Jelsovec 9,08, ak je teplota ľadového medveďa stála a keď sa bavíme len o teple, potom je stály aj prísun energie na jej výrobu. To zn., v zime, či v lete je telesná schránka akoby hermeticky uzavretá. Asi ako miestnosť, tepelne izolovaná, so stálou teplotou, či je vonku teplo, alebo zima. Ak teplo neuniká, nemusíme ani prikurovať. V tom je bludné Bergmanovo pravidlo o úniku tepla – menšie z veľkého tela, väčšie z malého. To by potom naozaj trpeli mláďatá v maternici. A vôbec – keď sa nenašli doteraz u nás pomrznuté zvieratá a zver vo voľnej prírode, tak sa niet o čom baviť. Nemusíme teda prikurovať prikrmovaním – zver si toľko paliva vždy nájde. Vzorom sú kamzíky – nikto im neprikuruje a predsa prosperujú. Ide o to, či má zver, alebo teplokrvný živočích, stály prísun potravy. To je dôležité. Pred pár rokmi /myslím, že v zime 2008/2009// pomrzli v Mongolsku domáce zvieratá, keď udreli mimoriadne tuhé mrazy. Vie sa, že Arati zvieratá neustajňujú, preto by mali byť zvyknuté aj na kruté mrazy. Vtedy som si spomenul na laponské soby, ktoré Laponci tiež nazatvárajú do stajní. Ale soby odolali. Vieš, v čom je rozdiel? Arati síce nezatvárajú zvieratá pod strechu, ale do ohrád, kde sú po celú noc bez potravy, teda prísun energie je prerušený. Ako keby ti doma vypli na noc prúd. Laponci nie, ich soby sú voľne na pasienku po celých 24 hodín – prísun energie nie je prerušovaný. Preto im soby nemrznú ani pri -50 °C. O vývoji lariev v zime som sa dočítal od veterinárnych odborníkov, preto si ma nepresvedčil – buď klameš ty, alebo oni. Podrobnejšie som to neštudoval, ale si myslím, že všetky parazity by mali byť v zime v útlme, aby sa plody mohli vyvíjať v pohode, štandardne. Ak tebe niekto odčerpáva úspory, iste že ti nepomáha, v našom ponímaní, ale ak sobovi odčerpáva krv komár, núti ho tým vyrábať novú krv, omladzovať ju. Tá je potom výkonnejšia, „pružnejšia“, soba celkovo omladzuje. A dosť výdatne, keď mu komáre za týždeň vysajú štvrtinu z celkového množstva – 1 l zo 100 kg soba. A slivovičku mám väčšinou v nedohľadne – nemám problémy z alkoholom. Rátam sa k nepravidelným konzumentom. Holdujem viac pivku. Ale s mierou.