Príspevok presunutý z diskusie Názor a zkušenosti s ráží 30-06 sprg. (autor: Danek3).
Ja tiež prispejem svojou troškou do mlyna. S kal. 30.06 poľujem 12 rokov, takže určité skúsenosti mám. V prvom rade musiš zvážiť, akú zver máte v revíri, kde chceš s týmto kalibrom poľovať. Tento kaliber je vhodný na ťažšiu zver, jelenia, diviačia, muflónia, prípadne dančia, menej vhodný na srnčiu zver. Ako písal kolega urssus, je to kaliber s veľmi dobrou balistikou, výbornou ranivosťou a veľmi širokým sortimentom striel. Ja mám v tomto kalibri 2 zbrane, guľovnicu CZ 550 a GB kozlicu Brno 502.10. Vystriedal som v tomto kalibri niekoľko druhov streliva, Normu Vulkan 11,7 g, Normu Accubond 11,7 g, Sellier Bellot so strelou PTS 11,7 g a momentálne strieľam tiež Sellier Bellot ale so strelou Nosler Partition 11,7 g. Vulkan od Normy bol výborný, dobrá ranivosť aj farbenie, tak isto aj Accubond, ale cenovo patrí norma medzi drahšie strelivo, PTS od S&B výborná presnosť, aj ranivosť - ale je to mäkká strela, často sa pri zásahu kosti trieštila a spôsobovala veľké podliatiny a poškodenie zveriny, pri srnčej zveri niekedy dosť brutálne. Momentálne po ročnom používaní NSR (Nosler Partition) od S&B zatiaľ spokojnosť, oproti PTS výrazne menšie podliatiny a poškodenie zveriny, dobrá ranivosť aj farbenie, väčšina zveri - hlavne diviačej na nástrele. Čo sa týka spätného rázu, pre niekoho je Springfield strašiak, kanón - no vôbec sa toho netreba báť. Samozrejme, nie je to malorážka, pušku si treba opreť do pleca, ja mám na obidvoch zbraniach pryžové bodky, som na ten kaliber zvyknutý a spätný ráz pri výstrele už vôbec nevnímam. Dôležitý je tvar pažby, správna dĺžka pažby a hlavne správne a vždy rovnaké zakladanie zbrane do pleca. A guľobrok v tejto ráži využívam počas celej zimnej sezóny a hlavne na spoločné poľovačky. Toľko moje skúsenosti.