Heming hunting
dnes je piatok,  1. november 2024,  meniny má Denis/Denisa,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 06:37,  dnes západ slnka: 16:22
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

založenie nového PZ, získanie revíru, nájom revíru a všetky problémy okolo toho - diskusia

autor: off Domsi
pridané: 20.9.2011 21:22

Dobry podvecer prajem.

Ako uz niekolko mesiacov citam rozne diskusie na tomto skutocne vinikajucom webe, stale viac a viac sa len utvrdzujem v tom, ze stat sa clenom PZ je nielen beh na skutocne dlhu trat ale casto aj nesplnitelna misia. Poznam velmi dobre niekolko polovnych hospodarov a predsedov PZ, ale vsetci sa zhoduju na tom istom a uplne uprimne Vam povedia, ze clenovia PZ su zvlastna sorta ludi, ktori si chrania vo vacsine len svoje zaujmy (samozrejme velka cest vinimkam, ale v mojom okoli som sa stretol s tymto nazorom). Starsi polovnici so zasluhami uz nemaju tolko chuti zucastnovat sa na brigadach a pracovat v prospech prirody (co je samozrejme pochopitelne) a na ukor mladej novej generacie neodsuhlasuju s radostou prijatie novych clenov. Moja otazka skor smeruje k tomu, ci by sa nasla hrstka ludi, co by zobrala osud za paces a pokusila sa s tym nieco spravit. Mladi milovnici prirody (mam na mysli polovnikov), ale aj ty skusenejsi (bez nich to samozrejme nejde) co by sa velmi radi starali o svoj vlastny revir a robili to s radostou a k laske k zveri, zucastnovali sa brigad.... Poznam take heslo ze kde je vola tam je cesta. Vela polovnym revirom o ktore sa staraju zhumplovane PZ koncia zmluvy. Nestalo by za to pokusit sa ziskat vlastny revir? (nechcem teraz preboha navadzat k revolte, to nemam v umysle a ani to nieje predmetom tohto prispevku). Narazam len na to, ze su niektore PZ (napr. rozne politicky vylobovane revire...) ktore si vobec nezasluzia mat vlastny revir, nectia si matku prirodu a historicky odkaz polovnicta a len drancuju zver. Dakujem za moznost vyjadrit si vlastny nazor a som skutocne zvedavy na Vase reakcie aj ked viem ze viac menej tato tema tu bola pretriasana uz v par diskusiach.

Dakujem.

počet zobrazení: 51 442
počet hlasov: 13

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Stagstalker, 20.7.2015 o 19:59

Tieto nostalgické akože spomienky na "ľudové poľovníctvo" a klasické čierno-biele videnie dobrých "ľudových poľovníkov" a zlých "zbohatlíkov" mi ešte stále dokáže vyvolať úsmev na tvári. Budem sa možno opakovať, ale v praxi to bolo často tak, že skupina osôb poľujúca od "nepamäti" nadobudla dojem, že to tak bude navždy, lebo je to "ich revír" a zmluvy sa doteraz aj zvykli vždy nejak predĺžiť. Trebalo síce čosi poplatiť v krčme, troška sa pohádať na urbári, niekde niekomu niečo sľúbiť, ale išlo to. 10,20,30 rokov, ideálne za cenu 6sk/ha. K tomu nastavený uzavretý, kastovný systém "pánov poľovníkov", ktorí s myšlienkou "my sme tu doma páni" dokázali nepravidelným dvíhaním rúk na členskej schôdzi s úsmevom na tvári, bez akejkoľvek snahy občas osviežiť krv vytvárať lacnú pracovnú silu v podobe 10 a viac ročných čakateľov-kandidátov spolu s potľapkaním po pleci a slovami "snáď budúci rok ťa už prijmeme." Lenže trh aj legislatíva sa zmenila a bohužiaľ v nej dnes platí, že kto dá viac, ten poľuje. Je to úplne pochopiteľné, kapitalizmus postupne prenikne do každej sféry a nepoľujúci vlastník predsa nebude prenajímať za menej, prečo by mal? Jeho nezaujíma kto zver loví, ale koľko mu jeho pozemok prinesie peňazí, najmä ak o ľudových poľovníkoch často počul len v čase predlžovania zmlúv na revír. A nerobme tu zo solventnejších ľudí démonov v poľovníctve. To práve ľudové poľovníctvo, ktoré tu podaktorí tak radi dávate za ukážku priateľských vzťahov a odbornosti pri chove a love zveri v praxi prebiehalo pretkané neskutočnou závisťou, hádaním sa o kus mäsa a o povolenky na trofejovú zver, pričom tá odbornosť po celý čas často vychádzala z vedomostí získaných ešte prípravou na prvý poľovný lístok spred 30 rokov. A ak mi chce niekto tvrdiť, že tí akože "ľudoví poľovníci" lovili len ako sa má, tak to už je na diagnózu, povaly by vedeli rozprávať. Nehovoriac ak včas zistili, že revír už ich nebude, odniesla si to práve zver. Sú práveže prípady a je ich dosť, kedy práve príchod tzv. "zbohatlíkov" pre revír znamenal aj kvalitné kŕmenie, osvieženie krvi v podobe nákupu zveri, výstavbu estetických zariadení a posedov, ktorých nosné časti netvoria kabíny z traktorov a nesúrodá zmes odpadových materiálov, ktoré zvýšili z prerábky domu. Solventnejší človek si často revír zadováži z úprimnej snahy sa niekde realizovať a nie preto, aby pálil do zveri na krmovisku pre kus mäsa, ktorý je z ekonomického hľadiska pre neho nepodstatný. Nato mu stačí zaplatiť si odstrel či poplatkový lov, nemusí sa trápiť s administratívou a správou revíru ako takého. Mnohí takýto poľujú aj po boku tých domácich, ktorí pochopili, že poľovníctvo je záujmová činnosť a forma oddychu, nie spôsob ako si ľahko prilepšiť. Áno, sú aj negatívne prípady prejavujúce sa v podobe zneužívania noktovízorov, prudkej komercializácie poľovníctva a strata pôvodných hodnôt. Ale pôvodcom nie je solventnosť človeka a cena za hektár revíru, ktorý platí, ale jeho charakter. Treba si vybrať triesku z oka a porozmýšlať, prečo veľa združení o revír prišlo. A nie vždy to bola záležitosť peňazí, mnohokrát ich prevalcoval pocit vlastnej neohrozenosti a nemennosti vecí a keď im vlak ušiel, ostali len oči pre plač a hromženie, ako ich tí zlí, nevzdelaní "zbohatlícki lovci" obrali "podvodom" či peniazmi o revír. Čo sa týka ceny v štátnych lesoch, ako už odznelo, je to individuálne, revíri sa často licitujú. V priemere to je ale od 5-7 eur za ha/rok. Z tejto ceny to ide len smerom nahor v závislosti od bonity a záujmu o konkrétny revír.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 32

komentáre

zoradiť
zobrazené 201-240 z 304 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Hekler, 21.2.2012 o 20:42

ale to je bežné, že zabudne vôl, že teľaťom bol ... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 21.2.2012 o 19:47

jaj, cosar sa odhlásil, snáď som to nezapríčinil ja, mohli sme sa porozprávať o aktuálnych veciach, škoda ◄ reagovať

off apple, 21.2.2012 o 19:27

cosar, pobavil si ma trochu... vysvetli tu čitateľom, ako sa z SPZ stala PO, hoci nemala ani podľa registrácie, ani v zmysle zákona 23/61 právo výkonu poľovníctva. a prečo minister klame, že je to možné napraviť zmenou stanov ◄ reagovať

off finko, 21.2.2012 o 18:55

Všemožný a ako inak najmúdrejší chlap z lazov s veľkým objektívom tu ide súdiť ľudí??????? Úbohé ty stroskotaný lovec zámerne nepíšem poľovník. Koľkokrát si s tým doktorom debatoval 2 krát???? Apple aj ty asi len tíško závidíš že????? Čo už ste všetku zver vybili v revíry keď chujoviny vypisuješ???!!! ◄ reagovať

off cosar, 21.2.2012 o 18:46

Oba prípady sú v riešeni, nakoľko nie je vštko košer ako by si tu možno začal vypisovata ale možme v pošte ak maš relevantne dokazy ktore sa dajú použiť pri riešení problemu. Maš aj nejake ďalšie ktore potrebuješ vyriešiť? ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2012 o 18:37

Apple ty ďable ty si sa nam rozbehol :-D Ešte budeš mať problem :-D Cosar chcel len podotknúť ,že do takých funkcí sa nejde cez známosti ,ale cez odbornú zdatnosť . Alebo o tom pochybuješ ??? .-D ◄ reagovať

off apple, 21.2.2012 o 18:16

cosar... že pozdravujú z rimavskej bane, alebo trenčiansku turnú.. ak je treba, budem pokračovať vo výpočte treba sa trochu porozpisovať? ako sa dáva do likvidácie pz spz a zároveň ako sa necháva naprosto nezákonné spz v akcii? ako sa znovu otvára vyriešená vec, ako dáva ministerstvo k nej stanoviská? ako neodpovedá na sťažnosti? ukážem, ak je treba aj s dokumentáciou. ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2012 o 17:40

odkaz ŇuŇuK už dávno odvrhol HZDS je vysmiaty v SMERE :-D ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2012 o 17:29

Apple bavíš ma :-D ten Ňuňuk je dobrý :-D odkaz hahahaha:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD ◄ reagovať

off cosar, 21.2.2012 o 16:09

apple, môžem vedieť, čo konkretne máš voči mojej osobe v súvislsti s vykonom zamestnania? Ďakujem za skoru odpoveď ◄ reagovať

off jozefpetr, 21.2.2012 o 14:34

To som čítal, som zvedavy ako toto sa teraz bude riešiť. Velmi zaujimave to je. A inak v trenčíne to už nie je o HZDS ale o osobach ako takych. ◄ reagovať

off apple, 21.2.2012 o 13:36

jozefpetr....a odkiaľ v bezbrehej nezákonnosti v poľovníctve vietor fúka, si prečítaj tu: o 11:29 hod odkaz- a aj čosi komentované odkaz takže už ti dochádza? ◄ reagovať

off apple, 21.2.2012 o 10:47

nedá mi, trenčín stále ovláda hzds, pokiaľ sa chceš odvolávať na nominácie? neparlamentná strana!!! tak o čom to teda je? a nie sú to nejednaznočnosti zákona! sú to záujmy konkrétnych ľudí, konkrétne ,,pochybenia,, mimo zákon! a voľnejšiu súvislosť by som tu videl. v takýchto podmienkach je akákoľvek snaha o získanie či vytvorenie revíru limitovaná iným, než zákonom! ale máš pravdu. ok. ◄ reagovať

off jozefpetr, 21.2.2012 o 10:42

Ano platí ť by mali zákony pre všetkých ale to by museli byť písané jednoznačne a to nie s, pretože zase by nemali z čoho žiť právnici. Je to celé o systéme a tzen my nezmeníme. K tým nadriadeným je to asi tak že keď sú to politické nominácie a častokrát je to otom že podriadený je čo sa týka postavenia v strane je silnejší ako jeho nadriadený. Také aké potom že riadenie. :) Presný príklad si uviedol nižšie neakceptovanie názoru vyššieho orgánu a podobne. To potom cele vyzerá ako kocúrkovo. Ale toto je iná téma, tak sa venujme tomu čo sa pýta dotyčný v diskúsii. ◄ reagovať

off apple, 21.2.2012 o 10:20

jozef, zákon platí aj pre politických nominantov! a tí majú svojich nadriadených, ktorí majú na to dohliadať! ľahké vyjadrenie: úradníci z MP SR sa v tom vezú rovnakou mierou! a využívajú takýchto zmetkov na svoje ciele! tu platí: ruka ruku myje! ◄ reagovať

off jozefpetr, 21.2.2012 o 10:16

ČO sa týka prednostov či už OLÚ alebo KLÚ sú to politické nominácie, s tým neurobime nič. Podľa toho sa dejú veci avšak, to čo je v trenčíne je nenormálne, ako píšem štát v štáte mnohokrát aj proti ,,svojím" idú. Takže ťažko sa vyjadrovať k tomu. ◄ reagovať

off apple, 21.2.2012 o 9:35

prv než sa prípadne porozpisujem o mnohých veciach, tak sa skús pozorne prečítať. čo myslíš, prečo je to aj v trenčíne tak? skús si tipnúť, kto sú nadriadení takýchto úradníkov štátnej správy? kto mu drží chrbát? s koho súhlasom tak koná? sladké rečičky a deklarovanie principiálnych postojov spomenutých je dobré pre naivných. moje poznatky a skúsenosti , doložiteľné dokumentmi sú takej povahy, že som sa zatiaľ o týchto ľuďoch vyjadroval veľmi, veľmi zdržanlivo. ◄ reagovať

off jozefpetr, 21.2.2012 o 8:52

O tom trenčíne som počul aj som to konkretne rozoberal s par známymi ale tam je škoda sa vyjadrovať, je to ako štát v štáte s vlastnými zákonmi. K pracovníkom MP SR len tolko, že som s niektorými mal tu česť rozoberať rozne problematiky poľovníctva, ale nepotvrdilo sa mi to čo tu tvrdíš, vieš uviesť nejake konkretne prípady prečo vyslovuješ taky názor? Zaujíma ma to pre všeobecný rozhľad a hlavne preto, že podľa toho čo tvrdíš som ich asi zle odhadol. ◄ reagovať

off Edu, 20.2.2012 o 23:01

viem :-D ◄ reagovať

off apple, 20.2.2012 o 23:00

len sa ty o mňa neboj, oni ma poznajú všetci... ◄ reagovať

off Edu, 20.2.2012 o 22:50

apple :-D si sa nejako rozkecal !!! Palec hore pre teba !!! Zhodujem sa s tvojim názorom !!! Len aby si ho nelutoval :-DDD Nuž aj pravdu treba niekedy povedať !!! Super príspevok ! Vážim si ! ◄ reagovať

off apple, 20.2.2012 o 22:43

veru tak, pokiaľ budú na MP SR odd poľovníctva ľudia ako dugovič, čikovský, doczi, na právnom odbore ňuňuk... atd tak to bude tak, beztrestnosť šafárov na lesných úradoch garantujú oni. meno ňuňuk by te mohli poznať aj ako šéfa vojenskej kontrarozviedky za socializmu - teda vysoký dôstojník štb vyštudovaný v sojuze. títo sú aj garanciou nezákonnosti ohľadom komory i spz. tí si ich platia ako prednášateľov bez súhlasu zamestnávateľa, im sa blbci poslucháči ešte navyše skladajú po 200-300€ na ... benzín...ale to som odbočil. veru takých skorumpovaných úradníkov je ešte dosť a je jedno, či ich tam posadil mečiar, fico, simon... môžem dlho rozprávať o konkrétnych prípadoch... ◄ reagovať

off Edu, 20.2.2012 o 22:38

Jager68 a čo sa mu malo stať ??? Mal dostať žltačku ? či čo ? PUŠKIN ? Má snáď i meno tak ho uveď !!! ◄ reagovať

off Edu, 20.2.2012 o 22:34

Trenčín nie je ničím odlišný ! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Jager68, 20.2.2012 o 22:20

apple....ten Trenčín si trafil. Veta šefa ktoreho volali ,,PUŠKIN"....sud sice rozhodol ale ja to nerespektujem a rozhodnutie berem na seba...a doteraz sa mu nic nestalo. ◄ reagovať

off mackoalex, 20.2.2012 o 22:11

100% súhlas s apple dnes o 16,23...tiež to prežívam na vlastnej koži...ale my sme sa nevzdali a bojujeme ďalej.... ◄ reagovať

off mackoalex, 20.2.2012 o 22:02

Väčšina z Vás tu straší novým zákonom ,pritom je všetko jasne a po slovensky napísané a ide iba o to, že viacerím sa proste nepáči že zákon nieje napísaný podľa jeho predstáv. Napr. Jozefpetr tvrdí že revír je možné uznať iba z pozemkov nezaradených do iného poľovného revíru toto však v §3 a §4 o uznávaní revírov nieje napísané a mohol by som pokračovať..... ◄ reagovať

off apple, 20.2.2012 o 17:44

hlavne keď je vôľa pripraviť ťa podvodne o revír. ◄ reagovať

off Jelsovec, 20.2.2012 o 17:09

To apple: suhlasim,sam mam takyto poznatok.Bohuzial. Clovek niekedy len oci otvara,ako sa nieco da,ci naopak neda....ked je vôla. ◄ reagovať

off apple, 20.2.2012 o 16:23

jozefpetr... malá pripomienka: organizačná jednotka nemôže uzatvárať zmluvu. to môže len PO. no a k jelšovcovi: po teoretickej stránke máš pravdu. no neveril by si, ako to v praxi chodí, keď ti niekto chce zobrať revír. neuveríš, akými spôsobmi je možné zmluvu napadnúť a po akom čase. a ak máš kamaráta na oddelení poľovníctva na MP SR, tak to máš vyhraté. to nepíšem len preto, aby som bol zaujímavý, ale z praxe. a ak sa úradník na OLÚ rozhodne, že veci budú po jeho, tak s tým nepohneš ani na súde. také je dnes poľovníctvo v reáli. taká je dnes korupcia, nerešpektovanie zákona a následná beztrestnosť. ver mi, že je to realita, doložím to viacerými prípadmi. ale ak nemáš ďaleko do trenčína, tak tam je to privedené k dokonalosti. ale dám ti aj iné tipy, kde sú fakt triedy. námatkou: rožňava, kys. nové mesto a následne ich klu... ◄ reagovať

off Jelsovec, 20.2.2012 o 16:07

Ano,samozrejme..zle som cital....Ja som sa stretol s pripadom,kedy isiel spravny organ skumat pravoplatnost notarskej zapisnice,nezaevidoval ju a nakoniec rozhodol o nej podla spravneho,nacosa spustila kaskada udalosti konciaca predbezkom zo sudu... ◄ reagovať

off jozefpetr, 20.2.2012 o 16:00

Jelsovec: Opakujem na evidenciu zmlúv na výkon práva poľovníctva sa nevzťahuje správny poriadok.a teda ako hovorím pár dní. ◄ reagovať

off Jelsovec, 20.2.2012 o 15:01

No s tým odvolaním " pár dní " by som bol opatrný. Jednak na odvolanie voči rozhodnutiu máš ako účastník konania 15 dní od doručenia, pokiaľ je viac účastníkov, lehota plynie doručením poslednému. A mimoodvolacie konanie môžeš podať na druhostupňový do 3 rokov od právoplatnosti rozhodnutia. Plus , myslím , 2 mesiace na súd voči rozhodnutiu o odvolaní. Takže tých pár dní je v skutočnosti dosť veľa dní. Preto to treba urobiť na prvý krát de lege artis ◄ reagovať

off jozefpetr, 20.2.2012 o 13:20

Čo sa týka založenia nového PZ v tom nie je žiadny problém, može to trvať tak týždeň od nápadu až po registráciu pokiaľ by sa jednalo o poľovnícku organizáciu registruje OLÚ podľa sídla PO. Ak by išlo o organizačnú jednotku poľovníckej organizácie tak príslušná je (opäť podľa sídla) vyššie organizačná zložka, treba si to presne zistiť zo stanov tej ktorej poľovníckej organizácie. Čo sa týka uznávania poľovného revíru tam je situácia komplikovaná a to aj z toho dôvodu, že poľovný revír je možné uznať len z poľovných pozemkov nezaradených do iného poľovného revíru (,,voľných poľovných pozemkov"). V súčastnej dobe to v SR nie ale možne, a to aj z toho dôvodu. že všetky poľovné pozemky ,, ktoré by spĺňaly požiadavku na minimálnu výmeru PR" sú zaradené do poľovných revírov. Pokiaľ by wsi chcel špekulovať s tým že jeden veľký PR rozdeliť na dva, ani to nie je možné, a to vzhľadom na ustanovenie § 10 ods.1 zákona o poľovníctve, kedy žiadosť o zmenu hraníc revíru môže podať iba vlastník poľovného revíru, V súčastnosti existuje v SR ak vobec tak len pár PR kde je vlastníkom poľovných pozemkov jediný vlastník. A teda ak chceš dosiahnuť to čo píšeš, volil by som cestu vyššie j ceny pri zhromaždeniach vlastníkov poľovných pozemkov, že ak to dajú tebe, resp. tvojej poľovníckej organizácii dáš o napr. 2x viac za 1ha plochy ako bude najvyššia reálna ponuka iných užívateľov. a Vlastníci sa musia rozhodnúť. to je z tvojho pohľadu najdôležitejšie. Tie keci o tom jak štátna správa ešte musí evidovať zmluvu a či sa neodvolá niekto to si neber, to je otázka pár dní odvolať sa tam môžu akurat na súd pretože evidencia nie je podľa správneho poriadku. a ustanovenie poľovníckeho hospodára pokiaľ spĺňa náležitosti je otázka pár dní a urobia ti to väčšinou paralelne s evidenciou zmluvy. Tolko k tomu celému. ◄ reagovať

správca MMasska, 20.2.2012 o 12:56

ked mas kopec penazi a politicku moc tak to ide jedna radost ◄ reagovať

off Hekler, 20.2.2012 o 12:53

Matúš ako to čítaš zákon ? kde Ti stačí polovica, na uznanie revíru je potrebný súhlas 2/3 vlastníkov (§4), zhromaždenie vlastníkov je uznášania schopné ak je prítomná min. 2/3 vlastníkov a rozhodujú 2/3 väčšinou vlastníkov (§5) čo ty vlastne čítaš ?, už končím ... ◄ reagovať

off Edu, 20.2.2012 o 12:50

Hekler samozrejme nechcel som sa rozpisovať ,lebo to považujem za zbytočné :-D preto som to tak zlahčil " ak budeš mať 2/3 podpísaných od vlastníkov môžeš si požiadať o prenajatie revíru . Cenu atď nejdem teraz preberať ani poľovného hospodára a iné veci . " Takže tie ostatné veci boli v tom atď . Tam toho je ešte veľmi veľa :-D Dodám len ,že iba poznať štruktúru je málo . Treba poznať konkrétnych vlastníkov a to je až sila !!! ◄ reagovať

off Hekler, 20.2.2012 o 12:46

Edu všetko si mu napísal správne okrem prvej vety. Mať podpisy od 2/3 vlastníkov nestačí, musí zvolať zhromaždenie vlastníkov a tam mu musia vlastníci podľa výmery súhlasiť s prenajmom. Potom mu musia ešte podpísať nájomné zmluvy a až mu zmluvy zaregistruje OLU a nikto sa neodvolá tak môže začať poľovať, predtým mu ale OLU musí schváliť poľ. hospodára, ak nie tak mu ho po mesiaci určia, ale neodrádzajme ho, dá sa to ALE MUSÍ POZNAŤ ŠTRUKTÚRU VLASTNÍKOV v revíri, to je základ ◄ reagovať

off Matiasjager, 20.2.2012 o 12:40

Ak som dobre precital zakon je potrebna len nad polovicna vecina hlasov edu ako hekler povedal mne treba ten zakon dobre prejst a potom nieco pisat nie vsetko je o eurach. A co sa tyka tych hlasov tak ak zozeniem tak jedna strana raz musi pustit.A ked mate vela nevysporiadanich pozemkou je to velmi zle pre vas no su aj obce v ktorych je to celkom v poriadku a nie vsade su cirkevne ci mestske lesy ale aj tak Dakujem :D ◄ reagovať

off Edu, 20.2.2012 o 12:30

Ano Matiasjager ak budeš mať 2/3 podpísaných od vlastníkov môžeš si požiadať o prenajatie revíru . Cenu atď nejdem teraz preberať ani poľovného hospodára a iné veci . Opýtam sa ťa protiotázkami. Kde zoženieš tých vlastníkov 2/3 poľovných pozemkov ??? Poznáš ich ? Vieš koľko vlastní napríklad len cirkev ??? Vieš kto zastupuje cirkev ? Vieš koľko pozemkov je nevysporiadaných ? Vieš koľko patrí Slovenskému pôdnemu fondu ? Vieš koľko pozemkov patrí obciam v ktorých sa revír nachádza ? Vieš kto zastupuje obec ? Napríklad v našej obci je to starosta a 5 poslancov :-D starosta poluje v našom PZ z 5 poslancov sme traja poľovníci polujúcich v našom pz všetne mňa . Teraz si predstav ,že prídeš so žiadosťou aby sme ti prenajali náš revír :-D Ty si to predstavuješ že prídeš na nejakú schôdzku urbárnikov a oni tam prídu tiež a prenajmú ti revír ? všetko je inak !!! Zabudni na takéto rozprávky . Ak máš nejakých 100 000€ navyše, môžeš sa do takejto akcie púšťať ,ale výsledok je neistý!!! ◄ reagovať

zobrazené 201-240 z 304 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk