Snažil som sa prečítať všetky posledné príspevky v tomto vlákne. Diskusia zaujímavá, ale problémy týmto spôsobom a týmto systémom komunikácie nevyrieši. Je až naozaj zarážajúce ako sa poľovníci dokážu pohádať medzi sebou a tak zbrklo reagovať aj na drobné provokácie. Páni, v tomto je naša najväčšia slabosť. Treba sa naučiť ťahať za jeden povraz, zamyslieť sa nad názorom druhého a občas ustúpiť zo svojho za cenu prijateľného kompromisu. V tomto je sila pseudoochranárov na ich rôznych fórach či stránkach, v zásadných otázkach majú názorovú jednotu, ktorú razia ako barani vrážajúci do steny. A šíria ju ďalej, neuzatvárajú sa. Nehovorím, že presadzovanie len jedného názoru, čiernobieleho videnia, bez kritického myslenia ako to často u rôznych "ochranárov" badáme je správna, ale na strane druhej, Lysec, Apple, obaja ste skúsení poľovníci, páni v rokoch, skutočne sa budete hádať kvôli fotografom v lese, tu na poľovníckom fóre, v diskusii? Veď to musí byť pod vašu úroveň, určite viete presmerovať energiu lepšie, za spoločným cieľom, ktorý poľovníkom poslúži, namiesto "vybíjania" sa v tejto téme, k potešeniu všetkých z druhého tábora. Niečo je lepšie riešiť si poštou. Treba však akceptovať fakty, ľudia do lesa chodia a chodiť budú a to aj iní ako poľovníci. Treba si uvedomiť, že fotografi (tí seriózni), nie sú naši nepriatelia. Rovnako ako my hľadajú v prírode oddych a ich koníček je minimálne tak ušľachtilý ako náš. Áno, máloktorí fotograf ak vôbec nejaký, ktorý nie je poľovníkom sa o zver ako poľovník stará. Áno, nekŕmia, nebrigádujú, neobetujú toľko času starostlivosti o zver. Ale ani neberú tak ako my, páni poľovníci, treba si uvedomiť, že sme skupinou ľudí, ktorá legálnym spôsobom rozhoduje o živote divo žijúcej zveri a túto výsadu si treba ctiť a vážiť, má hlbší a historický význam, tak ako puška na pleci a štetka z diviaka za klobúkom. Nie túto výsadu nemáme vďaka fotografom, verejnosti a ostatným návštevníkom lesa, ktorí sa občas arogantne tvária, že poľovníctvo existuje len preto, že to oni tolerujú a poľujeme len preto, že to oni dovolia. Poľujeme, lebo uplatňujeme svoje právo vyplývajúce z vlastníctva alebo využívame právo iného, ktorý ho na nás delegoval. A aj dlho budeme a žiadni psíčkari či "ochranári" to nezmenia, pretože poľovníctvo má väčšiu pridanú hodnotu ako celá ich doterajšia aj budúca činnosť, ktorá bohužiaľ ťaží len z dnešnej, pseudohumánnej doby, kedy ľudia ako keby zabudli ako vyzeral život na dedine a že spolužitie s prírodou neznamená len absolútnu ochranu všetkého, ale správny pomer daného a vzatého. Priemysel, monokultúrne poľnohospodárstvo ohrozuje prírodu viac ako poľovníci, ale to "ochranári" nechcú vidieť, riešiť problém komplexne je pre nich príliš zložité, jasne identifikovaný nepriateľ v podobe poľovníkov sa predáva lepšie. Viem, platíme si za právo loviť a nie malé peniaze. Aj mňa zamrzí, keď mi poľovačku pokazí nevychovaný turista, hubár či iný návštevník lesa. Najmä keď kvôli pracovným povinnostiam na poľovanie ostane čas najmä cez víkend. Aj ja nadávam. Vždy si však treba uvedomiť, že títo ľudia to s veľkou pravdepodobnosťou nespravili naschvál, skúsiť sa povzniesť, prípadne tiež ticho zanadávať. Na strane druhej, fotografi, naučte sa rešpektovať fakt, že poľovníkov toto hobby niečo stojí. Nemyslím finančne, ale najmä časovo. Že uplatňujú práva, ktoré majú oproti bežným návštevníkom naviac. Snažte s nimi kooperovať, tak ako to tu popísali viacerí, namiesto ignorovania ich prítomnosti len preto, že vstup do lesa u nás ešte obmedzený nijak zásadne nie je. Ja tiež nehádžem rybárovi kamene do jazera keď chytá ryby, hoc mi to žiaden zákon nezakazuje. Vidieť len seba a ignorovať ostatných je také typické slovenské, bohužiaľ robia to aj poľovníci, aj keď ako som uviedol, na miske váh majú troška naviac. Na strane druhej treba pomenovať spoločného nepriateľa a tým naozaj nie sú turisti či normálni fotografi. Sú to ľudia, ktorí poľovníctvo a prírodu vedome poškodzujú, ničia poľovné zariadenia a dlhodobo broja proti odstrelu resp. chránia zachránené napriek všetkej logike. Sú to tiež nedisciplinovaní psíčkari, motorkári, štvorkolkári a iní "kári" :) Netreba sa hádať na fóre, treba skúsiť využívať to čo viaceré zákony umožňujú, apelovať na obce, nech v istom období v istých oblastiach vstup do lesa zakážu, najmä v čase kladenia mláďať, za účelom ich ochrany. Toto musí akceptovať každý človek, čo ma prírodu skutočne rád, mne osobne je prednejší pokoj zveri ako uspokojenie potrieb motorkára čo sa ide vyblázniť tam, kde nemá čo robiť. Snažte sa robiť súčinnostné akcie s políciou- ide to, len treba chcieť a troška papierovať. Nezatvárajte oči nad porušovaním zákona v lesoch, nedovolených vjazdoch automobilmi a podobne, tieto veci treba natáčať a hlásiť, ľady sa pohnú, byrokratický aparát zatiaľ u nás funguje. Aj za cenu, že to stojí čas a nervy. Inú možnosť nemáme, "palica" síce rieši problém krátkodobo, ale z dlhodobého hľadiska je to meč do vlastného brucha. Papier nie je "hul", ale dá sa oň opřít:) Keď vidíte ľudí porušovať zákon, prihovorte sa im, vysvetlite im čo robia zle, mne sa to osvedčilo. Otočil som takto nejedno auto z lesnej cesty, slušné chovanie vie niekedy spraviť viac ako hulvátsky prístup. Výsledky sa dostavia, hoc možno na ne doplatia aj niektorí z našich radov, neexistujú totiž dobrí poľovníci a zlí zvyšok a naopak. Nuž a proti hlupákom a arogancii sa treba tiež postaviť čelom, podľa vlastného vedomia a svedomia. Len vždy myslite nato, že keď ste v zelenom, s puškou na pleci, nereprezentujete len seba, ale poľovnícky cech ako celok.