize doporucujem dat ruky prec od roznych svietidiel na tuzkove baterky,budete sklamany vykonom/vydrzou.
Jednoznacne doporucujem na velke LION clanky typu 18650,ktore sa dnes daju zohnat v kapacitach cez 3000mAh hodin.Co to je za jednotka?Jednoducho toto cislo vam povie,ze akumulator Vam doda pocas hodiny 3A prud,co je prud potrebny aby XML U2 LED vydala 1000lumen.
Tu zase predajcovia zavadzaju,ponukaju rozne noname akumulatory z uzastnymi 2800 mAh apod.Spravidla nemaju ani 60% kapacity.Doporucujem znacku Panasonic,Sanyo,AW a par kvalitnych taiwan vyrobcov.
Dalsia dolezita vec je skuste pouzivat NiMH clanok pri minus 20 v zime.Velmi rychlo zistite ako pada kapacita a preco LiON,ktory nema problem.
Presiel by som k praktickym radam.Podla mna polovnik potrebuje co najlahsie sviedidlo(do 200gram aj z akumulatorom),najuniverzalnejsie(aj do dialky aj na siroko) s co najlepsou vydrzou (aspon 2hodiny na maximalny vykon a viac).Ono pod 250 lumen by som uz neuvazoval.Dalsia dolezita vec su rezimy.Dnes su v mode rozne 5 rezim a viac.BLBOST.Stacia vam 2 rezimy ekonomicky mod na nejakych 8 hodin a TURBO na kratke presvietenie na maximalny vykon cca na 2 hod.Slak ma triafa,kym sa preklikam tymi vsetkymi modmi,alebo potom sami preskakuju.
Co sa tyka univerzalnosti,velmi doporucjem zoom svietidla,cize posunom hlavy sa meni ohniskova vzdialenost a bud svietim nasiroko nejakych 20m,alebo na UZKO na nejakych 100metrov.
Ak chcem do dialky,tu je stale neprekontatelne (pri vahe do 200gram) svietidlo TIABLO A9,avsak treba davat pozor ci s cipom R2(dosvieti najdalej),R5 (uz menej,alebo U2.Pri R2,Q5 verzii je problem mala velkost projektovaneho stvorca cipu,ktora robi na blizko toto svietidlo nepouzitelnym a v realite musi clovek chodit hore dole s nim,aby presvietil vacsi priestor.Lepsie je na tom U2 verzia,ktora ma 4X vacsi stvorec,avsak tiablo neprerobilo chladic,tak funguje iba na 60% vykonu.Ja ponukam podobne koncepcne svietidlo z vyladenym chladenim a skutocnymi 3A,ktore zarucuju 1000lumen na cipe.Sila svetla prekonava jedno!!! dialkove svetlo auta! Este sem hodim velmi zaujimave cisla z laboratoria,kde sa merali lumeny autoreflektora jedneho naseho vyrobcu aut.Pani dialove svetlo s H4 ziarkovkou vyda tesne za zdrojom 1600lumen,za reflektorom iba 600lumen!! Tu sami vidite ake su tam straty a co je sila realnych 1000lumen.
Pre tych co maju radi spicku a maju 500 euro,su tzv. HID svietidla,s podobnym zdrojom ako Xenonove lampy na autach.Tie dosvietia aj kilometer,avsak obrovska nevyhoda,je ich citlivost na otrasy,obmedzena zivotnost,problem zo startovanym v mrazoch a vysoka spotreba,od coho sa odvija ich telacia vaha.Do terenu napeso nedoporucujem.
Posledu vec,ktoru by som chcel rozobrat je farba svetla zo zdroja. Tu plati tisic ludi tisic chuti t.j. kazdy vidime inak.Biele studene svetlo vo vacsine LED je dobre na jasne noci,dohladavanie,velmi dobre kontrastuje krv na zeleni atd,avsak v hmle/dazdi sa rozbije a clovek nevidi nic.Tento problem riesia teple LED,ktore su na nerozoznanie od klasickej ziarkovky,avsak maju mensi vykon,ktory je vykompenzovany lepsim videnim.Tie su velmi dobre do hmly,vlhkeho lesa atd.
Posledna kateogria su svietidla so zelenou LED,uz som z ust mnohych pocul,ze zver na ne menej reaguje,svetlo je asi prirodzenejsie a menej ostre.
Este co chcem spomenut,je nazor na rozne farebne filtre.Podla mna vyhodene peniaze na LED svietidlach.Biele svetlo LED sa namiesa zo zakladnych komponentov v spektre (tzn. najma modra,zelena a menej cervena).Vykon LED ide to celeho spektra,ak nieco odfiltrujem zo spektra (tzn. modru,cervenu),aby som dostal zelenu,STRACAM VYKON.Vid na obrazku tu
odkaz ,kde je realne zmerana CREE LED R5.To co vyjde s filtra je ohranicnene cervenou.Takze zabudnite na rozne marketingove tahy predajcov a kupte si radsej sviedidlo,ktore ma original zeleny zdroj LED.
Ak by niekto chcel konkretnu radu,rad odpoviem na sukromnej poste.Dakujem za pozornost,toto je skor na clanok o svietidlach na lovuzdar,ze Admin?