Príspevok presunutý z diskusie dokola-vhodnost ráže-její sesměšnění-vyčítání a hloupé jednostranné názory... (autor: Ladik).
Čo sa týka výkonnosti guľových kalibrov, niektorí autori uvádzajú, že strela po zásahu preniká tkanivom organizmu zveri a mechanicky ho rozrušuje. Pokiaľ poškodí primárne životne dôležité orgány, ako sú mozog, miecha, aorta dochádza takmer k okamžitému zastaveniu životných funkcií a k zhasnutiu zveri. Pri takýchto zásahoch je potrebné zdôrazniť, že tu nezáleží príliš ani na výkone zbrane a ani na druhu strely. Tieto prípady sú ale v poľovníckej praxi skôr výnimočné a nemožno sa na ne ani spoliehať. Skôr častejšími prípadmi je, že strela nezasiahne tieto životne dôležité centrá a tu je veľmi dôležité, aby v tele zveri vyvolala čo najväčší účinok. Z tohto pohľadu si myslím, že výkonnejšie kalibre budú mať aj vyššiu ranivosť, účinnosť. Patrilo by tu samozrejme pospomínať toho viac, ako napr. čo je traumatický šok, hydrodynamický efekt – kedy, pri akých kalibroch a pri akej rýchlosti strely najčastejšie vznikajú, ako sú potrebné a žiadúce v poľovníckej praxi pre usmrtenie zveri a to aj pri horšie umiestnenom zásahu, atď atď atď... je toho ďaleko viac, ale aspoň z časti som načrtol, prečo by som v prípade lovu najťažších kusov jelenej a diviačej zveri radšej a pre istotu volil výkonnejší kaliber s dobrou strelou. Kaliber 7x57R ( je trošku slabší oproti 7x57 ) s nábojom SB sa mi nejaví ako celkom najrozumnejšie riešenie a správna voľba a to hlavne vtedy, keď mám možnosť voľby výberu kalibru a náboja. Aby som to všetko spresnil a pridŕžal sa zadávateľovej otázky, ak by som mal doma v trezore 7x57 a 30-06 a vo vrecku povolenku povedzme na štvorku jeleňa, asi by som predsa len siahol na toho Springfielda a to aj napriek tomu, že so 7x57R sa mi zdá príjemnejšia, no nie účinnejšia streľba, ako z 30-06 a to aj pri horšie umiestnenom zásahu, o ktorom som sa už vyššie zmieňoval. P.s- samozrejme, že vhodných kalibrov a streliva je ďaleko viac, ale keďže sa snažím pridŕžať zadávatelovej otázky, nezmieňujem sa o nich. P.s- samozrejme že aj 7x57 sa dá nadupať, resp. bežne sú k dostaniu v dobrých obchodoch kvalitné náboje, ale keďže si myslím, že aj v dnešnej dobe používa mnoho poľovníkov klasiku SB, príspevok a moje stanovisko treba brať v tomto duchu. LaL zdar.