huntingland.sk termovizia pixfra
dnes je sobota,  20. december 2025,  meniny má Dagmara,  spln: 3. január 2026,  dnes východ slnka: 07:39,  dnes západ slnka: 15:49
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Aky kaliber zbrane si kupit - diskusia

autor: off mucko
pridané: 30.11.2007 18:32
Prosím vás, poraďte mi aký je najlepší kaliber zbrane do revíru, kde sa vyskytujú muflóny, diviaky, vysoká. Niekto mi povedal, ze 7x64, niekto Springfield, niekto 308W. Som zástancom, aby zver po rane na komoru zostala v ohni a prihliadam na balistiku. Kamarátovi to po 7x64 s SB odbieha do 150 m.Dakujem.
počet zobrazení: 78 672
počet hlasov: 0
okruh tém: strelivo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Chiko, 4.5.2025 o 14:50

Toto je taká typická polovná latina. Faktom ale je, že nejestvuje "dobrý alebo zlý" kaliber existuje iba "uvážlivý alebo neuvážlivý / nevyzretý" strelec / poľovník. Sám som prešiel vývojom od 7x57R cez .308 win ( v ktorom som skúšal hádam 30 rôznych striel a laborácií) následne som šiel na 8x57 JS a následne som sa aspoň ja "otočil" a začal používať kalibre z "lepších poľovných časov" čiže som presedlal na 9,3x72R a 9,5x57 M. Sch. momentálne poškulujem po 6,5x52R alebo 6,5x54M.Sch. Pointa ja v tom,že keď som s 9,3 alebo 9,5 začínal tak sa mi všetci smiali, pretože tieto kalibre nespĺňajú hento a tamto (mimochodom poľujem v zmiešanom revíri s výskytom takmer všetkej zvery) a čuduj sa svete, nezaznamenal som žiaden chybný kus, ani len dohladavku dlhšiu ako 30m. Píšem to preto, pretože azda podstatnejšie ako kaliber je dokonalá znalosť revíru. Ak máš dokonalú znalosť, tak aj s neštandardnými kalibrami ktoré "nemajú" balistiku dokážeš veľké veci.. A posledná vec, Poľovník je pre mňa ten kto sa dokáže k zvery priblížiť na polovnú vzdialenosť a jedným presným zásahom ju odloviť. Poľovník nie je ten kto na 200 či 300 m strieľa zver, toto je lovec..a tu je veľký rozdiel..

dať hlas príspevku | počet hlasov: 10

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 361-400 z 463 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Edu, 9.5.2008 o 23:31

Ano 8x57 je dobra zbraň ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off lowec, 9.5.2008 o 23:28

edu ..ano je to kalamitka ..prestreliš aj hraba menšieho a potom aj zver ...

ranivost ma super ..zver netrpela , nemam vyhradu k tomu kalibru aspon ja.. som velmi spokojni... ◄ reagovať

off Edu, 9.5.2008 o 23:25

8x57 dokáže pol kilometra lamat kukuricu a potom ešte odondia diviaka . Bože s týmto calibrom mam zlu skusenosť .Mal som takuto zbran . Len to bola 8x57 IS a ja som tam šupal veselo JS to vám boli mordy neuveritelne . ked som tie gule o2mm väčšie púšťal omylom . Lietalo to kade tade .Až som na to došiel bola hlaven v prčicách.:) ◄ reagovať

off lowec, 9.5.2008 o 23:16

edu..dobre si napisal ...
ja som chcel len pripomenut spôsob lovu ... že mnoho krat by som nepotreboval extra vykonnu zbran .... ja mam 8 X57 JS a som spokojní ... ◄ reagovať

off Edu, 9.5.2008 o 23:16

No dobre ale keď je parádny chovný srnec tak bez ohladu na zbraň šancu ma na 100% . ◄ reagovať

off snipko, 9.5.2008 o 23:13

Edu - nie nenapísal....
Ani ja neschvaľujem lov brokovnicou, je pravda čo bolo bolo. Vývoj ide dopredu ale každopádne zveri treba dať šancu!!! ◄ reagovať

off Edu, 9.5.2008 o 23:06

No poľovanie brokovnicou a schvalovanie gulovnice malo politický podton + aby súdruhovia mohli loviť viacej zveri :) Najväčšími lovcami boli v tej dobe komunistický pohlavari alebo mini bohovia tipu Čaučesku v Rumunsku ,Todor Živkov v Madarsku atd. Obyčajný človek nekomunista si musel vystačiť z brokovnicou :)
Akože strielať na srnčiu zver brokovnicou nepovažujem za normálne ani humánne . Bola to taka z núdze cnosť . Kolko takto doondiatej zveri odišlo a následne v neskutočných bolestiach zhynule si vieme predstaviť . Čo sa týka lovu .Máme na to plan chovu a lovu a lovíme selektívnym spôsobom kde nema vpliv na to kolko zveri ulovíme alebo neulovime výkon našej zbrane . Ten môže mať vpliv iba na to kolko zveri sfušujeme alebo nedohladáme .Nie na jej stav alebo nebodaj kmeňový stav.Napísal som niečo zle??? ◄ reagovať

off snipko, 9.5.2008 o 22:42

lowec - presne tak.... ◄ reagovať

off snipko, 9.5.2008 o 22:42

lovecccc - súhlasím s Tebou ale zase sme pri tom že ani najlepšia strela Ti ešte nemusí zaručiť úspech ani zhasnutie v ohni. Nechcem vŕtať ale kto má horneta mi dá za pravdu, čo sa stýmto malým sršňom dá dokázať. Ja osobne sám preferujem lov kde sa musím dostať čo najbližšie k zveri, dať jej šancu na útek a tam mi urobí dobre robotu S&B či RWS rovnako. Ale to je môj názor, nevnucujem ho nikomu. Každý nech poľuje tak ako sám vie... ◄ reagovať

off lowec, 9.5.2008 o 22:39

Môj názor páni..... aj zver by mala mat šancu ...volakedy bolo viac zvery ...pítame sa prečo.... polovalo sa povedšine za socialzmu len z brokovnicou a poniektorí mali aj gulu... takže ak prišiel taky strelec na zver mala aj šancu....lovil len realne ,,ked si zoberieme dnešné zbrane a ich výkon a na aké vzdialenosti lovíme ... potom ?? som za všetko new ano ... ale k čomu to speje ?? ◄ reagovať

off snipko, 9.5.2008 o 22:35

Edu - samozrejme.. ◄ reagovať

off lowec, 9.5.2008 o 22:31

posledne som sa stretol na polovačkách kde new ..polovníci mali super zbrane ..doslova na blázna ..optika a pod... proste super...ale ich vysledky boli alarmujuce .... ani pes nemal čo dohladavat .... skor mi to pripadá ako modelky ..... a pretekanie sa ... v niečom.... ◄ reagovať

off lovecccc, 9.5.2008 o 22:31

snipko - to o to správnom mierení sa berie ako samozrejmosť - jasné že ked nevieš triafať tak ti nepomôže"žiaden kaliber " . Tu je na výber iba s dvoch možností a to bud sa sám zamyslíš nad sebou a začneš sa v streľbe zlepšovať alebo alebo ti ostáva iba tá "húfnica"ktorá pokryje tých 100m2. :) a to sa snád trafí každý :) heheh. To čo píšeš že s čím lovili naši dedovia je síce pekné , ale doba ide dopredu- skrátka evolúciu nezastavíš - takže tvoj argument na dedov neobstojí - lebo ja môžem zasa trvať na love lukom a kušou -poprípade"kameňom a oštepom" ako tu už Edu písal .
Dalej na strelive záleží ako sa to tu už neskutočne krát popísalo- ak chceš loviť SaB tak ti to nik neberie nech sa páči - ved povojnový pytliaci lovili celoplášťom s odrezaným hrotom -a stačilo im to . Strely od SaB su konštrukčne zastaralé strely 1 -generácie -skrátka taký dedkovia . V súčasnosti sú najpoužívanejšie strely 2 -generácie - s ktorých máš naozaj za dobrú cenu na výber koľko len chceš . v poslednom čase sa tu objavujú strely 3- generácie a-ako som tu už spomínal -a na tie sú naozaj super referencie .
A na záver nezaslúži si aj ta naša zver kratšie utrpenie po zásahu kvalitnou strelou ako väčšinou dlhšie zhasínanie po zásahu tými starými "prežitými " strelami ? ( Tu nechcem tvrdiť že zver nám vždy zhasne v ohni na nástrele po zasiahnutí kvalitnou strelou -ale prípadný rozdiel v odskoku medzi týmito strelami je dosť veľký ).