Príspevok presunutý z diskusie 8x57JS (autor: Skorcik30-06).
Jsem tu nový, ale vzhledem k tomu, že tuto ráži používám několik let nedá mi to ji nepochválit. Myslím, že nejde o to kolik cm nějakého materiálu prostřelí, nebo neprostřelí. V letošní sezoně jsem s touto ráží ulovil 9 ks černé zvěře z nástřelu odešli 2 kusy - 200 kg kňour a to padesát metrů s čistou komorou, a paradoxně 20 kg sele asi osmdesát metrů střelené na plíce. Dančí zvěř zůstává v ohni (moje zkušenost 4 ks). Tato ráže je též výborná při lovu srnčí zvěře. Nebojím se střelit přes klas, trávu a pod. Pokud je trefeno žebro neděje se nic, jen je větší otvor výstřelu. Narozdíl od rychlých ráží není podbarvená zvěřina. V roce 06 jsem střílel srnce, který mi prostě nesměl odejít. střela z mých rozklepaných rukou zasáhla lopatku stočila se k páteři, kterou asi za pět cm vytrhla. Zvěřina okolo rány nebyla znehodnocena. Nepoužíval bych na extrémě velké vzdálenosti, protože rychleji padá křivka, a na blízko na srnčí, sele, protože nemá čas se rozvinout. Toť některé poznatky - střílím S+B střelou SPCE