Ako píše Kroko, ak je niečo určené na konzervovanie, tak tým konzervuj. Na čistenie používaj prípravok, ktorý je určený na čistenie. Zbraň treba čistiť od zvyškov prachu, karbónu a oterov od mosadze, resp. olova a plastu (košíky). Nechám sa poučiť, ale ešte som nepočul, žeby nejaký olej rozpúšťal mosadz. Podobne ako Pepes33, používam prípravok s obsahom čpavku, ktorý si perfektne s medenými zliatinami poradí. Len ten jeho "zrýchlený" postup mi nejde pod fúzy, pretože amoniak potrebuje na reakciu s mosadzou nejaký čas. Netreba sa báť, pár minút vývrtu neublíži. Ale samozrejme treba dať pozor na čiernenie a pažbu. Prvé bavlnené handričky vychádzajú čierno-modro-zelené, po zmiznutí karbónu už len modrozelené. No a keď sú už biele (a suché), až potom nastupuje konzervačný olej. Ten môj prípravok má v názve "2 in 1", lebo obsahuje čosi aj na olovo. Mimochodom, moja skúsenosť je, že drvivá väčšina poľovníkov si myslí, že ak aplikovali wedečko, či konkor, že majú zbraň vyčistenú. Myslieť si to môžu, ale nemajú. Kedysi som vlastnil aj súpravu na elektrochemické čistenie zbrane Foul Out 3 (kým ma nejaká spriaznená duša nepresvedčila, že ju využije lepšie) a vtedy sa u niekoľkoročných wedečkárov tá kopa bordelu pekne ukázala..... A ešte pre Eda: Receptúra na dobrý "solvent" zvykne obsahovať aj petrolej, keďže je vysoko účinný na karbón. Určite účinnejší ako tvoj olej. Aby si nebol ako pumpár smradľavý, stačí sa občas umyť... :-)