dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
darujte 2 percentá pre podporu LovuZdar.sk
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

NORMA- vulkan alebo oryx - diskusia

autor: Petro
pridané: 29.5.2011 22:41
zobrazení: 58 208
hlasov: 0

Zdravím všetkých poprosil by som o radu ľudí ktorí majú skúsenosť s týmto strelivom čo by bolo pre mňa výhodnejšie vulkán alebo oryx (poľujem v revíri kde je vysoká, diviak, srnčia menej)

Dozvedel som sa že vulkan je mäkkši viac sa deformuje a po rane viac farbí zver než po oryxu no neviem čo je na tom pravdy a či zver po rane pada alebo odbieha???

O oryxu viem len toľko že je tvrdši a menej sa deformuje no neviem ako zver reaguje po rane...

Ďalej sa chcem opytať či sa robí vulkan aj ťakšší ako 11,7g

ĎAKUJEM

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

Nio
Zdar chlapi , chcem sa podelit aj o moje skusenosti s vulkanom aj oryxom. pouzivam to v 7x64 a a skusal som ako oryx aj vulkan , mozem za seba povedat ze mne sa zda oryx oraj tvrdsi , zver menej farby ako pri vulkane. aj ked je mensie poskodenie no uz zopar prasat po komorovej rane odyslo do 100 m a preto skor oryx na silnejsich kancov a jelenov. po Vulkane som nemal ziaden problem pekna farba aj odbech do par metrov alebo vobec a preto pre moj kaliber sa pre mna zda vukan univerzalnejsi ci uz na slabsiu alebo silnejsiu zver aj na ukor toho ze obetujem pol kg masa pre susedovho psa :)
reagovať dať hlas

zoradiť
Zobrazené 121-146 z 146
Jager68
vlados, lanus to napisal vyborne....aj moji kamosi pouzivali EVO..uz nepouzivaju...vedia prečo. Tebou spominaný Nosler Accubond je ovela ale ovela lepsia volba.Aj ten Silver Tip..suhlas... Petro..do americkeho 30-06 si pozri americke strelivo. Hornady ma vyborné strelivo so strelou INTERBOND...Federal ma tiez obrovsky vyber..napr.so strelou Nosler Partition,ktora je jedna z naj. dvojjadrovych striel atd atd...vykasli sa na EVO... EVO je vyborné strelivo od 300WM hore a od 180m+
lanus
vlados - EVO preferujú hlavne tí čo vyberajú podľa ceny (čím drahšie tým lepšie ?!) ! RWS má na racionálny výber streliva zo svojej produkcie nasledovnú pomôcku:odkaz Pre kalibre 7-8mm je na európsku zver na prvom mieste vždy HMK (t.j. starý osvedčený H-mantel)!!!
vlados
Petro, ak nesetris tak aspoň Normu Vulcan alebo Nosler Accubond alebo TOP strelivo na diviaciu a jeleniu je urcite RWS Evolution.Kamarati maju to spomínané RWS a su neuveriteľne spokojný.Na zaciatok ti urcite postačí aj Norma Vulcan,hoci nie kazdej zbrani sedí uvedené strelivo.To by ti mohli povedat ostatný co vlastnia 30-06, hoci je o neakých 7% až 10% vykonejsia oproti 308 win.
Petro
Zdravím mam 30-06 a na cene mi až tak nezaleží....
vlados
Petro - záleži v akej ráži a koľko chceš do toho investovať, ale určite nešetri.Najprv som začal so strelivom Winchester Silvertip Super X, potom Oryx a teraz Vulcany.Doporučujem Normu Vulcan alebo Winchester Silvertip Super X alebo niečo podobné...V 308 win. po Norme Oryx mi slabo farbilo.Diviačia a jelenia zver a to bez ohľadu na vek do 40 m,v ohni menej,všetko komorové rany.Srnčia zase všetko v ohni.Vzdialenosti boli od 10m do 200m.Každy výstrel na zver je iný.Pri Norme Vulcan je to super,čo sa tyka farby a odbiehania.Silvertip Super X taktiež super pričom to bolo ešte lepšie,ako Vulcany aspoň umňa.Po vystrielaní Noriem prejdem asi opet na Silvertip.Uvedené strely su kvalitné a osvedčené.Všetko strelivo mam prebijané lebo ich strielam dost.Kup si jednu z uvedených striel, pokial budes strielať viac,tak si to daj prebit,oplatí sa to.Toľko moje skúsenosti.
Pepes33
v 6,5x55 určite Vulkan
michal89
do 6,5x55 by ste volili oryx alebo vulkan?..
spito270
v 270W som spokojnejsi s vulcanom. teda, ovela spokojnejsi...
Pepes33
Ide o to, aký kaliber máš? V 308W, 7x64 si známi Normu Vulkan chvália.
vlciaskala
no presne toto zaujma aj mna tiez premyslam ze zacnem strielat normu
feko31
Príspevok presunutý z diskusie Strelivo Norma Vulkan alebo Oryx na lov? (autor: mino111).
Používam Normu so strelou Vulkán a som spokojný, záleží na kalibri / mám W 308/, ale aj na umiestnení rany. Vyskúšal som aj RWS DK 10,7g. Má poloplášťovú strelu so strižnou hranou, sinoxidová, neortuťová zápalka, ktorá nespôsobuje hrdzavenie hlavne. Distribuuje myslím že aj Dynax / dynax@px.psq.sk /. Tie strely sú super!
Edu
Príspevok presunutý z diskusie Strelivo Norma Vulkan alebo Oryx na lov? (autor: mino111).
forte ,ale tu nie sú maliari :) Nie nie Oryx a SPCE nie je dobré porovnavať . SPCE zle a ORYX super . Moje zhrnutie !
forte
je to pravde SPCE sa stiepi ,myslel som to tak ,ze bola lepsia oproti ORYX -u co sa tyka farby.
Edu
LOVEC55 nescafe :) SPCE bola mletá. Pliešky si vyplúval z gulášu ešte na druhý deň :)
LOVEC55
forte aku kavu mas na mysli?
forte
caute. mam 7x57 a zo SPCE som presiel na ORYX ,co sa tyka presnosti a ranivosti,je to v pohode ale ked nie je kus prestreleny s farbou je to ovela horsie.strizna hrana robi svoje. momentalne pouzivam RWS ID Clasic a to uz je ,,ina kava,,.Zatial mam ulovene dva kusy vysokej a max. spokojnost.
Risoss
Strielam normu už 4 roky,kal 7x64. Začal som s VULKANOM, teraz strielam ORYXA a nemôžem povedať ani fň, pre porovnanie VULKAN je troška tvrdší a pri menšej zveri ako srnčia a kratšej vzdialenosti preletí ako celoplášť, ORYX sa viacej odovzdáva je mäkšešejší, podliatiny son nezaznamenal ani raz zver spoľahlivo padá a keď nepadne v ohni minimálne vzdialenosti, spoľahlivo farbí, môžem len odporúčať. Lesu a lovu zdar
lovec84
Kamarat používa vulcan a je s ním nad mieru spokojný, strelil snim už zopár jelenov a nespočet diviakov, predtým používal oryx ale ako vyskúšal vulkán tak už pri nom ostal.
palechasic
Pouzivam Normu Vulkan v kulobroku 7x65R a musim uznat, ze predchozi strelivo S&B SPCE 11,2 g nesaha teto Norme ani po prsty od noh. Od te doby streleno cca 30 ks (asi 4 mesice Vulkana pouzivam) padlo vse v ohni (cerna, muflon, danci, vysoka, srnci)!!! Po zkusenostech s S&B SPCE, kdy me odesel loncak s ustrelenou komorou 110 m od nastrelu, jsem ted s touto strelou nadseny a mohu jen vsem co pouzivaji tuto razi doporucit ... Jinak vsem LOVU ZDAR
Edu
Ano Peter ja tiež nepoužívam S&B strielam RWS ale vo výbave mam i Normu.
peterkacur
Ja som prešiel z S&B typ SPCE na oryx v kalibru 7x64 a zatiaľ za dva roky super spokojnosť, mam streleneho srnca, tam nieje o čom diskutovať, u lanštiaka to bolo obdobne a nedavno jeleň, ale tam som mu dal 3 ks, z bezpečnostneho hľadiska :))), inač nepodlieva, projektil sa netriešti a aj farba je oveľa lepšia ako u S&B. Stoja viac, ale na tom sa neušetri, moj nazor... Aj ja som tu mal v diskusii članok o Norme a práve Edu, bol tým kto ma svojimi člankami presvedčil, naozaj nieje na čom šetriť, technologia ide do predu, češi to zaspali a spokojnosť maximálna takže L&L zdar :)))
Edu
zekon samozrejme vulkán a oryx výborné .S&B trocha zaspal za tie roky vlastne ako všetky firmy v ČSSR .Ale celkom úspešne sa začal zotavovať a verím v jeho návrat medzi špičkové strelivo akým je nepochybne i NORMA či RWS a mnohé ďalšie.
zekon
tak neviem či zrovna dátum prezradí všetko ak beriem do úvahy že SelBel vyrába niektoré náboje aj dlhšie...a stoja za hov**.
Ja používam v .308Win. Vulkan - zatiaľ absolútna spokojnosť - nerozbíja, bez podliatin čo viac by si chcel , S Oryxom skúsenosti nemám.
mechanik
ja polujem viac ako 10 rokov s VULKANOM , JE TO SUPER STRELYVO , A VYRABA SA UZ OD ROKU 1981 , TEN DATUM PREZRADI VSETKO , LOVU ZDAR
Edu
Vulkán peknejšie vypadá :) Oba sú výborné !
Sokolik
Ja používam Norma Vulkan v cal. 8x57 JRS a som s ním spokojný. V cal. 7x64 som tri sezóny používal Norma Plastspitz a to bola ešte lepšie strela, dobre zver farbí a veľmi málo poškodzuje divinu. V cal. 8x57 JRS ju nerobia tak som zvolil Vulkan. S Oryxom skúsenosť nemám.
Zobrazené 121-146 z 146

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.