Príspevok presunutý z diskusie 7x64 x 30-06 (autor: flinta).
Ano, skor by som polozil otazku, v ktorom kalibry je vacsi vyber striel, dostupnost a hlavne spravanie sa roznych druhov zveri pri strelbe na rozne vzdialenosti. Pretoze oba kalibre su vysoko univerzalne, tak je hladat nejake rozdiely medzi nimi zbytocne. Je to ako by si hladal rozdiel medzi cervenou feliciou a modrou, resp. aky je rozdiel v tom, ci ta prejde vlak s desiatimi alebo dvanastimi vagonmi :-) Oba kalibre som vyskusal a vratil som sa nakoniec k Spriengfieldu. Vela jeho odporcov namieta, ze ma silny spatny naraz a devastuje ulovenu zver. Na oboch je cosi pravdy, ale polovnik by mal byt predovsetkym chlap, tak by mu trocha razantnejsi spatny naraz nemal vadit. A co sa tyka rozbijania zveriny, tak tam je nad slnko jasne, ze kaliber ma, na co sa tyka rozbijania zveriny ovela mensi vplyv ako kvalita pouzitej strely. Osobne pouzivam Nosler Accubond od Normy a mozem povedat ze je to vynikajuce strelivo so spickovou strelou na nasu bezne lovenu europsku zver. Takze tak ci tak, obe kalibre su vyborne a zalezi len od vkusu ku ,,kombinacii cisel,, v jednotlivych kalibroch, hoci 30-06 Sprg ma trocha vyssi výkon. Ale vsetko nakoniec konci pri pouzitej strele, ktora vo velkej miere rozhoduje o nasej spokojnosti, ci nespokojnosti.