Zdravím všetkých poprosil by som o radu ľudí ktorí majú skúsenosť s týmto strelivom čo by bolo pre mňa výhodnejšie vulkán alebo oryx (poľujem v revíri kde je vysoká, diviak, srnčia menej)
Dozvedel som sa že vulkan je mäkkši viac sa deformuje a po rane viac farbí zver než po oryxu no neviem čo je na tom pravdy a či zver po rane pada alebo odbieha???
O oryxu viem len toľko že je tvrdši a menej sa deformuje no neviem ako zver reaguje po rane...
Ďalej sa chcem opytať či sa robí vulkan aj ťakšší ako 11,7g
ĎAKUJEM
Zdar chlapi , chcem sa podelit aj o moje skusenosti s vulkanom aj oryxom. pouzivam to v 7x64 a a skusal som ako oryx aj vulkan , mozem za seba povedat ze mne sa zda oryx oraj tvrdsi , zver menej farby ako pri vulkane. aj ked je mensie poskodenie no uz zopar prasat po komorovej rane odyslo do 100 m a preto skor oryx na silnejsich kancov a jelenov. po Vulkane som nemal ziaden problem pekna farba aj odbech do par metrov alebo vobec a preto pre moj kaliber sa pre mna zda vukan univerzalnejsi ci uz na slabsiu alebo silnejsiu zver aj na ukor toho ze obetujem pol kg masa pre susedovho psa :)
Zdar chlapi , chcem sa podelit aj o moje skusenosti s vulkanom aj oryxom. pouzivam to v 7x64 a a skusal som ako oryx aj vulkan , mozem za seba povedat ze mne sa zda oryx oraj tvrdsi , zver menej farby ako pri vulkane. aj ked je mensie poskodenie no uz zopar prasat po komorovej rane odyslo do 100 m a preto skor oryx na silnejsich kancov a jelenov. po Vulkane som nemal ziaden problem pekna farba aj odbech do par metrov alebo vobec a preto pre moj kaliber sa pre mna zda vukan univerzalnejsi ci uz na slabsiu alebo silnejsiu zver aj na ukor toho ze obetujem pol kg masa pre susedovho psa :) ◄ reagovať
penaj-treba si uvedomiť,že ORYX sa preto volá tak,ako sa volá,lebo bol vyvinutý na uvedenú africkú zver a jej podobnú,ktorá je "tvrdá" na ranu.A v 30-06 ho nestačí dať ma lopatku,lebo aj to je dosť široká oblasť,avšak u diviačej ked ho pustíš cez obe lopatky v hornej časti,tak sa tie odbehy podstatne skrátia,len musíš presne trafiť,inak problém.Detto Accubond v tejto ráži -musíš oprieť o silné kosti.Oryx nie je zlá strela,len treba vedieť,ako ho používať a hlavne na čo. ◄ reagovať
Dovolil by som si nesúhlasiť. Tvrdší je lepší len nhmm vieme čo. Ale k veci. Podľa tohto princípu je najlepšie strelivo podkaliberný monolit z volframu - to je tiež len bonmot. Prakticky je to závislé od mnohých faktorov , zver, kaliber, vzdialenosť, podmienky lovu - to všetko má vplyv na volbu strely. Napr v 9,3 bol tvrdý Nosler ACB nie najlepší tak isto po oryxe 15 g to ľuďom behalo bez farby ďaleko. Tu je veľmi dobrá strela 15 g Vulkan. V 6,5x284 je zase oryx dobrý nemôžem si nejak výrazne sťažovať - isto je aj lepšia strela no zatiaľ som nevyskúšal tak nebudem porovnávať. Každopádne Vulkan v tých istých parametroch by mal podstatne lepší stop efekt a farbu, za cenu väčšieho poškodenia zveriny. No všetko je to podmienené zverou a umiestnením zásahu. Základ sú požiadavky lovca - na poli kde sa zver nemá kam schovať a odbeh je plne sledovatelný je oryx v pohode, no v horách kde to po 20 m zalezie do neprestupného kríčia to Kg zveriny nestojí za reč a je podstatnejší stop efekt. ◄ reagovať
vlados - EVO preferujú hlavne tí čo vyberajú podľa ceny (čím drahšie tým lepšie ?!) ! RWS má na racionálny výber streliva zo svojej produkcie nasledovnú pomôcku:odkaz Pre kalibre 7-8mm je na európsku zver na prvom mieste vždy HMK (t.j. starý osvedčený H-mantel)!!! ◄ reagovať
baranovo-treba upresnit aka zver,ake vzdialenosti a charakter revíru,inak je to tažké radenie,ak to má byt doveryhodná rada ◄ reagovať
baranovo-práve na použitie aké uvádzaš je oryx dobrá volba,nakolko sa jedná o vzdialenosti a druh zveri,kde gula už narazí na odpor,otvára sa a zároven je kompaktná.lovec84-a accubond nie je tvrdý?Aj Oryx aj Accubond je vhodne opriet o lopatky bez obáv poškodenia diviny,len pri Accubonde to nesmia byt krátke vzdialenosti,potom je to podliate,aj ked čierna nie je na to nejak náchylná.U Accubondu sa mi dost často stáva,že je vstrel vačší ako výstrel,ale nehodnotím to ako negatívum,mám s touto strelou len tie naj skusenosti. ◄ reagovať
Nio vulkan v 7x64 je velmi dobra a osvedcena kombinavia. Diviacia zver ostava casto v ohni, alebo odchadza len kratku vzdialenost za dobreho farbenia (myslim pri komorovej rane). ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Strelivo Norma Vulkan alebo Oryx na lov? (autor: mino111).
je to pravde SPCE sa stiepi ,myslel som to tak ,ze bola lepsia oproti ORYX -u co sa tyka farby. ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Strelivo Norma Vulkan alebo Oryx na lov? (autor: mino111).
Dlho som odolaval a cital vsetko co sa tu popisalo ale uz som to nevydrzal a musel som sa zapojit.Toto neiesu dristi co som cital ale toto je moja dlhorocna prax a tiscka kusov strelenych rozlicnym strelivom Eriann ak si dobre cital prispevky fandu tak by si sa docital ze skusal aj ORYX aj VULKAN a vsetko mu po rane na , alebo za lopatku odbehol daleko a bez farbenia a ze S&B je lepsia strela :-DDD tak ktomuto nieje co dodat len sa zasmiat bud nevies co pises a nikdy si nestrielal vulkan alebo robis reklamu S&B a urcite nic ine si neskusl ked povies toto. Beriem je to tvoj nazor ja ho viem kedykolvek vyvratit!BLEIKER ma pravdu co sa tyka ORYXU tym ze je chemicky spojeny s plastom a v olove je pridavany kompozit je urcite tvrdsi ako je vulkan po vniku do tela len cez svalovinu potrebuje najmenej 780m/s aby po prieniku hned tvoril sekundarnu dutinu a ked chces naplno vyuzit jeho potencial potrebuje tvrdu cast aby tvoril dostatocne velky vstrelny kanal a aby prebitok hydrodynamickeho tlaku spravil sokovy ucinok a velky a ohraniceny vystrelny kanal co sa nestava ak su zasiahnute len mekke casti podobne sa sprava aj accubond ale ten ma spicu ktora mu napomaha v tejto cinnosti a povecsinou je vstrelny kanal vecsi ako vystrelny kto striela tieto streli vie ze ranu umiestni priamo do lopatky a vtedy sa sekundarna dutina otvara hned a po prieniku do hrudnej dutiny strela dochadza k devastacnemu ucinku pluc kde nastava masivny hematom a pneumotorax a pluca skolabuju prakticky hned a ta zver nema sancu odbehnut max 50m a vystrelny kanal je zasa taky maly ze ho niekedy musis hladat preto je problematicke aby dochadzalo k masivnemu vonkajsiemu krvacaniu, lebo dierky su take male a vsetka krv zalieva pluca!Ked su dodrzane vsetky atributy aj rychlost k rozkladu streli aj dostatocne tvrda tkan tak strela odvedie taku pracu aku ma a poskodenie diviny nenastava dojde sice k mikroskopickemu potrhaniu svalovych vlakien ale ten hhydrodinamicky tlak ktori tvori vstrelny kanal doslova vicievkuje a nedochadza k hematomu a znehodnoteniu diviny co sa u S&B neda ani hovorit, toto je vysvetlenie ako to funguje a preto je to genialna strela oproti srackam od VLASIMU !!!!a tie sracky nemyslim obrazne ale doslova !!!!!! ◄ reagovať
Osobne som Sako neskusal, ale myslim si, ze pomer cena/vykon su pri tejto strele dobre. Strielal ju jeden znamy a aj mi ukazal par striel, ktore sa mu podarilo najst - pri strelbe nasikmo a spredu - pekne tvarovany hrib, strela si zachovala vacsinu svojej hmotnosti. Normu vulkan som strielal, ucinky na zver velmi dobre, casto mi zver padala v ohni, alebo minimalny odbeh. S oryxom som uz taky spokojny nebol, pretoze mi zver na daleko odbiehala bez farbenia. Bolo to sposobene tym, o com pisal Bleiker, ze som zvyknuty strielat na komoru, respektive zadnu komoru, tym padom nechytim hrubu kost a ucinok strely nie je taky aky by som chcel. ◄ reagovať
Sika...spolocna polovacka v CZ. Tam to mozu polovat na spolocnych. 8,2g KS dvojstrel a 2ks. 6,5x65R . komorove rany. Farba dostatocna a ks lezali cca 70m od prvej farby. Madarsky kolega s 9,3x62...neviem ake strely pouzival ale kazdy kus co zasiahol nebol blizsie ako 150m. Tak ta Sika odchadzala. A po 9,3.... ◄ reagovať
Oryx Vulkan Alaska sú strely na úrovni,či už čo sa týka konštrukcie,alebo presnosti,ku ktorým netreba viac komentárou.Ked sa také strelivo naláduje napr do 6,5x55 7x57 7x64 .308w a miery sa tam kde má tak nieje očom.A to že niekto stále polemizuje-pochybuje o strelive,zbraniach,optike,kupuje a kupuje a stále zver odbieha na neviem aké vzdialenosti,tak už posledná možnosť je,že problém bude len v rukách ◄ reagovať
Super bavíme sa celý čas o ničom. Najbližšie pomiešam do vačku Vuklany a Oryxy a budem to ťahať po slepiačky. A potom to sem budem vešať ako rébus " Čím to bolo strelené ????" - sám neviem je to rozdiel len 1 percento. Ale OK v konečnom dôsledku to zviera aj tak umrie. ◄ reagovať
Pouzivam Normu Vulkan v kulobroku 7x65R a musim uznat, ze predchozi strelivo S&B SPCE 11,2 g nesaha teto Norme ani po prsty od noh. Od te doby streleno cca 30 ks (asi 4 mesice Vulkana pouzivam) padlo vse v ohni (cerna, muflon, danci, vysoka, srnci)!!! Po zkusenostech s S&B SPCE, kdy me odesel loncak s ustrelenou komorou 110 m od nastrelu, jsem ted s touto strelou nadseny a mohu jen vsem co pouzivaji tuto razi doporucit ... Jinak vsem LOVU ZDAR ◄ reagovať
Mám 308 win a už dva roky strieľam s oryx 11,7 g a nemal som s ničím problém,vulkán mám od zimy a na spoločné poľovačky je lepší viac farby.ale oryx je kvalitnejší na streľbu na diaľku a po dobrej rane mi zver na 90% ostávala V ohni. Z mojej strany palec hore pre oryx lovu zdar ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Norma oryx (autor: vladik153).
Znacka Norma patri medzi spickoveho svetoveho vyrobcu streliva.Co sa tyka typu strely,VULKAN ci ORYX - osobne by som radsej pozrel do tabuliek parametrov striel a dal na odporucania polovnikov ktory s nim poluju.Ale osobne by som siel ,teda ak chces polovat skor na diviaciu,tak ORYX.S pozdravom Tomas ◄ reagovať
serax: ono ONV ako taku tam nenajdes. Skor ak mas tak pozri do katalogu Hubertlov 10 rocnik a tam mas v tabulke pre tvoj spominany naboj NV 150m ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Strelivo vulkan alebo Oryx do 8x57JS? (autor: Mike).
Používam tento kaliber necelý rok, strieľal som len s Oryxami. Moje skúsenosti sú veľmi dobré čo sa týka presnosti ako aj účinku na zver. Strelil som tri kusy vysokej na vzdialenosť 50m až 100 m/ 1x špicák - bez farbenia 50m, 1xjeleň a 1xlaň - v podstate na mieste,/ a dva kusy lanštiakov na vzdialenosť do 80m, obidva prestrelené, jeden asi 50 m, druhý cca 100m, málo farby, všetko na komoru. Divina OK, ja som s týmto strelivom v danom kalibri spokojný, ešte uvidím ako sa to bude správať napr. pri srnčej zveri. Na spoločné poľovačky mám druhý puškohľad a tento si nastrelím na RWS ID classic. ◄ reagovať
Eriann a mna zaujima aj cena ja hladam optimalne strelivo kde beriem pomer spolahlivost/efekt/poskodzovanie/Vykon/cena pri tom mnozstve streliva rozhoduje aj cena ale nehra az taku rolu aby som podkrocil niektoru s mojich priorit kde sa rozhoduje ci to strelivo je dobre alebo sracka ◄ reagovať
Chcem sa spýtať či je do 30-06 lepší Oryx alebo Sako Hammerhead. Poraďte mi prosím. ◄ reagovať
Oryx je tvrdší,tým pádom aj lepší,velmi sa nedeformuje ako Vulkan,minimálne podlievanie,farbenie vynikajúce,ranivosť výborná.Mám to vyskúšané na x kusoch divičej zveri od 20-180kg v kal. 7x57 R.odskok zveri do 50m pri nízkej,vysokej alebo zadnej komore.Vysoká vždy odbehne po komorovej rane aj z bežným českým strelivom,takže vitalita zveri robí svoje.Nedávno som bol svedkom ulovených 3 kusou srnčieho 7x57 strela Hornady GMX minimálne podliatiny,pekný vstrel aj výstrel ale myslým že Oryx srnčiemu neublíži,aj ked nemám stouto strelou skúsenosti,čo sa týka srnčej ◄ reagovať
Miki tak súhlasiť môžem akurát s tým, že strely ktoré si uviedol sú v celku slušné aj keď alaska je len obyčajný poloplášť bez nejakých výhod oproti konkurencie v tejto triede ako Hornady RN či Lapua Mega atď. S ostatným naozaj súhlasiť nemôžem. Je tu toho popísaného a nafoteného strašne veľa prečo to tak je. Napríklad rýchlosť rozličných kalibrov a zvolenie strely, alebo vzdialenosť streľby či prierezové zaťaženie strely, poškodenie diviny rôznymi strelami v tom istom kalibri atď. Každému nám ide o niečo iné. Jeden chce aby mu zver padala na nástrele a divinu nerieši, druhému krátky odbeh nevadí aspoň potrénuje psíka ale chce mať divinu čistú, tretí chce zver v ohni bez poškodenia diviny atď. A preto výrobcovia striel vyrábajú viac typov striel a neustále investujú do vývoja nových striel. Dalo by sa o tom diskutovať do aleluja. ◄ reagovať
Nesúhlasil by som, Oryx je tvrdší na ťažšiu zver. Toto si odskúšalo niekoľko strelcov. Každopádne sú dobré. No je rozdiel v účinkoch na 35 m a na 150 m. A povedzme si to na rovinu nie jeden polovník ani nevie kam mu to poriadne striela, veď na tých 40 metrov na tom prd záleží. A potom sa nemôžme čudovať. Ak mierim na zver z posedu a zásah nieje cca v štvorci 10x10 cm okolo bodu kam mierim do 150 m , tak hladám príčinu ak som si neni vedomý vlastnej chyby. čistenie - kapitola sama o sebe Tombakový oter odstraňuje málokto a po niekolkých ranách ( 60 a viac ) dôjde k strhnutiu nálepku tombaku strelou a ide to výrazne inam, a chyba je na svete, Potom pár rán sedí a znova. Niektoré zbrane výrazne posúvajú studenú ranu a nevidel som nikoho pri nastrelovaní a korekcii čistiť a nechať úplne vychladnúť zbraň. Takže ak pôjdem na spoločnú tak vulkán alebo Alaska. Ak na kanca z posedu - tak oryx a cez lopatku , Kludne aj z tej mojej 6,5-284 kde by alaska mala asi úplne iný účinok a ramenný klb by jej dal asi hoodne zabrať a nasratý postrielaný kanec nieje to po čom túžim a ani lanštial O vhodnej voľbe ráže na daný spôsob lovu a zver už ani nehovorím, a tá istá strela v inej ráži nemusí fungovať rovnako dobre. Nová várka streliva striela inak .......... Všetko je to moc komplikované na to aby to bolo len čierno- biele. Miki len otázočka - tebe to všetko padá na fleku alebo do 10-20 m. ? ◄ reagovať
Je to presne tak všetko ako to opísal RADO.Ja som len zhodnotil z mojej strany už spomínané strely z ktorými mám aké také skúsenosti,iné náboje som neriešil,ale určite sú aj lepšie,kvalitnejšie. Minulý rok zo zvedavosti som kúpil S&B strela XRG.Lanštiak na 70m čistá komora,pri vyvrhovaní len zdrap zo srdiečka ale po takejto rane,farby na stope bárz kolko,odbehnutie dobrých 80m,nechápal som.Neviem si predstaviť situáciu pri horšom zásahu a preto po takejto akcii,som sa znova sa vrátil k strelivu Norma.V ohni bolo minimum 3-4ks na 60m a ak sa nemýlym,tak to bolo pri splne,nie za pomoci baterky.Vždy tá zver odskočila v ostatných prípadoch do 50m max a to som asi aj pridal.Pokial tá zver vie o človeku,tak po tej rane sa vždy bude snažiť čo najdalej vzdialiť.Najkratšiu vzdialenosť 10 odskoku mal kanec cca 180kg strelený na 50m zošikma na zadnú komoru a strela vyšla cez lopatkou.Tu sa plne prejavil účinok a tvrdosť Oryxu ◄ reagovať
Miki, predpokladám, že to strielaš z 7x57R. Tak mi prosím vysvetli s čím si to porovnal. Norma robí v tomto kalibri len Oryx. Teda samozrejme pokiaľ neprebíjaš. Vulkan má dobré meno napr v 7x65R, používajú ho dvaja kamaráti, prešli naň z SPCE a pochvalujú si. A to je tam ten vulkan o 15 m/s rychlejší ako 7x57R Oryx. Nechcem negovať tvoje skúsenosti s oryxom, ale na minimálne porovnanie dvoch striel potrebujem ja aspoň zo 10 ks ulovenej zveri a to si vytvorím len rámcový názor v štýle je to dobrá strela, slušný priemer alebo toto viac nie na môj spôsob lovu. ◄ reagovať
Preferujem menej krvavé maso aj ked to odskočí pár metrou,preto strielam oryxom,to je všetko z mojej strany ◄ reagovať
Přidám také svůj příspěvek k nábojům norma. Zkoušel jdem jak oryx tak vulkan kal.8X57JS, s výsledkem velmi pro mne neuspokojivým cca 10ks prasat velikost do 60kg zvěř po komorovém zásahu velmi špatně barví a velmi daleko odchází. Neříkám, že SB je bůhví co, ale to co je s normou běžné se s našima patronama stane opravdu z řídka. ◄ reagovať
Ja používam Norma Vulkan v cal. 8x57 JRS a som s ním spokojný. V cal. 7x64 som tri sezóny používal Norma Plastspitz a to bola ešte lepšie strela, dobre zver farbí a veľmi málo poškodzuje divinu. V cal. 8x57 JRS ju nerobia tak som zvolil Vulkan. S Oryxom skúsenosť nemám. ◄ reagovať
ja polujem viac ako 10 rokov s VULKANOM , JE TO SUPER STRELYVO , A VYRABA SA UZ OD ROKU 1981 , TEN DATUM PREZRADI VSETKO , LOVU ZDAR ◄ reagovať
tak neviem či zrovna dátum prezradí všetko ak beriem do úvahy že SelBel vyrába niektoré náboje aj dlhšie...a stoja za hov**.
Ja používam v .308Win. Vulkan - zatiaľ absolútna spokojnosť - nerozbíja, bez podliatin čo viac by si chcel , S Oryxom skúsenosti nemám. ◄ reagovať
zekon samozrejme vulkán a oryx výborné .S&B trocha zaspal za tie roky vlastne ako všetky firmy v ČSSR .Ale celkom úspešne sa začal zotavovať a verím v jeho návrat medzi špičkové strelivo akým je nepochybne i NORMA či RWS a mnohé ďalšie. ◄ reagovať
Ja som prešiel z S&B typ SPCE na oryx v kalibru 7x64 a zatiaľ za dva roky super spokojnosť, mam streleneho srnca, tam nieje o čom diskutovať, u lanštiaka to bolo obdobne a nedavno jeleň, ale tam som mu dal 3 ks, z bezpečnostneho hľadiska :))), inač nepodlieva, projektil sa netriešti a aj farba je oveľa lepšia ako u S&B. Stoja viac, ale na tom sa neušetri, moj nazor... Aj ja som tu mal v diskusii članok o Norme a práve Edu, bol tým kto ma svojimi člankami presvedčil, naozaj nieje na čom šetriť, technologia ide do predu, češi to zaspali a spokojnosť maximálna takže L&L zdar :))) ◄ reagovať
Ano Peter ja tiež nepoužívam S&B strielam RWS ale vo výbave mam i Normu. ◄ reagovať
Kamarat používa vulcan a je s ním nad mieru spokojný, strelil snim už zopár jelenov a nespočet diviakov, predtým používal oryx ale ako vyskúšal vulkán tak už pri nom ostal. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.